Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Depoi su krili kapu bana Jelačića i Titov policijski karton

14. prosinca 2017. u 18:20 1 komentara 602 prikaza
Pogledajte galeriju 1/4

Kustosi Hrvatskog povijesnog muzeja, koji još nema stalni postav i odgovarajuću zgradu, posegnuli su u depoe i na muzejsko svjetlo izvukli 216 predmeta predstavljenih na atraktivnoj izložbi “Nedostupna baština” u prostoru svoje palače u Matoševoj ulici u Zagrebu. Izbor nije bio lak jer u raznoraznim depoima tog muzeja od nacionalnog značaja ima čak 300.000 predmeta, naglasila je ravnateljica Matea Brstilo-Rešetar. A u publici su je slušali sadašnja ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek i njezin prethodnik Zlatko Hasanbegović.

izložba Klaićeva Klinika za dječje bolesti U Muzeju grada Zagreba otvorena izložba Klaićeva bolnica

- Pokušavamo pokrenuti prekinuti projekt uređenja zgrade Muzeja. Uvjerena sam da ćemo uskoro nastaviti radove - bila je optimistična ministrica u reakciji na doista performativnu izložbu u kojoj su izloženi muzejski predmeti u rasponu od rijetko viđene ilirske kape bana Josipa Jelačića, noža u stilu jatagana koji je fra Grgo Martić poklonio Jelačiću, portreta bana Petra Zrinskog iz 1764. godine, putnog kovčega Eugena Kvaternika pa do policijskog kartona Josipa Broza Tita iz 1928. godine, ali i igračaka iz druge polovice 20. stoljeća i fotografija iz Domovinskog rata. Tu su i operni kostim naše i svjetske primadone Milke Trnine, ali i slike i skulpture Vjekoslava Karasa, Ivana Meštrovića, Vanje Radauša...

Izložbu koja apelira da Hrvatski povijesni muzej napokon dobije stalni postav, autorski potpisuje Ela Jurdana, koaturoica je Ana Filep, likovni postav potpisuje Nikolina Jelavić-Mitrović, a uz nju je autor vizualnog identiteta Milan Trenc, koji ima i međunarodno iskustvo u oživljavanju muzejskih predmeta. Stoga je izložba “Nedostupna baština” doista ironiča i afirmativna, kao što je to primijetila Matea Brstilo-Rešetar, kao što je u pravu i Ela Jurdana koja je rekla da muzej bez stalnog postava nije potpuno realiziran te da muzejski predmeti ovom izložbom poručuju da više ne žele čekati u depou. Stoga bi uprava Muzeja trebala što prije na izložbu dovesti sve saborske zastupnike. Možda bi tako projekt Muzeja krenuo s mrtve točke.

hrvatski povijesni muzej Denis Derk Prokletstvo hrvatskog povijesnog muzeja Drugačiji advent Željeznički muzej zove na put u povijest Orient Expressa UNICEF otvorio vrata Muzeja realnosti Kroz iluziju do stvarnosti Muzej realnosti vodi nas na interaktivno putovanje kroz djetinjstvo
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Pogledaj sve komentare
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.