Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U vrhu

ACG Lukaps: Treći su u Europi po proizvodnji tvrdih kapsula

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
15.02.2014.
u 12:25

Tvrtka trenutačno zapošljava 180 radnika, a ulaganjima teškim više od sto milijuna kuna stvorit će uvjete za zapošljavanje njih još 50

Gospodarstvo Varaždinske županije u zadnjih nekoliko godina proživljava teške dane. Broj nezaposlenih dosegao je rekordne brojke, propalih poduzeća je sve više, a velikih investicija gotovo da i nema.

Izvoze 99 posto robe

Među rijetkima koji su se odlučili investirati u proizvodnju je tvrtka ACG Lukaps iz Ludbrega koja već šest godina pokazuje da se unatoč gospodarskoj krizi i lošoj poslovnoj klimi i u Hrvatskoj može uspjeti. Ta je tvrtka u zadnjih nekoliko godina u gradnju pogona, uvođenje novih tehnologija i ljude uložila više desetaka milijuna kuna. Riječ je o poduzeću koje proizvodi tvrde želatinske kapsule. Tvornicu je 2007. od farmaceutske kuće Farmal kupila indijska kompanija ACG Worldwide. Poslovni rezultati govore da se tvrtka ACG Lukaps ubraja među perspektivnija hrvatska poduzeća. U upravi doznajemo da trenutačno ta tvrtka drži treće mjesto u Europi po broju proizvedenih i prodanih kapsula, a cilj joj je da u sljedećih nekoliko godina postane druga.

– Više od 99 posto proizvedenoga izvozimo. Oko 55 posto proizvodnje izvozimo u zemlje EU, 25 posto na tržište Rusije, a ostalo u zemlje u regiji. Prodaja nam iz godine u godinu raste, a lani je povećana za više od deset posto - rekao je Marko Fresl, direktor ACG Lukaps.

U Lukapsu su svjesni da se na tržištu može opstati samo ako se stalno ulaže u proizvodnju i stručni kadar. Tako je lani realiziran projekt zamjene ručnog sortiranja kapsula s automatskim. Projekt je bio “težak” 4,2 milijuna kuna, od čega ga je Ministarstvo gospodarstva sufinanciralo s 1,6 milijuna kuna nepovratno. Osim toga, započet je i projekt proširenja pogona. Građevinski radovi su u tijeku i bit će gotovi do kraja godine, nakon čega slijedi i zamjena strojeva. Ukupna vrijednost cijelog projekta procijenjena je na više od sto milijuna kuna. Sve to stvorit će uvjete da u sljedećih nekoliko godina posao dobije još 50 radnika.

Završetak ciklusa

Tvrtka ACG Lukaps trenutačno zapošljava 180 radnika, plaće su redovite, a radnicima se isplaćuju i božićnice, regresi, prijevoz i dr. Lukaps je poželjan poslodavac za hrvatske prilike. U ACG Lukpasu su uvjereni da će završetkom investicijskog ciklusa ispuniti cilj i postati drugi po broju proizvedenih i prodanih kapsula. Očekuje se porast s dosadašnjih 5 milijardi kapsula na 15 milijardi godišnje.

– Dobro surađujemo s lokalnom samoupravom i državnim institucijama. Svaki zaposlenik Lukapsa svjestan je da su produktivnost i kvaliteta naš primarni cilj i smatram da smo na svjetskom nivou po načinu razmišljanja i rada. U ovom poslu jednostavno ne možete imati kapsulu druge kvalitete jer to ne postoji. Kapsula je ili kvalitetna ili ne valja. Svjesni toga i činjenice da moramo pratiti trendove uspijevamo na zahtjevnom tržištu – rekao je direktor Marko Fresl.

>> 'Farmalovi lijekovi su jeftiniji i zato smo ih propisivali'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije