Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SNIMLJEN LISTIĆ

Član DIP-a: Kamere nisu trebale biti tako blizu

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/4
11.09.2016.
u 18:41

Hojski kaže da bi predsjednica Republike sama mogla reagirati, ali da to nije učinila ni ona, ni itko drugi

Član Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski potvrdio je danas poslijepodne da je Povjerenstvo imalo upite nekoliko građana i udruga zbog snimke N1 televizije, na kojoj predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović, navodno, na biračkom mjestu mobitelom snima svoj glasački listić.

"Imali smo upite građana i udruga", potvrdio je Hojski Hrvatskom radiju.

DIP je u subotu, podsjeća, rekao da nema zakonske zapreke za to, ali je apelirao na građane da ne fotografiraju i ne snimaju glasačke listiće da se ne narušava izborni proces na tom biračkom mjestu.

"To je bila uputa svim biračima, pa ne bih posebno komentirao gospođu Predsjednicu", izjavio je Hojski.

Upitan je li postupkom spomenute televizije narušeno predsjedničino pravo, te tko bi trebao reagirati, Hojski kaže da bi predsjednica Republike sama mogla reagirati, ali da to nije učinila ni ona, ni itko drugi.

"Mislim da je trebalo bolje reagirati na samom biračkom mjestu, ne dopustiti da kamere dođu tako blizu svim čelnicima političkih stranaka, ne samo Predsjednici (...), ali sad je sve gotovo. Nitko se od njih nije žalio DIP-u, a ono samo neće poduzimati nikakve radnje", zaključio je Hojski.

>> UŽIVO Do 16.30 sati glasalo 37,21 % birača, gotovo 10 posto manje nego prošle godine

Komentara 3

MA
Marko1337
20:53 11.09.2016.

fotografiranje vlastitog listića nije zabranjeno zakonom; slikanje druge osobe dok glasa je van svake sumnje kršenje tajnosti glasanja. Zato bi trebali biti kažnjeni kamermani zbog ometanja privatnosti glasovanja.

PI
pinkec
07:38 26.01.2018.

Odličan naćin da se onemoguće manipulacije sa glasovima!

ML
mili l
23:17 11.09.2016.

Normalno je fotografirati vlastiti listic i to bi trebali svi da naprave, zato sto svaki glasacki listic ima serijki broj i svaki gradanin bi trebao imati mogucnost da provjeri svoj listic gdje se nalazi nakon izbora odnosno dali je uopce prebrojan ili je zavrsio ispod stola.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije