Naslovnica Kultura Knjige

Josip Vaništa u Karlovcu predstavio knjigu o Otu Šolcu

Akademik Josip Vaništa u Karlovcu je predstavio knjigu "Pjeva" u sjećanje na karlovačkog pjesnika Ota Šolca. Knjigu je objavio Kratis,a predstavljanje je održano u Zorin-domu.
01. travnja 2012. u 14:01 0 komentara 1 prikaza
josip vaništa u karlovcu
Foto: arhiv

U karlovačkom Zorin-domu akademik Josip Vaništa predstavio je knjigu “Pjevač” posvećenu hrvatskom pjesniku rođenom u Karlovcu Otu Šolcu. U bibliofilskoj knjizi je objavljeno pismo koje je Stanko Lasić uputio Vaništi, ali i pjesma “Šapat u noći” koju je Šolc posvetio Vaništi. Na predstavljanju je pjesmu interpretirao prvak HNK-a Goran Grgić, dok je o Šolcovu pjesništvu govorio akademik Tonko Maroević. Baš je Maroeviću Šolc prihvatio za objavljivanje prvu pjesničku zbirku, kao što ga je hrabrio da što prije dovrši tekst monografije o kiparu Vojinu Bakiću. Vaništa je sa Šolcom surađivao dugo, od prijevoda Rilkea, pa do činjenice da je posljednju objavljenu pjesmu Šolc posvetio baš Vaništi, te da je taj vrhunski hrvatski portretist i crtač izradio i uspjeli pjesnikov portret. U tekstu u knjizi Maroević ističe i da je Šolcova ratna poema “Noć” opravdano pala u sjenu Goranove “Jame”. Knjigu je objavio Kratis.

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.