Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Književna nagrada

Daniel Kehlmann i pet autorica u finalu međunarodnog Bookera

Foto: Arhiva VL
VL
Autor
Denis Derk
02.04.2020.
u 19:38

19. svibnja će u Londonu biti objavljeno tko je dobio Međunarodnu Bookerovu nagradu za najbolji roman preveden na engleski jezik

U uži izbor za Međunarodnu Bookerovu nagradu ušlo je pet autorica i jedan autor. Nagrada koja će biti dodijeljena u svibnju za najbolji roman napisan na stranom jeziku i preveden na engleski jezik vrijedna je 50.000 funti, s time da iznos ravnopravno dijele autor i njegov prevoditelj.

U finale su ove godine ušli roman "The Enlightenment of The Greengage Tree" Shokoofeh Azar koji je s farsija preveo anonimni prevoditelj, "The Adventures of China Iron" Gabriele Cabezón Cámara koji su sa španjolskog prevele Iona Macintyre and Fiona Mackintosh. "Tyll" Daniela Kehlmanna koji je s njemačkog preveo Ross Benjamin, "Hurricane Season" Fernande Melchor koji je sa španjolskog prevela Sophie Hughes, "The Memory Police" Yoko Ogawa koji je sa japanskog preveo Stephen Snyder i "The Discomfort of Evening" Marieke Lucas Rijneveld koji je s nizozemskog prevela Michele Hutchison.

U finale su tako ušli pisci iz Irana, Argentine, Njemačke, Meksika, Japana i Nizozemske. Iako je bio na širem popisu za Bookera, u uži izbor se nije probio francusku autor Michel Houellebecq romanom "Serotonin". 

Dobitnica ili dobitnik nagrade biti će objavljeni 19. svibnja. Lani je nagradu osvojila književnica iz Omana Jokha al-Harthi, a prije dvije godine poljska nobelovka Olga Tokarczuk.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije