Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Kakva se erotika krije u dva zajašena Kožarićeva kozlića?

Kustosica izložbe je Jasminka Poklečki-Stošić, a prije Ljubljane već ju je vidjela publika u Beču, Berlinu, Bratislavi, Trstu i Zagrebu.
08. srpnja 2010. u 18:36 0 komentara 76 prikaza
gašparić
Foto: arhiva VL

Kako je kiparica Marija Ujević-Galetović prikazala sebe u bronci i kamenu prije tridesetak godina, kako je vidjela Krležu, kakav je erotizam dočarao Ivan Kožarić postavivši zajašena dva obična drvena “kozlića” koji su uobičajeni rekvizit iz stolarskih radionica, ovih dana može vidjeti i publika u Ljubljani na izložbi “Suvremeno hrvatsko kiparstvo”.

Reprezentativna izložba suvremenog kiparstva u Hrvatskoj predstavlja sedamnaest autora s pedeset i jednim radom, a otvorena je u Galeriji Jakopič Mestnoga muzeja Ljubljana. U odabiru kustosice Jasminke Poklečki-Stošić izložba je sastavljena od raznolikih, klasičnih kiparskih djela do apstraktnih formi i konceptualnih rješenja. Zastupljeni su ponajviše umjetnici srednje generacije: Petar Barišić, Marina Bauer, Peruško Bogdanić, Slavomir Drinković, Vladimir Gašparić Gapa (spomenik na slici), Kažimir Hraste, Ljubo de Karina, Alem Korkut, Kuzma Kovačić, Siniša Majkus, Božica Matasić, Damir Mataušić, Matko Mijić, Dalibor Stošić i Mirko Zrinšćak te dvoje već spomenutih veterana izrazitog vitaliteta i kreativne slobode – Kožarića i Ujević-Galetović.

Ta putujuća izložba do sada je predstavljena u Beču, Berlinu, Bratislavi, Zagrebu i Trstu. Izložba se može razgledati do 27. srpnja, a ovaj pregled hrvatskoga aktualnoga kiparstva sastavljen je tako da gledatelj ima uvid u najširi raspon autorskih rukopisa i generacijske pripadnosti umjetnika. Riječ je o klasičnom kiparstvu koje svoje forme, volumene i prostorne “zapremnine” ima u materijalima kao što su kamen, drvo, staklo, metal, bronca i željezo, kao i kombinacijama istih tih materijala.

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.