Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konkurencija

Air Serbia 2014. preotela Croatiji Airlinesu titulu regionalnog lidera

12.12.2014., Zagreb - U 8:59 u Zracnu luku Zagreb sletio je prvi zrakoplov prijevoznika Air Srbija na liniji Beograd - Zagreb. Srpska nacionalna aviokompanija uvela je dva leta dnevno izmedju glavnih gradova Hrvatske i Srbije, a zadnji putnicki avion na r
Foto: Borna Filic/PIXSELL
06.03.2015.
u 19:31

Bivši JAT protekle godine ostvario je veće prihode i veću dobit nego hrvatska aviokompanija, a prevezao je i više putnika

Hrvatska nacionalna aviokompanija Croatia Airlines više nije regionalni lider. Tu je titulu preuzeo srbijanski nacionalni avioprijevoznik Air Serbia, pokazuju podaci o poslovan

ju dviju kompanija za 2014. godinu.

Dosad je Croatia Airlines imala i veće prihode i više putnika od nekadašnjeg JAT-a koji je preimenovan u Air Serbia kad je njegov 49-postotni suvlasnik 2013. godine postao Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Strateški partner preokrenuo je poslovanje srbijanske aviokompanije koja je lani, pohvalili su se danas iz te aviokompanije, imala rast prihoda od čak 87 posto pa su oni iznosili 262 milijuna eura (oko 1,9 milijardi kuna).

Broj putnika je pak porastao 68 posto, na 2,3 milijuna. Grupa Croatia Airlines, prema preliminarnom nerevidiranom izvješću za 2014. godinu, lani je imala ukupne prihode od 1,59 milijardi kuna, što je lagani pad u odnosu na prihode od 1,65 milijardi kuna iz 2013. No, unatoč smanjenju broja letova i flote zbog programa restrukturiranja, hrvatski avioprijevoznik je lani zabilježio rast broja putnika od dva posto, na 1,8 milijuna. Air Serbia je i profitabilnija od hrvatskog konkurenta, a usto ima i veću flotu zrakoplova te leti na više destinacija. Hrvatska vlada je u procesu traženja strateškog partnera za CA. 

>> Na pisti u Beogradu zrakoplovu Air Serbie koji je trebao poletjeti za Zagreb otpao kotač 

>> Vlada hitno traži kupca za CA, Qatar Airways najkorisniji

Komentara 19

Avatar desnicarsko_smece
desnicarsko_smece
20:23 06.03.2015.

Svašta sam krenuo pisat al shvatih kako nema smisla. Svaka čast Air Serbiji - zasluženo nose tu titulu. CA je uništen i upropašten zahvaljujući hrvatskim ekonomskim i političkim stručnjacima, kao i sve ostalo u propaloj nam (hrvatskoj) državi.

NI
Nini istrijan
14:02 07.03.2015.

Ne razumijem sto je tu cudno kada Srbija ima 2 i pol puta vise stanovnika od Hrvatske.Ono sto je lose i u Srbiji i u Hrvatskoj je monopol ovih zrakoplovnih kompanija.CA je sigorno jedna od najskupljih aviokompanija Evrope razmjerno standardu stanovnika a bez konkurencije i uz skrbnistvo drzave ne moze propasti.To je sve kopija onog sistema od prije: JAT i Juga!Koji paradoks,ha,ha,ha.

ZA
zato
22:01 07.03.2015.

Bravo Air Serbija I opet moramo poslovne odnose ućiti od naših susjeda. Između ostalog brinu se za svoje građane koji rade u inostranstvu. Imaju povoljnje cijene za svoju domovinu. Ne sjećam se kada je CA ponudila cijenu povratne karte odd Ciriha za Zagreb za 130 Franaka ili do Podgorice za 170 Franaka. Zato bi trebala Hrvatska vlada dozvoliti Air Serbiji da preuzme i unutarnji promet u Hrvatskoj a CA zatvoriti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije