Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spomenička renta

Država se privremeno odrekla indirektne spomeničke rente

dvorac veliki tabor
matija topolovec/pixsell
17.02.2012.
u 13:12

Zbog oporavka gospodarstva država će se ove godine odreći neizravnog dijela spomeničke rente. Lani je pomoću te osnove ubrano 57 milijuna kuna. Mjera je privremena.

Odlukom Hrvatske vlade pred saborske zastupnike doći će i odluka o privremenom ukidanju tzv. indirektne spomeničke rente. Riječ je o dijelu spomeničke rente koju plaćaju gospodarski subjekti bez obzira djeluju li u sklopu spomenika kulture ili zaštićenih povijesnih cjelina u Hrvatskoj. Na osnovi neizravne spomeničke rente lani je prikupljeno nešto više od 57 milijuna kuna, a ove će godine taj iznos ostati na računima brojnih gospodarskih subjekata u rasponu od hotela i restorana do trgovina na veliko i novčarskih kuća, dakle svih onih koji su pobrojeni u Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti. Prema zakonu, prihodi od spomeničke rente, koju je u hrvatski javni prostor uveo nekadašnji pomoćnik ministra kulture Jadran Antolović dijele se na dva dijela. Četrdeset posto pripada državnom proračunu, a šezdeset posto ide lokalnoj samoupravi. Direktnu ili izravnu spomeničku rentu plaćaju oni gospodarski subjekti koji djeluju u sklopu zaštićenog kulturnog objekta ili u sklopu zaštićene kulturne cjeline. Valja reći da je i smanjenjem proračuna Ministarstva kulture zaštita nepokretnih spomenika kulture ostala bez 11 milijuna kuna, pa će 2012. očito biti loša godina za poslove obnove spomenika kulture.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije