Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INBOOK

Akcija za približavanje povijesti Vinkovaca

mia filipov, ivona babić, mateja babić, inbook 2015.
Branimir Bradarić
22.08.2015.
u 20:15

Zasad je fokus na književnosti, ali u planu je bavljenje dramskom, filmskom i likovnom umjetnošću

Iako mladi iz Vinkovaca godinama govore da u gradu i okolici nema njima zanimljivih kulturnih sadržaja, tek ove godine skupina mladih odlučila se nešto poduzeti i pokrenuti s mrtve točke.

Tri mlade djevojke, Mia Filipov (20), Matea Jurčević (19) i Ivona Babić (19), inicirale su i organizirale prvu kulturnu manifestaciju koju su nazvale InBook 2015.

– Do svega je zapravo došlo uz jednu proljetnu kavu i, što je po nama jako važno, bez ikakvih sredstava. Svi koji su sudjelovali bili su tu bez novčanih naknada s namjerom da predstave svoj rad i učine nešto za mlade u Vinkovcima – kaže Filipov.

Dodaje da ideja za organiziranje jedne ovakve kulturne manifestacije postoji još otkad su išle u srednju školu i pohodile literarne radionice te da su je sada samo realizirale.

Zainteresirati mlade

U okviru ovogodišnjeg InBooka 2015. u dva tjedna posjetitelji su imali prilike nazočiti predavanjima, večerima poezije, koncertima, a održan je i kviz iz poznavanja hrvatske i svjetske književnosti.

– Željeli smo na ovaj način pokazati kako se može osmisliti i realizirati zanimljiv kulturni program, a da vas neka udruga ili politička stranka ne gura sa strane i ne stoji iz vas. InBook 2015. drugačiji je od ostalih manifestacija jer smo pokušali otvoriti neke kulturne teme koje do sada nisu bile posebice naglašene – istaknula je Filipov.

Govoreći o ponudi kulturnih sadržaja u Vinkovcima, Jurčević kaže da postoji ih postoji niz, ali kako očigledno postoji i određeni šum između starijih, koji misle da mlade to ne zanima, i mladih, koji misle kako takva događanja nisu namijenjena njima nego starijoj populaciji.

Novi književnici

– Vinkovci imaju povijest dugačku više tisuća godina i samim time golem potencijal. U cilju nam je da mladi čuju i nauče nešto o toj povijesti, ali i da populariziramo kulturu uopće među mladima.

Prvi put neki mladi književnici, široj pa i vinkovačkoj javnosti nepoznati, čitali su svoje stihove tijekom večeri poezije. Nadamo se da će InBook vrlo brzo promovirati neke nove mlade književnike koji će zasjati na hrvatskoj sceni – rekla je Jurčević.

Iako su mnogo toga radile u hodu, mlade organizatorice iznimno su zadovoljne posjetom sadržaja koje su organizirali tako da već razmišljaju i o budućnosti.

– To nam je svima novi veliki poticaj za rad u budućnosti jer očigledno samo naišle na plodno tlo. Pokazuju nam to i dobar posjet i činjenica da su nam dolazili i mladi iz drugih gradova. Već sada razmišljamo u InBooku iduće godine kada planiramo uvesti i niz novih sadržaja, pa možda čak i manifestaciju s dva tjedna produžiti na cijeli kolovoz. Fokus nam je na književnoj umjetnosti, ali bavit ćemo se i dramskom i filmskom umjetnošću, zatim likovnom umjetnosti... – najavila je Babić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije