Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
41. sajam knjiga

Počeo sve festivalskiji Interliber, očekuje se 170.000 ljudi

Interliber
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/5
VL
Autor
Denis Derk
14.11.2018.
u 08:55

Novi Robi K. i Elena Ferrante, ali i knjige za samo tri kune

Ja očekujem da će do nedjelje Interliber privući između 150.000 i 170.000 ljudi, optimistično je izjavio ozlijeđeni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvarajući 41. Međunarodni sajam knjiga i učila na Zagrebačkom velesajmu. I dok je lanjsko otvorenje privuklo premijera Andreja Plenkovića i još troje članova Vlade, ove je godine najviši državni dužnosnik bio državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak. A Poljičak je izdavačima poručio da su pred njima strukturne reforme pohvalivši se da država iz godine u godinu sve više novca ulaže u izdavaštvo.

Najbolji svjetski razbijač šifri

No svečano otvorenje u šestom paviljonu nisu propustili bivši ministri kulture Antun Vujić i Zlatko Hasanbegović, a već prvog dana Interlibera na sajmu su se mogli vidjeti Zoran Ferić, Miljenko Jergović, Mladen Kušec, Boris Perić, Čedomir Višnjić, Drago Glamuzina...

Video - 41. sajam knjiga Interliber

Na glavnoj pozornici svoje udarne autore i ilustratore okupio je Mozaik knjiga, a među njima su bili i najposuđivaniji pisci u domaćim narodnim knjižnicama Sanja Pilić, Pavao Pavličić, Sanja Polak i Miro Gavran koji su odgovarali na pitanja mladih čitatelja, a u pauzi ispili i čašu pjenušca. Naklada Ljevak na galeriji petog paviljona pred brojnim je školarcima ugostila norvešku filmsku i književnu zvijezdu Bobbija Peersa, autora popularne trilogije o dvanaestogodišnjem dječaku Williamu Wentonu koji je uspješni razbijač šifri. A kako je to filmski redatelj i scenarist koji je 2006. godine osvojio i Zlatnu palmu u Cannesu kratkim filmom “Sniffer” započeo i svoju književnu karijeru, i to prvijencem “Kradljivac luridija”?

– Za svoje filmove pišem i scenarije, pa sam tako prije pet godina odlučio napisati scenarij o dječaku koji je najbolji svjetski razbijač šifri. Scenarij sam pisao godinu dana i učinio mi se genijalan, pri čemu sam zaboravio na prvo pravilo pri pisanju scenarija, a to je da kao scenarist moraš misliti o budžetu. Moj je scenarij dosta podsjećao na Harryja Pottera, što znači da je trebao iznimno skupu produkciju, za kakvu u Norveškoj nisam imao nikakve šanse. Stoga sam odlučio pretvoriti scenarij u roman, pa sam napisao prvih trideset stranica romana i dao ih desetogodišnjoj kćeri na ocjenu. Unaprijed sam odlučio da je, ako joj se tih trideset stranica ne svidi, moja književna karijera završena. Ona je pročitala tekst i trenuci kada sam čekao na njezinu odluku bili su mi najgori u životu. Kada sam je pitao što misli o tekstu, imala je ljutito lice, ali je rekla: Gdje je ostatak knjige. I tako sam postao i književnik – rekao je Peers mališanima.

Svoj štand pompozno je otvorila i izdavački moćna Rusija, koja je u Zagreb dovela i nekoliko pisaca, a VBZ je najavio raspisivanje petnaestog natječaja za najbolji neobjavljeni roman u regiji čija novčana nagrada iznosi doista vrtoglavih 100.000 kuna. Rok za predaju rukopisa je 1. veljače 2019. godine, a u žiriju su i ove godine Zoran Ferić, Jagna Pogačnik, Mile Stojić, Strahimir Primorac i Drago Glamuzina. Važna je novost da će ove godine pobjednički roman biti objavljen i na engleskom jeziku u izdanju nakladničke kuće Istros Books iz Velike Britanije te da će roman imati distribuciju u Velikoj Britaniji, ali i u SAD.

Interliber
1/11

Među novitetima Interlibera posebno mjesto zaslužuje višesveščano izdanje knjige Viktora Ivančića “Robi K.” koju su zajedno objavili riječki Ex libris, Srpsko narodno vijeće i beogradska Fabrika knjiga. Autor će svoje ujedinjene kolumne (riječ je o pet knjiga s 2500 stranica) koje izlaze već tri i pol desetljeća potpisivati u petak na štandu Ex librisa u šestom paviljonu. I zagrebački Rockmark objavio je biografiju grupe “Elemental” iz pera Marka Podruga nazvanu “Sve, samo ne romantika”, a tu je i završna knjiga tetralogije velike svjetske književne zvijezde Elene Ferrante “Priča o izgubljenoj djevojčici” koju je objavio Profil.

Povratak moćne Rusije

Među novim nakladnicima koji se previše stidljivo pojavljuju treba pohvaliti štand Mitopeje, izdavača koji puno pozornosti posvećuje ne samo autorima i naslovima nego i dizajnu svojih izdanja. Dosta kupaca mogao bi privući i štand beogradske Lagune, koja nudi džepna izdanja poznatih autora poput Dragana Velikića i Stanislava Basare.

Iako se na Interliberu mogu naći i knjige od tri kune, ovogodišnji Interliber nikako nije samo mjesto za pražnjenje skladišta knjiga, pa i ne čudi da su i govornici na otvorenju čestitali predsjedniku Zajednice nakladnika i knjižara Miši Nejašmiću što Interliber dobiva sve festivalskiji izgled. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije