Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FILMSKE INTERPRETACIJE ANTIFAŠISTIČKE BORBE

Dokumentarni ciklus posvećen važnosti povijesnog sjećanja

Foto: Dokukino
1/10
17.06.2021.
u 13:21

Uoči Dana antifašističke borbe, Dokukino KIC donosi selekciju domaćih i stranih dokumentaraca koji progovaraju o važnim i za današnji kontekst ključnim temama povijesnog sjećanja te individualnog i kolektivnog otpora politici zaborava, nepravdi i svim oblicima mržnje.

Ciklus započinje u petak, 18. lipnja u 19 sati projekcijom nagrađivanog dokumentarca White Riot Rubike Shah, nezaobilaznog vodiča iz glazbenog aktivizma koji nas vraća u vrijeme krajem ’70.-ih, kada dolazi do uspona rasizma, fašizma i neonacizma. U Engleskoj se tada okupljaju progresivni i popularni glazbenici u inicijativi Rock Against Racism (RAR) i svoje gaže pretvaraju u žarišta otpora.

Istoga dana, 18. lipnja, s početkom u 21 sat, ciklus se nastavlja imaginarnom ratnom pričom koja je inspirirana dnevnicima s ukrajinskog fronta u Drugom svjetskom ratu, Još jednom u proboj. U njemu se autori Federico Ferrone i Michele Manzolini oslanjaju na amaterske i profesionalne arhivske snimke kako bi snažno dočarali fikcionalnu priču u kojoj se isprepliću minuli i sadašnji ratovi a vojnici sanjaju o povratku kući.

Posebna projekcija, u subotu 19. lipnja s početkom u 19 sati, prikazuje dva dokumentarno-eksperimentalna filma koji vizualnim intervencijama preispituju varljive povijesne obrasce. Colonello futurista intrigantna je posveta redatelja Vladislava Kneževića talijanskom futurističkom pokretu koji je zagovarao radikalnu transformaciju društvenih odnosa ispričana kroz neobičnu avanturu časnika Rosignolija na tragu ezoterije i okultnog.

U Nevidljivom gradu: La materia non conta Pierrea Commaulta utopijski snovi entuzijastičnog talijanskog legionara pretvaraju se u noćnu moru uplašene hrvatske djevojke, a glasovi iz prošlosti i dalje odjekuju gradom čije je urbano tkivo nepovratno izmijenjeno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije