Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljetni festival

Balet 'Grk Zorba' nova je premijera u sklopu Splitskog ljeta

balet, Grk Zorba, Splitsko ljeto
arhiva VL
02.08.2011.
u 17:39

Naslovna uloga povjerena je gostu iz Zagreba Azamatu Nabiullinu, a ostali protagonisti solisti su splitskog Baleta

Na splitskim će Prokurativama u srijedu 3. kolovoza u 21 sat u sklopu 57. Splitskog ljeta ansambl Baleta te Zbor i Orkestar Hrvatskog narodnog kazališta Split premijerno izvesti balet Mikisa Theodorakisa "Grk Zorba" u koreografiji Istvána Herczoga. Zborom i orkestrom ravna maestro Hari Zlodre.

Grk Zorba priča je o mediteranskom homo ludensu koji svojom briljantnom životnom filozofijom i ritmom plesa sirtaki pokušava stvarnost malenoga grčkog sela učiniti boljom: radost umnažati, a tugu podijeliti. Nastao kao roman (1946.) Nikosa Kazantzakisa; pravu popularnost stekao je kao film (1964.) s Anthonyjem Quinnom i Irenom Papas te očaravajućom glazbom Mikisa Theodorakisa. Nakon uspjeha filma Theodorakis je odlučio napisati i glazbu za balet te je tako nastalo još jedno iznimno djelo.

Naslovna uloga povjerena je gostu iz Zagreba Azamatu Nabiullinu. Ostali protagonisti solisti su splitskog Baleta. Ulogu američkog pisca Johna tumačit će Artjom Žusov, mlade udovice Marine Irina Čaban, a ulogu Madame Hortense Albina Rahmatulliona, a kao Yorgos pojavit će se Remus Dimache. Pjevačka solistička uloga povjerena je mezzosopranistici Tereziji Kusanović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije