Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlasnik ACG Lukapsa

Orešković je kao i premijer Indije − usmjeren prema industriji

17.05.2016., Zagreb - Predsjednik uprave ACG Worldwide, Ajit Singh.  Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/5
18.05.2016.
u 15:21

Vlasnik ACG Lukapsa Ajit Singh za Večernji list govori o ulaganju svoje tvrtke i planovima u Hrvatskoj te kako privući strana ulaganja

Indijska kompanija ACG Worldwide gotovo je deset godina u Hrvatskoj, otkad je kupila posrnulu ludbrešku tvornicu kapsula Lukaps koja je nakon preuzimanja utrostručila proizvodnju i broj radnika, a u tijeku je i novo ulaganje od 35 milijuna eura.

Bez obzira na to što čelnik kompanije i suvlasnik Ajit Singh svake godine dolazi u posjet ACG Lukapsu, osim bivših predsjednika, nije ga do sada primio nitko iz Vlade dok ga prekjučer nije ugostio premijer Tihomir Orešković. Singh je zadovoljan ulagačkom politikom u Hrvatskoj, nada se da će uskoro biti još ulagača iz Indije, no smatra da bismo i mi morali poraditi na promociji svojih proizvoda, od hrane do vina, koji imaju perspektivu za izvoz na tržište Indije.

Imate puno planova za ACG Lukaps?

Tu sam tvornicu prvi put posjetio prije 22 godine kada sam čuo da se otvorila mala tvornica kapsula na ovom području. Kada je upala u problem, odlučio sam je kupiti, napravio ovdje brownfield ulaganje. Puno smo investirali kako bismo došli do potrebne razine kvalitete. Otkad smo kupili tvornicu, utrostručili smo proizvodnju i broj radnika. Danas je zaposleno oko 220 ljudi, pretežito iz te regije. Plan je povećati broj radnika na oko 330, a kapacitet proizvodnje na oko 10 milijardi kapsula godišnje. Lukaps izvozi 98 posto proizvodnje najvećim farmaceutskim kompanijama u Europi poput Pfizera, Plive i Teve. Izvozi se i u Rusiju, a nadam se uskoro i u Tursku i sjevernu Afriku gdje je potražnja velika.

Druga ste kompanija u svijetu u proizvodnji kapsula. Zasigurno je to vezano i za kvalitetu kapsula. Od čega se one proizvode?

Kvalitetne moraju biti jer je to farmaceutski proizvod, a osim toga, mi proizvodimo godišnje oko 80 milijardi kapsula pa je stoga kvaliteta još važnija.

Dugo ste u Hrvatskoj, je li vas prije premijera Oreškovića primio netko iz prijašnjih vlada?

Ne, ovih godina od kada smo ovdje susreli smo se samo s predsjednicima Stjepanom Mesićem i Ivom Josipovićem koji su posjetili našu tvornicu u Ludbregu. U ponedjeljak smo imali prvi susret s nekim iz Vlade. I moram reći da sam vrlo impresioniran vašim premijerom. Imate čovjeka na čelu Vlade koji nije političar, koji je došao iz farmaceutske industrije i ne teži slavi. Veoma je profesionalan, radi kao na čelu velike kompanije, ima ciljeve, odgovorne mlade ljude oko sebe...

Jeste li razgovarali i o drugim ulaganjima ili privatizacijama?

O privatizaciji da, i ja sam zagovornik takvog modela. Velik broj zemalja, od Rusije, Kine do Indije, Velike Britanije, obavio je privatizaciju. Vjerujem zato i kod vas u takav model. Mislim da bi mnoge zemlje bile sretne da imaju takvu vladu i mislim da bi joj se zato trebala dati šansa. Vaš premijer je veoma sličan našem Narendri Modiju, koji je također dinamičan i orijentiran prema industriji.

Ponavljate da nemate problema s ulaganjem u Hrvatskoj, na koje se žale mnogi drugi ulagači. Što bismo mogli bolje napraviti?

Dobar ulagač s dobrom tehnologijom može biti uspješan kada ga vlade puste da radi svoj posao. Radite puno na privlačenju ulagača, možete više, kao što su učinile Mađarska i Irska koje su dale ulagačima više povlastica. Ja sam zadovoljan u Hrvatskoj.

Razgovarate li s partnerima u Indiji o njihovu ulaganju u Hrvatsku? Ima li nekih najava?

Mi smo visokoprofilirana kompanija u Indiji. Svake godine organiziram privatnu večeru na kojoj su i potencijalni ulagači u vašu zemlju, a prisutan je i vaš veleposlanik. Ja im govorim o dobrim iskustvima u vašoj zemlji. Interesa ima, ali rano je otkrivati gdje. Ali zanimljiva nam je brodogradnja, hotelska industrija i turizam, namještaj, ali i hrana i dobro vino od kojeg biste morali napraviti internacionalni brend. Rekao sam vašem veleposlaniku kako bi bilo dobro da uzmete nekoliko dobrih hrvatskih kuhara koji bi u Indiji prezentirali vašu hranu i vino. Mislim da bi to bio najjeftiniji način promocije.

Jeste zadovoljni zaposlenicima i menadžmentom u Lukapsu?

Da, vrlo. Ljudi predano rade, tako smo i napravili treću kompaniju za proizvodnju kapsula u Europi. I vrlo smo ponosni na to.

Svi su zaposlenici iz Hrvatske?

Da, osim savjetnika koji dolaze iz Indije zbog novih tehnologija, poput stroja za printanje kapsula.

Koliko ste često u Lukapsu?

Jednom godišnje.

Koliko tvornica imate?

16 po cijelom svijetu.

O poslu se brinete vi i brat, koji ste vlasnici ACG Worldwidea.

Nas dvojica i moj nećak.

>>Orešković najavio projekt vrijedan 35 milijuna eura: 'Vlada je stabilna, moramo promijeniti Hrvatsku'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije