Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prestižna bookerovu nagrada

BOOKER: Na krilima pokreta MeToo

Anna Burns
FRANK AUGSTEIN/Press Association/PIXSELL
22.10.2018.
u 08:42

Anna Burns je prva autorica iz Sjeverne Irske koja je dobila Bookera. Nagrađena je za roman “Milkman” koji progovara o nasilju starijeg muškarca nad djevojkom

Pedesetšestogodišnja sjevernoirska autorica Anna Burns i sama je bila šokirana kada je saznala da je baš ona dobila književnu nagradu Man Booker i 50.000 funti za roman “Milkman”. Njezin šok nije nikakva gluma ni licemjerna poza pred uglednim auditorijem koji je u londonskom Gudhalleu predvodila supruga strpljivog britanskog prijestolonasljednika princa Charlesa.

Anna Burns je relativno nepoznato književno ime čak i u britanskim relacijama, što priznaju i irski novinari koji ponosno ističu da je Anna Burns prva autorica iz Sjeverne Irske koja je dobila Booker. Dosad je ta samozatajna autorica objavila tri romana, a njezin drugi roman “Do kostiju” probio se do užeg izbora za nagradu Orange. No prvi veliki uspjeh Anna Burns postigla je trećim romanom koji je smjestila u neimenovan grad, a likovima nije dala osobna imena. Tako je glavni lik djevojke koju seksualno i u svakom drugom pogledu maltretira nadmoćniji i utjecajniji stariji muškarac nazvan ‘srednja sestra’.

“Likovima nisam dala imena, jer bi u tom slučaju knjiga izgubila atmosferu i snagu”, izjavila je Anna Burns čije će se ime već našlo na britanskim kraljevskim poštanskim markama i koja može očekivati enormno povećanje prodaje svoje knjige. Tako je lanjski bookerovac, američki pisac George Saunders godinu dana nakon dobivanja nagrade prodao čak milijun primjeraka svog nagrađenog romana “Lincoln u Bardu”.

Ruke zadovoljno trljaju i izdavači iz nezavisne kuće Faber & Faber koji imaju odličan njuh za dobitnike Man Booker nagrade. Predsjednik žirija Kwame Anthony Appiah istaknuo je da je roman “Mljekar” osebujno i eksperimentalno štivo. “Nitko od nas do sada nije čitao nešto takvo”, rekao je Appiah.

Nagrađivanje knjige koja govori o svim mogućim konfliktima u Sjevernoj Irskoj komentira se i kao podrška sve snažnijem pokretu MeToo, a ima i socijalnu dimenziju. Anna Burns će dobivenim funtama lakše otplatiti kredite kojim plaća stan, ali i prehranjuje se zahvaljujući Banci za hranu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije