Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zoran Milanović

'Nismo lako povlačili tu vrstu političkog oružja, sada moramo'

Zoran Milanović
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/5
12.06.2015.
u 12:12

Živjela socijaldemokracija jer to je dobra stvar, poručio je Milanović

– Evo, jučer smo na Vladi donijeli odluku o ograničavanju zateznih kamata i odmah danas banke kažu da će nas tužiti Bruxellesu. Je li to bila socijaldemokratska mjera? Vjerojatno, ali to je prije svega bila jedna razumna i promišljena mjera u interesu ljudi. Mjera od jučer je simptomatična. Pokušavaš intervencijom države, ali da ne prelaziš neke razumne granice, zaštititi one koji u društvenoj utakmici predstavljaju centar, razum, život od rada, život koji nije spekulativan, koji nije rentijerski, život koji ima legitimna očekivanja u jednom uređenom društvu: da nećeš biti prevaren, da nećeš biti uništen, da te banka neće satrati. Prve tri godine SDP-ova Vlada ponašala se vrlo razumno. Nismo lako povlačili tu vrstu političkog oružja, sada moramo, ne zato što dolaze izbori, nego zato što je jedna cijela kategorija ljudi došla u tešku ekonomsku i socijalnu situaciju. Država treba djelovati i zaštititi slabijega – rekao je danas premijer Zoran Milanović na otvorenju izložbe 120 godina hrvatske socijaldemokracije.

U svom govoru premijer Milanović je napravio jedan povijesni presjek razvoja socijaldemokracije i u Hrvatskoj i u Europi i nekoliko puta naglasio da su upravo socijaldemokratske stranke danas jedini branik europske socijalne države koji danas pokušavaju razmontirati i lijevi i desni ekstremistički pokreti. Iako je nije spomenuo izrijekom, Milanović je poručio kako grčka Syriza nije rješenje jer da možda tu ima srčanosti, ali da treba i više razuma.

– Socijaldemokrati predstavljaju najzdraviji svjetonazor u Europi, ali i u svijetu, jer to što ima Europa nema nitko drugi, ni Amerika ni Japan. Zato je lijepo biti Europljanin. Živjela socijaldemokracija, jer to je dobra stvar – poručio je Milanović

Ministar financija Boris Lalovac rekao je da su zatezne kamate u Hrvatskoj dugo bile lihvarske, bankama je poručio "nek' se tuže", a rekao je i da se ne boje Europske komisije.

Autor današnje izložbe je poznati intelektualac i istinski socijaldemokrat Antun Vujić. Na današnje otvorenje u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu došli su, među ostalima, ministar rada Mirando Mrsić, predsjednik Sabora i Glavnog odbora SDP-a Josip Leko, ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina, saborski zastupnici Milorad Pupovac, Ivo Jelušić, Ingrid Antičević-Marinović...

Milanka Opačić ovu je priliku iskoristila i da promovira potrebu odgoja pasa pomagača, a s jednim je i došla na izložbu.

>> HDZ muče pravosudne afere, a SDP krenuo na sve ili ništa

>> 'Socijaldemokracija danas ne prepoznaje probleme srednjeg sloja'

Komentara 130

JE
Jelenko18
11:33 12.06.2015.

najzdraviji svjetonazor???? oni imaju svjetonazor? :O

Avatar mirica19
mirica19
11:41 12.06.2015.

Milanoviću svi mi znamo da si ti davno izgubio doticaj sa stvarnošću..

JE
Jelenko18
11:34 12.06.2015.

opacicka dosla u stilu :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije