Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Splitsko ljeto

Brojni kreativci u potrazi za vrijednostima koje Hrvatska ima

Maestro Tonči Bilić
pixsell
08.07.2013.
u 14:59

Domaći i gostujući ansambli izvesti će 38 opernih, dramskih, plesnih i koncertnih naslova. U vlastitoj produkciji Splitsko ljeto ponudit će pet premijernih naslova, a festival će stoji nešto manje od 6 milijuna kuna

Moto ovogodišnjeg Splitskog ljeta organizatori su pronašli na pogrebu legendarne britanske premijerke Margaret Thatcher, na kojem je netko rekao: ”Ona nas je naučila da sve ima svoju cijenu, a gotovo ništa svoju vrijednost“.

- Zato će 59. Splitsko ljeto pokušati upozoriti na to kakve vrijednosti imamo, kazao je ravnatelj Splitskog ljeta, ujedno i intendant HNK Split maestro Tonči Bilić na predstavljanju  program festivala.

Splitsko ljeto započinje 14. srpnja na Peristilu premijerom opere Franza von Suppea \"Povratak mornara\". Tijekom 32 festivalska dana, do 14. kolovoza na splitskim će ambijentalnim pozornicama domaći i gostujući ansambli izvesti 38 opernih, dramskih, plesnih, koncertnih naslova, uključujući likovne izložbe i javne tribine. U vlastitoj produkciji Splitsko ljeto ponudit će pet premijernih naslova, a festival će, prema riječima ravnatelja Tončija Bilića koštati nešto manje od 6 milijuna kuna.

Prvi premijerni naslov, \"Povratak mornara\" jednog od vodećih skladatelja kraja 19. stoljeća Franza von Suppéa, proslavljenog bečkog majstora operete, rođenog Splićanina, otkriće je za glazbeni svijet. Opera, smještena u autorovoj rodnoj Dalmaciji, bila je nakon hamburške praizvedbe 1885. zaboravljena i zanemarena, partitura se smatrala izgubljenom, a sada će uskrsnuti na najboljem mogućem mjestu, na Perisilu, najveličanstvenijem drevnom dalmatinskom trgu u izvedbi Opere Hrvatskog narodnog kazališta Split, pod ravnanjem maestra Lorisa Voltolinija, a u režiji Lea Katunarića.

Značajan dio glazbeno-scenskog programa 59. Splitskog ljeta u znaku je dvojice velikana, Wagnera i Verdija, rođenih prije 200 godina. Prvi put u povijesti Splitskog ljeta izvest će se jedna Wagnerova opera, \"Ukleti Holandez\". Izvedbom će ravnati maestro Tonći Bilić, a redatelj je Branko Brezovec. Ukleti Holandez izvest će se u suradnji HNK Split i Simfonijskog orkestra Hrvatske televizije. I splitski će Balet odati počast velikom Verdiju. Koreograf, ravnatelj splitskog Baleta Dinko Bogdanić svoj hommage Verdiju zamislio je ne tek kao prisjećanje na brojne baletne glazbe koje je Verdi pisao, mahom za pariške premijere svojih opera, nego prije svega kao životnu priču o samom Verdiju čiju će glazbu izvoditi orkestar Splitske Opere pod ravnanjem maestra Harija Zlodre.

- Iskoristrio sam svu Verdijevu muziku, a u izvedbi na magičnom Peristilu sudjelovat će svi solisti i cijeli ansambli splitskog Baleta, istakao je Bogdanić.

Tijekom 59. Splitskog ljeta na Sustipanu će se održat \"Tjedan baleta\".

O dramskom programu novinarima je govorio njegov ravnatelj Jasen Boko. Redateljica Nenni Delmestre navikla nas je već da nam otvara vidike na suvremenu svjetsku dramsku scenu. Ovaj put, premijerom drame \"To dijete\" uvest će nas u svijet francuskog dramatičara Joëla Pommerata koji svojim djelima spaja područja koja se sve rjeđe dodiruju: socijalno i umjetničko i tako vraća konkretno u kazalište.

Gostujući dramski program na ov ogodišnje, 59. Splitsko ljeto donijet će sedam predstava. Od uvijek intrigantnog Olivera Frljića i njegovog \"Pisma iz 1920.\" Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, \"Pričaj mi o Gorkome\" Mani Gotovac, Matulinog \"Münchhausena\" i \"Postdiplomskog obrazovanja\" do monodrama \"Moj slučaj\" Borisa Svrtana i Toma Niger: O Marulu Ratka Glavine i cabareta Studija Ludež, ovog puta prikladno nazvanog \"Melodije križa i pršuta\".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije