Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prometna patrola

Policajci u sat vremena istog dostavljača zaustavili čak 3 puta

policajci
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/7
28.04.2014.
u 14:03

Kako se provode represivne mjere prema tim sudionicima u prometu uvjerio se reporter Večernjeg lista koji je nekoliko sati proveo sa policijskom patrolom

- Jeste li pili alkohol, upitao je prometni policajac Mirko zaustavljenog motoristu nakon što je provjerio ispravnost motocikla.

- Ma evo, poslije ručka sam popio jedno pivo, možete provjeriti, siguran u sebe kazao je motorista. Nakon što je alkotest pokazao vozač nije u alkoholiziranom stanju prometni policajci dozvolili su mu da nastavi svoju vožnju. S obzirom na rani dolazak proljeća i lijepog vremena koje je na ulice izmamilo velik broj pješaka, motociklista i biciklista, te porastu smrtno stradalih osoba upravo iz tih kategorija u usporedbi na prošlu godinu, policija je pokrenula pojačani nadzor ponašanja u prometu ovih skupina sudionika u prometu te provođenje represivnih mjera u cilju povećanja razine stanja sigurnosti i smanjenja broja stradalih osoba.

Kako se provode represivne mjere prema tim sudionicima u prometu uvjerio se reporter Večernjeg lista koji je nekoliko sati proveo sa policijskom patrolom I Prometne policijske postaje na raskrižju Heinzlove i Vukovarske ulice. Prometni policajci, motoristi, Ivan i Mirko , zaustavljali su svakog motociklista te vršili provjeru nošenja kacige, ispravnost opreme koju obavezno moraju koristiti te provjeravali razinu alkohola vozača i upozoravali da prilagode brzinu vožnje uvjetima na cesti, bez slaloma između vozila. Isto tako, bicikliste su upozoravali da ne voze u zabranjenom smjeru, da se pri prelasku pješačkih prijelaza uvjere da ga mogu nesmetano prijeći te da koriste biciklističke kacige.

Osim motociklista i biciklista, prometni policajci Ivan i Mirko upozorili su nekoliko pješaka da cestu obavezno prelaze na obilježenim pješačkim prijelazima, da koriste pješačke pothodnike, da ne prelaze cestu na znak crvenog svjetla te da ne istrčavaju na cestu. Iako je akcija bila usmjerena prema biciklistima, motociklistima i pješacima, Ivan i Mirko zaustavili su desetak automobila čiji su vozači za vrijeme vožnje koristili mobilne telefone koji su , prema njihovim riječima, iza alkohola najveći uzročnik prometnih nezgoda. - Razgovarali ste na mobitel za vrijeme vožnje! Znate li da ste time počinili prekršaj, ljubazno je upitao prometni policajac Ivan zaustavivši gospođu srednjih godina. -Znam, ali morala sam se javiti poslodavcu jer bih inače dobila otkaz. Kada vagnem, bolje platit kaznu 500 kn nego izgubiti radno mjesto, kazala je gospođa svjesna svog prekršaja.

- Jeste li već kažnjavani zbog telefoniranja za vrijeme vožnje? -Nisam, ovo mi je prvi puta! -Ako niste, sada ćemo to provjeriti, tada ćete dobiti samo opomenu koja vam vrijedi godinu dana te u slučaju ponavljanja prekršaja u tom vremenskom razdoblju morat ćete platit kaznu 500 kn, a nakon tog vremena opomena vam se poništava, objasnio je prometni policajac Ivan gospođi koja je nakon provjere ipak dobila samo opomenu. Ivan i Mirko podijelili su i nekoliko opomena vozačima koji nisu vezali putnika na zadnjem sjedištu, što je, kako su nam rekli, po novom zakon obavezno. Sada su policajci profesionalno radili svoj posao dokazuje i činjenica kako su jednog dostavljača na motoru, u roku sat vremena, zaustavili tri puta te svaki puta iznova provjeravali. -Nadam se da više danas neću imati dostavu u ovom pravcu da i vi malo odmorite od mog zaustavljanja a da meni klijenti ne prigovaraju kako im donosim hladnu hranu, kroz smijeh je govorio dostavljač hrane koji se ipak sam zaustavio prolazeći pored policajaca i četvrti put za slučaj da su ga greškom zaboravili zaustaviti.

Mirko i Ivan ljubazno su mu se nasmijali i pokazali da nastavi vožnju. Pomoćnik načelnika I Prometne policijske postaje, Mato Kavačević , ističe kako su ove represivne mjere na početku ljetne sezone nužne. - Kako je sigurnost zajednički cilj, a s obzirom da najčešće stradavanje u prometu proizlazi prije svega iz činjenice kršenja prometnih pravila i nepridržavanja osnovnih načela prometne kulture, cilj akcije je utjecati na smanjenje broja i posljedica prometnih nesreća u kojima sudjeluju vozači motocikala, mopeda i bicikala, te pješaci. Protiv svih koji se ne ponašaju sukladno zakonskim propisima, poduzimat ćemo propisane represivne mjere. Kazne za motoriste, bicikliste i pješake iznose po nekoliko stotina kuna te im svima preporučujemo oprez, naglasio je pomoćnik načelnika I Prometne policijske postaje, Mato Kavačević .

>> Imao 4 promila alkohola u krvi, dobio 30 dana zatvora i 13.000 kn kazne!

Komentara 2

HR
hrfila78
14:46 28.04.2014.

fali novaca u proračunu pa deri po đžepovima poreznih obveznika

DU
Deleted user
15:23 28.04.2014.

morala se javiti jer ju je zvao poslodavac.. ma daj molim te.. tko nomralan to moze progutat. A ovja novinar isto lamaće.. profesionalni, ljubazni, susretljivi.. blablalbla... normalno da su takvi kad je kraj njih novinar... inace bi dobil opomenu, ak, ak daš za ćevape...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije