Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Migrit Energija

Zbog mogućih veza s Rusijom, hrvatska tvrtka koja ulaže u finsku nuklearku 'pod povećalom'

migrit energija
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
02.07.2015.
u 12:26

Vrijednost investicije je 158,513.600,00 eura, a realizirat će se u suradnji s financijskim institucijama

Hrvatska tvrtka Migrit energija jedna je od kompanija koja je odlučila investirati u finsku nuklearnu elektranu HANHIKIVI tvrtke Fennovoima i tvrdi da joj je suradnja s hrvatskom Vladom iznimno važna, no, kako pišu finski mediji, hrvatska Vlada za tu tvrtku nije čula.

Finski portal Yle poziva se na izvore iz hrvatske Vlade koji tvrde da nemaju nikakve informacije o tvrtki Migrit Energy, potencijalnom investitoru u finsku nuklearku, a pojavile su se sumnje kako iza kompanije stoje ruski investitori.

Izvršni direktor tvrtke Fennovoima Toni Hemminki u utorak je kazao kako nije riječ ni o kakvom paravanu te da ruski podizvođač Rosatom nije pomogao finskoj tvrtki pronaći Migrit energiju.

Tvrtka Rosatom, naime, trebala bi isporučiti reaktor za nuklearku te posjeduje 35 posto dionica Fennovoime.

Finski konzorcij Fennovoima ovog je tjedna dao ponudu za izgradnju nuklearnog reaktora koji bi bio izgrađen tehnologijom ruske tvrtke Rosatom, koja u projektu vrijednom šest milijardi eura ima udio od 34 posto.

Vrijednost je investicije 158,513.600,00 eura, a realizirat će se u suradnji s financijskim institucijama.

Iz kompanije su na naš upit odgovorili tek službenim priopćenjem u kojem se ističe kako bi ''realizacija ovakve investicije sasvim sigurno utjecala i na pozitivna kretanja hrvatskog BDP-a  te pridonijela stabilnosti energetskog sustava Hrvatske''.

Poručili su kako će ''ostale informacije medijima biti dostupne idućeg tjedna''.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak komentirao je informaciju kako je hrvatska kompanija Migrit solarna energija, bez iskustva u nuklearnom biznisu i s jednom zaposlenom osobom i sjedištem u Zagrebu, postala manjinski dioničar u finskoj tvrtki Fennovoima koja bi u Finskoj trebala graditi nuklearnu elektranu snage 1.200 MW. Ta tvrtka je u vlasništvu ruskog kapitala, te je plan da posluži ruskoj državnoj tvrtki Rosatomu da ispuni uvjete po kojima 63,75 posto kapitala u tvrtki koja gradi nuklearku, mora biti iz "domaćih izvora", a kako je Hrvatska članica EU, Finci je računaju kao domaći izvor.

- Prvo, niti želim niti mogu utjecati na odluku privatne tvrtke i nebrojeno puta smo dali načelne suglasnosti, načelnu podršku tim tvrtkama za poslovne suradnje koje mogu unaprijediti bilo koju poslovnu suradnju hrvatskih tvrtki i neke druge europske tvrtke. Naravno, i tako je u ovom pismu načelne podrške izneseno sukladno pozitivnim propisima RH i Finske, ostalo su privatne odluke i odluke finskih projekata. Mi imamo svojih, imam ja više brige oko naših projekata – kratko je rekao Vrdoljak.

>> Japan želi nuklearne elektrane zamijeniti solarnima

Komentara 3

Avatar d-ano
d-ano
19:44 02.07.2015.

Pa ako smo suverena drzava tko nam se moze mijesat s kom cemo radit,,,,,,,i poslovat,,,,,,,,,pa to je mijesanje u unutrasnje stvari suverineta jedne drzave,,,,,,,,a pricamo o demokratiji .............

Avatar Alfons_x
Alfons_x
13:07 02.07.2015.

Dakle, pitanje za milijun - zašto su "zapadni" krediti sa lihvarskim kamatama dobri a investicije sa svježim kapitalom, od strane SAD-u neprihvatljivih zemalja, nisu dobre? Hrvatska brodogradilišta su trebala raditi patrolne brodove za Iran, stigla je depeša od strane našihh "prijatelja" i taj posao je odbijen, u zamjenu smo dobili "povoljni" kredit (iste su kasnije gradili francuzi) Nizinska pruga od Rijeke do granice sa Mađarskom, za koju je Kina zainteresirana kao investitor se ne gradi upravo jer se radi o Kini, iako bi donijela ogromnu prednost Hrvatskoj, kao i Rijeci te napose riječkoj luci koja bi postala primarna luka za EU (zbog dubine gaza, položaja i drugih prednosti) nego postoji prijedlog naših "prijatelja" da nam daju kredit za izgradnju - pa ćemo im poslije prodati da vratimo barem koju ratu. U Osijeku su ruski investitori htjeli uložiti u ogromnu bioelektranu - i taj je projekt stopiran bez obrazloženja. Natječaj za Imunološki je poništen jer naš "zapadni" prijatelj ga treba kupiti, tja što bi mi sa njim, iako samo soj virusa za proizvodnju cjepiva koji je u vlasništvu imunološkog vrijedi više nego što je procijenjen cijeli imunološki zavod. Ali to smo mi - podguzne muhe od naših političara nisu u stanju donijeti niti jednu odluku bez da se konzultiraju sa stvarnim kreatorima politike u Hrvatskoj, kamo li da rade u interesu države kojom bi trebali upravljati. Kroz vijekove su znali isključivo uvoditi nas u kojekakve "asocijacije" koje su sve završile tragično po hrvatski narod. Tako i ova sa EU neće biti drugačija od saveza sa Mađarskom, kraljevine SHS ili drugih. Tko ne uči iz vlastite povijesti taj nema ni budućnost.

Avatar patkovic
patkovic
12:50 02.07.2015.

rusi su pod embargom zbog miješanja u ukrajini , kakav bi embargo trebao dati SAD-u zbog svih čuda zadnjih 25 god . - nek pobacaju te velike bombe i kvit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije