Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zidić o Vaništi

Igor Zidić objavio knjigu tekstova o slikaru Josipu Vaništi

knjiga o josipu vaništi
arhiv vl
18.09.2013.
u 13:43

Ex libris objavio je zanimljivu knjigu Igora Zidića posvećenu Josipu Vaništi. U knjizi "Slika i vrijeme" Zidić objavljuje i tri pjesme posvećene Vaništi.

“Slika i vrijeme: Josip Vaništa”, Igor Zidić/ Ex libris, 250 kuna/ Još jedno uzorno opremljeno, gotovo luksuzno izdanje na hrvatsko je (ne)tržište knjiga izbacila urednica Jelena Hekman. Riječ je o knjizi povjesničara umjetnosti Igora Zidića o velikanu hrvatske likovnosti, gorgonašu, ali i rijetko darovitom memoaristu i minijaturistu hrvatske književnosti Josipu Vaništi. Ne radi se o potpuno novoj knjizi, ali ona je vrijedna pažnje zbog izvanserijske opreme (u njoj su brojne reprodukcije Vaništinih radova i zanimljiv fotomaterijal), tri Zidićeve pjesme posvećene slikaru te ponešto ekskluzivne (i pomalo polemične) korespondencije. Zidić je još prije ukoričio izabrane tekstove o samozatajnom Vaništi, tom stoiku hrvatskog slikarstva (i portretnog crteža) koji bježi od publiciteta, no izdanje nazvano “Slikar i vrijeme” obogaćeno je i tekstovima kao što je to doista važan i gotovo programatski Zidićev tekst Frenhofer, glas o Vaništi iz daleke 1961. godine koji se i danas čita s užitkom, ali i esej Stoljeća Josipa Vanište. I širem čitateljstvu mogu biti zanimljivi biografski i zapravo beletristički dijelovi knjige u kojima upućeni Zidić piše o odnosu Vanište i još jednog velikana, Varaždinca Miljenka Stančića, ali i o nekim drugim važnim osobnostima hrvatskog kulturnog života kao što su Ivan Lovrenčić, Leo Junek ili Vaništi vrlo važan Milan Steiner. Osobito se lijepo čita Zidićev zapis o Vaništinu nizu proznih knjiga, započetom još 1988. godine na samo četrdesetak stranica. Već u drugom izdanju “Zapisi” bujaju na stotinjak stranica, da bi treće izdanje imalo čak tristo pedeset stranica. Vaništa se otvorio svijetu, a i svijet se otvorio Vaništi. Zidić je i u svom esejističkom i kunsthistoričarskom djelovanju pjesnik i znalac jezika. On jezgrovito definira Vaništu ne samo kao umjetnika nego i kao tankoćutnog čovjeka. Nije mu teško stoga napisati i rečenice kao što su “Izmičući iluzionizmu, slikar je morao biti prešućen da bi bio prepoznat: Vaništa nije samo ime, Vaništa je stanje”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije