Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PIRANGATE

Vlast i oporba ujedinjeni: Želimo da se Arbitražni sud raspusti

Vesna Pusić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
25.07.2015.
u 13:28

Sud je toliko kompromitiran da se nijedna njegova odluka ne može prihvatiti kao zakonita

Idealno bi bilo da Arbitražni sud, kad dobije naše pismo s detaljima skandala, s prevedenim transkriptima i snimkama razgovora slovenskog arbitra Jerneja Sekolca i slovenske zastupnice pred Sudom Sime Drenik, koje je Večernji objavio, bude toliko zgrožen i šokiran da raspusti sam sebe. Pitanje je koliko detaljno oni znaju što se događalo i koji je razmjer skandala. Tako je jučer izvor iz Vlade ocijenio “najbolji” scenarij za Hrvatsku. Bez obzira na to hoće li se Sud raspustiti ili ne, Zagreb čvrsto ostaje pri stavu da je zbog skandala slovenske strane Sud toliko kompromitiran da se njegova odluka ne može prihvatiti kao zakonita. Na pitanje koje će korake poduzeti, kažu:

– Ovo je pravni presedan. Stoga pazimo i dobro brusimo svaki korak. Pomažu nam strani stručnjaci. I oni su zgroženi.

Hitne konzultacije

Osuda i zgražanje nad kršenjem Sporazuma o arbitraži i poticaj da zaštiti nacionalni interesi ujedinila je nakon dugo vremena hrvatsku političku i javnu scenu. Vlada je jučer održala telefonsku sjednicu s koje je predsjedniku Hrvatskoga sabora Josipu Leki podnijela zahtjev za izvanredno zasjedanje Hrvatskoga sabora. Leko je 18. izvanrednu sjednicu Hrvatskog sabora sazvao za srijedu i četvrtak. Dotad iz Haaga očekuju odgovor na pismo poslano jučer.

– Ako to ne učini, onda je na Hrvatskoj da zaštiti svoje interese – istaknuo je izvor, ne isključujući mogućnost povlačenja iz Arbitražnog sporazuma.

U tom slučaju vraća se na stanje prije 2009. s privremenim režimom razgraničenja koji može trajati beskonačno. Jedna od opcija koje se posljednjih dana spominjala jest i izlazak na međunarodne sudove, no za to treba pristanak slovenske strane. U nagađanjima da bi se pravorijek mogao potražiti na Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu napominje se da je u graničnom sporu uključeno i kopno. Iz Haaga je dosad došlo tek jedno priopćenje od izbijanja skandala nakon što je Večernji u srijedu objavio inkriminirajuće transkripte i snimke. Vrlo birokratski poručili su da je arbitar Jernej Sekolec podnio ostavku te da – u skladu s pravilima – slovenska strana ima 15 dana da predloži novog arbitra.

Šokantna je birokratska forma priopćenja, no izvor iz Vlade kaže da je to tek formalan, “tehnički” odgovor na situaciju kad Sud ostane bez jednog arbitra, a da nije progovorio o biti skandala.

– Tko zna što je Sekolec naveo kao razlog ostavke – objašnjava naš izvor. No odabir arbitara neće ići tako lako – slovenski zakoni predviđaju dulju proceduru od propisanih 15 dana. Podsjetimo, kod odabira sada osramoćenog suca Slovenija je raspisala javni natječaj. Na njega se javio jedan jedini kandidat – Jernej Sekolec. Stoga je jučer slovenski premijer Miro Cerar sazvao izvanredne konzultacije o odabiru novog arbitra i pozvao sve parlamentarne stranke da predlože kandidate. Ako Slovenija ne predloži arbitra u roku od 15 dana, predložit će ga Sud. Druga strana, hrvatska, mora odobriti arbitra. Je li odabir novog arbitra besmislen, vidjet će se u srijedu. Iako je Vlada predsjedniku Sabora podnijela zahtjev za sazivanje sjednice Sabora, koja će se održati iduću srijedu, uz njega nije predložila obrazloženje i zaključak koji bi zastupnici nakon rasprave trebali podržati. Vlada će taj dio, kako neslužbeno doznajemo, objaviti vjerojatno dan prije ili na sam dan sjednice Sabora kako bi do tada prikupila svu potrebnu dokumentaciju, ali i dobila odgovor Arbitražnog suda te kako u konačnici nikakvim ishitrenim zaključcima ne bi ugrozila hrvatske nacionalne interese.

Zasad se jedina točka dnevnog reda općenito zove “Rasprava o novonastalim okolnostima vezanim uz provedbu Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije”.

Kvaka 22

Večernji list jučer je napokon dobio odgovor iz Haaga na konkretna pitanja postavljena u srijedu te za komentar činjenice da imamo dokaze da je arbitar Sekolec prenosio povjerljive podatke sa sudačke diskusije slovenskom Ministarstvu vanjskih poslova. Odgovor iz Haaga podsjeća na kvaku 22: ispričavaju se, ali kažu da – zato što su se obje strane (hrvatska i slovenska, op. a.) složile da je procedura tajna – ne smiju komentirati postupak.

Komentara 259

Avatar possibilis
possibilis
13:48 25.07.2015.

Da se sud "sam raspusti". To bi bilo kao da od lopova ocekujes da se sam kazni. Svaka akcija sad mora doci od Hrvatske.

DU
Deleted user
13:57 25.07.2015.

Jedino ispravno rješenje je odustajanje od arbitraže, a dosadašnje troškove naplatiti od Slovenaca. Sami su sebi zabili autogol. Propalo im ono na što su nas natjerali zloupotrebljavajući svoje EU članstvo i blokirali nam pregovore. Tko je loš, isto mu se vrati. Sve se vraća, sve se plaća!

PA
pankogulo
13:47 25.07.2015.

fala ti bože! ujedinjeni hrvati sve mogu! idemo na međunarodni sud za prava mora!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije