Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

18. međunarodni Naj, naj, naj festival održava se od 4. - 8. travnja

Besplatne predstave za školske praznike
19. ožujka 2018. u 12:23 183 prikaza
18. međunarodni Naj, naj, naj festiva
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/6

18. izdanje ove respektabilne dječje manifestacije Hrvatskoj i šire, održat će se od 4. - 8. travnja, u organizaciji Gradskog kazališta Žar ptica. U pet festivalskih dana djeca Zagreba i svi koji proljetne školske praznike provode u glavnom gradu Hrvatske, moći će besplatno pogledati 9 najboljih dječjih predstava iz zemlje i 4 iz inozemstva, prema izboru selektorice Festivala, dramaturginje Željke Turčinović.

Naj, naj, naj festival utemeljen je 2001. godine s namjerom da najbolje predstave svih dječjih kazališta iz Hrvatske prikažu u Zagrebu za vrijeme školskih praznika. Već na prvom festivalskom izdanju, na kojem se za svaku predstavu tražila ulaznica više, bilo je jasno da je Naj,naj,naj festival ponudio nešto novo u sferi kazališta za djecu Hrvatske. Sve većim brojem posjetitelja svake sljedeće godine Naj,naj,naj festival se potvrdio kao značajna i djeci neophodna manifestacija, koju s radošću tijekom cijele godine očekuju i djeca i kazališta koja dolaze u Zagreb.

Od 2007. kada je postao međunarodni, Naj, naj, naj festival ugostio je brojna kazališta iz Europe i svijeta i to iz Japana, Južne Koreje, Izraela, Italije, Njemačke, Belgije, Danske, Poljske,Francuske, Bugarske, Srbije, Sovjetske Republike Jakutske, Litve, Švicarske, Nizozemske, Finske i Slovenije.

Ove godine, pored kazališta domaćina Žar ptice, svoje najbolje predstave izvest će GK Trešnja, DK B. Mihaljevića iz Osijeka, KD Pinklec i LOFT, Dom kulture Kristalna kocka vedrine Sisak, ZeKaeM, Kazalište Virovitica i Kazalište lutaka Zadar te Kazalište Prijatelj.

U inozemnoj konkurenciji predstavit će se Pozorište Boško Buha iz Srbije, Roseland musical iz Španjolske, Sankt Peterburg državno kazalište za djecu iz Rusije te La Baracca-Testoni Ragazzi iz Italije.

Festivalske predstave izvode se u kazalištu Žar ptica i u drugim kazališnim dvoranama u Zagrebu.
Osobitost festivala je da su sve predstave besplatne. Na taj način svakom djetetu je omogućeno da školske praznike provede u kazalištu, uživajući u najboljim domaćim i stranim predstavama.

Sve predstave prati Stručni ocjenjivački sud, koji najboljima u 10 kategorija na zatvaranju Festivala dodjeljuje nagrade Zlatne Žar ptice.
Rezervacije nisu moguće. Besplatne ulaznice se podižu na blagajnama kazališta gdje se igra sat vremena prije početka predstave.

18. međunarodni Naj, naj, naj festiva | Autor : PROMO Foto: PROMO

Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje