Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Država se privremeno odrekla indirektne spomeničke rente

Zbog oporavka gospodarstva država će se ove godine odreći neizravnog dijela spomeničke rente. Lani je pomoću te osnove ubrano 57 milijuna kuna. Mjera je privremena.
17. veljače 2012. u 13:12 0 komentara 3 prikaza
dvorac veliki tabor
Foto: matija topolovec/pixsell

Odlukom Hrvatske vlade pred saborske zastupnike doći će i odluka o privremenom ukidanju tzv. indirektne spomeničke rente. Riječ je o dijelu spomeničke rente koju plaćaju gospodarski subjekti bez obzira djeluju li u sklopu spomenika kulture ili zaštićenih povijesnih cjelina u Hrvatskoj. Na osnovi neizravne spomeničke rente lani je prikupljeno nešto više od 57 milijuna kuna, a ove će godine taj iznos ostati na računima brojnih gospodarskih subjekata u rasponu od hotela i restorana do trgovina na veliko i novčarskih kuća, dakle svih onih koji su pobrojeni u Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti. Prema zakonu, prihodi od spomeničke rente, koju je u hrvatski javni prostor uveo nekadašnji pomoćnik ministra kulture Jadran Antolović dijele se na dva dijela. Četrdeset posto pripada državnom proračunu, a šezdeset posto ide lokalnoj samoupravi. Direktnu ili izravnu spomeničku rentu plaćaju oni gospodarski subjekti koji djeluju u sklopu zaštićenog kulturnog objekta ili u sklopu zaštićene kulturne cjeline. Valja reći da je i smanjenjem proračuna Ministarstva kulture zaštita nepokretnih spomenika kulture ostala bez 11 milijuna kuna, pa će 2012. očito biti loša godina za poslove obnove spomenika kulture.

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.