Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Adventska izložba

Dagmar Meneghello u stanu izlaže Šuteja, Friščića, Eterovića i Ivu Ćorkovića

Jurica Galoić/Pixsell
08.12.2022.
u 10:37

Slavna kolekcionarka umjetnina u stanu na Krležinu gvozdu izložila je dio svoje zbirke. Dani otvorenih vrata doma Dagmar Meneghello održavaju se svakog petka i subote od 16 do 19 sati

Zagrebački Advent, slobodno bismo mogli reći, dobio je još jednu nezaobilaznu kulturnu postaju. Lokacija je privatni stan na Krležinu gvozdu 23 (na čijem je drugom katu do smrti živio Miroslav Krleža) slavne kolekcionarke Dagmar Meneghello, koja se u Zagreb vratila nakon gotovo šest desetljeća života na Palmižani. Sa sobom je, kaže, u Zagreb donijela radove zagrebačkih slikara koji su dio njezine umjetničke kolekcije, a na temu došašća i radosti koje s njim dolazi u stanu je priredila adventsku izložbu koja objedinjuje radove Šuteja, Friščića, Eterovića i prvi put u Zagrebu, Ive Ćorkovića, a koji se mogu pogledati svakog petka i subote od 16 do 19 sati, kada su u njezinu domu dani otvorenih vrata. U Zagrebu je običaj da kolekcionari otvaraju svoje stanove i pokazuju umjetnost prilična novina, a takav stil života Dagmar Meneghello upoznala je u Njemačkoj i smatra ga normalnim i potrebnim.

Inače, umjetnička zbirka Dagmar Meneghello broji oko 3000 radova. Skupljana je tijekom pola stoljeća, za kojih su stotine umjetnika stvarali i izlagali na hvarskom škoju kod nje na Palmižani. Često je baš Palmižana bila prvi dodir stranih posjetitelja, većinom moreplovaca, s hrvatskom kulturom i likovnošću. Pedeset godina pozivala je umjetnike na mali škoj u galeriju na kraj svijeta. Djela među kojima su i brojni kipari, od velikana Koste Angelija Radovanija, Goldonija, Ribe Lončarića, Kuzme Kovačića, Peruška Bogdanića do Petra Dolića i Petra Hranuellija, Alane Kajfeš, Vatroslava Kuliša, Bane Milenkovića, Tonija Franovića, Borisa Demura i Željka Jermana, do mlađe generacije poput Pauline Jazvić, Koraljke Kovač, Nine Ivezić, Tisje Kljaković Braić... danas posuđuju i brojni muzeji i institucije. Umjetnošću se počela baviti u ranoj mladosti dok je u Zagrebu radila kao novinarka, ljubav ju je odvela na Palmižanu, a danas je osnovala zakladu i radi na tome da njezina raskošna kolekcija dobije nov permanentni dom. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije