Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Izbori 2016 Izbori 2016

HDZ predlaže Vladu s 19 resora i vraća državne tajnike

Konačni ustroj Vlade ovisit će o dogovoru s Mostom i zasad se opcije koje se predlažu smatraju “radnim verzijama”
28. rujna 2016. u 11:39 40 komentara 18165 prikaza
plenković, hdz
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/21

HDZ-ov pregovarački tim predstavio je Mostu ustroj Vlade koji podrazumijeva 19 ministarstava, četiri potpredsjednika te ukidanje zamjenika ministara i povratak državnih tajnika, neslužbeno doznaje Večernji list. To je tek tzv. radna verzija jer će o pregovorima s Mostom ovisiti kakav će u konačnici biti novi ustroj Vlade.

Ili radikalno rezati ili ništa

HDZ predlaže izdvajanje energetike iz Ministarstva gospodarstva te njeno spajanje s Ministarstvom zaštite okoliša, ali i pripajanje Ministarstva poduzetništva i obrta Ministarstvu gospodarstva. To znači, bude li prihvaćen ovaj model, da će Vlada imati jedno ministarstvo manje nego dosad. Vraćanje državnih tajnika, a ukidanje zamjenika ministara predlagalo se još uoči sastavljanja prošle Vlade HDZ-a i Mosta, međutim Vlada je ubrzo propala i to nije zaživjelo. Dogovore li HDZ i Most novi ustroj Vlade, izmjenom Zakona o Vladi promijenit će se ustroj.

Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i Božo Petrov, šef Mosta, danas nastavljaju pregovore Formiranje vlasti HDZ i Most moraju ubrzati pregovore žele li novu Vladu do sredine listopada Andrej Plenković i Vladimir Šeks Zvonimir Despot U čemu je tajna veza Plenkovića i Šeksa?

– Vlada će imati ili 20 ministarstava kao dosad ili će ih biti manje, to je najpreciznije što možemo reći jer konačni ustroj ovisi o dogovoru s Mostom – rekao je naš izvor iz vodstva HDZ-a. Naš drugi izvor kaže kako je mišljenja da bi ili trebalo radikalno rezati broj ministarstava ili ostaviti ustroj Vlade kakav jest, s 20 resora.

Kada je riječ o potpredsjedničkim mjestima, ona bi se odnosila na vanjsku politiku, unutarnju politiku i domovinsku sigurnost, gospodarstvo i financije te društvene djelatnosti. Potpredsjednička mjesta trebala bi pripasti Davoru Ivi Stieru (vanjski poslovi), Ivani Maletić (gospodarstvo i financije), Damiru Krstičeviću (unutarnja politika i domovinska sigurnost), a prvi potpredsjednik bio bi Božo Petrov (društvene djelatnosti). Međutim, još nije odlučeno hoće li i Stier i Ivana Maletić odustati od pozicije eurozastupnika u Bruxellesu, ali u HDZ-u se čuju razmišljanja da je veća vjerojatnost da se u Bruxelles vrati Ivana Maletić. Međutim, postoje argumenti i za Stierov povratak u Europski parlament jer ondje ima značajnu ulogu, pogotovo u kontekstu razvojne politike EU. Ako Ivana Maletić odustane od Vlade, onda se otvara prostor da poziciju potpredsjednika za gospodarstvo i financije preuzme budući ministar financija Zdravko Marić. Damir Krstičević i dalje figurira kao najizgledniji kandidat za ministra obrane, a budući da je on pobornik ideje da se na razini Vlade oformi i Ured domovinske sigurnosti, zamišljen kao krovno križanje svih sigurnosnih i obavještajnih institucija države, moguće je da nova Vlada poradi i na toj ideji. To bi onda značilo da će taj ured voditi osoba ranga potpredsjednika Vlade koja bi bila potpredsjednik za domovinsku sigurnost ili bi nosila uvriježeni naziv potpredsjednika za “unutarnju politiku”. Bude li tako, postoje dvije mogućnosti, da funkcije potpredsjednika i ministra objedini Krstičević, što neki drže preoptimističnim, ili da ta osoba bude Plenkovićev važan savjetnik Davor Božinović, a Krstičević ostane “samo” ministar. No i oko Božinovića postoje dvojbe unutar HDZ-a, zbog slabog preferencijskog učinka na izborima te sumnjičavosti desne struje prema njemu.

HDZ-ova nakana je da se kroz potpredsjednička mjesta, ali i razdvajanje ministarstava, stavi naglasak na resore koje smatraju ključnima. Izdvajanje energetike, kao najvažnije gospodarske grane, zato ima smisla. Međutim, ima smisla i priča da se energetika i gospodarstvo razdvajaju jer HDZ Ministarstvo gospodarstva ne želi prepustiti Mostu. S druge strane, gospodarstvo bez energetike i nije neka “roba”. Naši sugovornici iz HDZ-a uvjereni su da će Most inzistirati da “novo” ministarstvo energetike i zaštite okoliša, bude li oformljeno, pripadne njima budući da će pod njim biti najvažnije domaće energetske tvrtke.

Mostu pet ministarstava?

– No to ne znači da će ga se HDZ lako odreći – rekao je naš sugovornik iz HDZ-a. I dalje je računica da HDZ Mostu nudi četiri ministarstva, sukladno Mostovu 20-postotnom sudjelovanju u novoj vlasti, ali u HDZ-u se čuje da postoji mogućnost da to ipak bude pet ministarstava.

– Sve će ovisiti o konačnom broju ministarstava koje će imati Vlada. Pa Most može dobiti pet, ali možda i tri, ali onda ovisi koja ministarstava. Četiri je najrealnije – rekao je naš izvor iz HDZ-a. Budući da do 16. listopada treba biti konstituiran Sabor, a Andrej Plenković je najavio da bi tada bila potvrđena i Vlada, HDZ i Most moraju u idućih petnaestak dana sve dogovoriti.

Kao što su riješili dileme o sedam jamstava na kojima Most inzistira. I dok se znalo da će uvođenje isključivog gospodarskog pojasa imati svoju posebnu dinamiku, tako doznajemo da je i za Mostov uvjet da lokalne uprave ne smiju na plaće zaposlenih trošiti više od 15 posto prihoda svojih proračuna dogovoreno da se taj zakon usvoji u 30 dana, ali da njegova primjena ide tek od 1. siječnja 2018. godine.     

>> HDZ će Mostu prepustiti mjesto predsjednika Sabora?

>> Plenković: Blizu smo dogovora, a Glasnovićeve izjave su neprimjerene. Petrov: Usuglasili smo se oko sedam Mostovih jamstava

 

Na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu pojačan promet vozila na ulasku u RH
PAO NA GRANICI
Naoružan do zuba pokušao ući u Hrvatsku: Pronašli mu kalašnjikov, pištolj, bombe...
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • Deleted user:

    To što Njemačka ima 16 ministarstava a mi 20 je mjerilo svega i smrdi do neba. Od 28 članica EU samo Hrvatska ima ministarstvo za europske poslove! Zašto i koliko to košta državu?

  • Deleted user:

    Kunemo se u reorganizaciju javne uprave a povećavamo broj članova Vlade. Vjerodostojno.

  • herojulice:

    Savjetnike, managere, županije, povjerenstva, udruge i mjesnu samoupravu rezati pod hitno.