Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
P3 ispitao jačinu signala

Na testu: sve su tri mobilne mreže odlične

mobitel
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
14.07.2016.
u 14:15

Kvalitetom svojih glasovnih i usluga podataka hrvatski operatori u samom su svjetskom vrhu

Mobilne mreže u Hrvatskoj izvrsne su u odnosu na niz svjetskih i posebice europskih zemalja, pokazuju podaci mjerenja tvrtke P3.

Hrvatske mobilne mreže HT-a, Vipneta i Tele2, naime, osvojile su više od 800 bodova od mogućih 1000 i, s obzirom na bodove koje im je dodijelio P3, neznatno se razlikuju u kvaliteti. Mjerenja i testiranja mreže P3 proveo je od 30. travnja do 14. svibnja ove godine. Za testiranje glasa koristili su mobitel Samsung Galaxy S5, a za testiranje podatkovnog prometa Samsung Galaxy Note4.

Samo još u Nizozemskoj

Oba uređaja provjeravala su 4G mrežu, ali i onu prijašnje generacije – 3G. Riječ je o testiranju u gradovima, mjestima i na cestama. Mobilni operatori u Hrvatskoj uglavnom imaju ujednačene rezultate na svim poljima i u svim su mjerenjima napredovali u odnosu na prijašnje godine. Da su u Hrvatskoj mobilne mreže na visokom stupnju razvoja, pokazuju i mnoga europska istraživanja i statistički podaci.

– Da, kada je riječ o mobilnim komunikacijama, vijesti su mahom dobre, konačno nismo na začelju, nego u samom europskom i svjetskom vrhu. P3 je renomirana kompanija koja radi usporedna istraživanja kvalitete mobilnih mreža u pojedinim državama tako da su rezultati zbog ujednačene metodologije usporedivi. Tako vidimo da samo Hrvatska i Nizozemska imaju sve mobilne operatore iznad 800 bodova, što je iznimno dobar rezultat, dok u većini zemalja manji operatori kvalitetom mreže zaostaju – kazuje Đuro Lubura, stručnjak za telekomunikacije i sudski vještak koji je analizirao podatke P3-ja. Dodao je i da je “posebno zanimljivo da smo mi država u kojoj je najmanja razlika između najbolje i najlošije ocijenjenog operatora”.

– U odnosu na pokrivenost signalom i kvalitetu glasovne i podatkovne usluge doista možemo birati između tri odlična mobilna operatora – tvrdi Lubura.

Izbor između izvrsnih

Pokrivenost signalom i kvaliteta mreže nisu jedini kriteriji zbog kojih bi se netko odlučio za određenog operatora, tu su i cijene usluga i ponuda uređaja, no više nema nikakva razloga da bilo kojeg hrvatskog mobilnog operatora izbjegavamo zbog loše kvalitete.

– Sve donedavno, primjerice, najmlađi mobilni operator Tele2 znatno je kvalitetom i pokrivenošću signalom zaostajao za dva veća operatora, iz lanjskog izvješća P3-ja vidi se da je Tele2 još lani imao gotovo upola lošiju mrežu, no nakon velikog ulaganja u modernizaciju mreže i povećanje područja pokrivenosti sada i Tele2 ima vrhunsku, a u gradovima i naseljima i bolju mrežu nego druga dva mobilna operatora. HT i VIP također su malo poboljšali rezultat u odnosu na prošlogodišnje izvješće, što je Hrvatsku dovelo do toga da doista prednjačimo u kvaliteti mobilnih mreža. Danas definitivno možemo birati između tri iznimno kvalitetne mobilne mreže – zaključuje Lubura.

Komentara 1

HH
helgin@hogar
16:26 14.07.2016.

tele2, ne hvala! a pokrivenost na otocima tcom i tele2 jad i bijeda....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije