Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Projekti su nam potrebni'

Ministar Darko Horvat: Plomin nam sigurno treba

darko horvat
Foto: Screenshot/HRT
01.03.2016.
u 11:14

Država mora osigurati uvjete za investicije. Termoelektrana Plomin C, istraživanje plina i nafte u Jadranu... Hrvatska vlada nije se odrekla niti jednog projekta, rekao je ministar poduzetništva i obrta

Na konferenciji Energetski investicijski forum koja je započela u Zagrebu teme su mogući projekti, poput terminala za ukapljeni prirodni plin na Krku, istraživanja nafte i plina na kopnu i Jadranu te sigurnost opskrbe energentima. Čelni človjek japanske korporacije Marubeni Europwer koja je favorit natječaj za izgradnju termoelektrane Plomin C, Hiroshi Tachigami, došao je na konferenciju, piše HRT.

"Zašto bismo mi danas sporili da li Plomin trebamo ili ne. U energetskoj bilanci Plomin nam sigurno treba. Plomin treba stvoriti i pretpostavke da jedan veliki kontigent obnovljivih izvora uđe u elektro-energetski sustav Hrvatske. S druge pak strane HEP mora shvatiti da je njegova ključna uloga stvaranje pretpostavki u mreži da svi ti projekti, ondnosno objekti, prvenstveno proizvodnog karaktera mogu na mrežu. Ako se te dvije stvari usuglase nema nikakvih prepreka da vrlo skoro s izgradnjom Plomina i ne započnemo", rekao je na skupu ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat.

"Država mora osigurati uvjete za investicije. Termoelektrana Plomin C, istraživanje plina i nafte u Jadranu... Hrvatska vlada nije se odrekla niti jednog projekta. Oni su nužni za energetske prilike. Njima će se pristupiti na jedan drugi način. Treba se napraviti feaibilnost studije. Loptica je prebačena na struku koja ne smije biti podijeljena kako bi stručno mišljenje bilo podloga politici. Svi ovi projekti su nam potrebni, ali metodologija i dinamika ulaska u investitcije mora biti pomno odabrana", rekao je Horvat.

>> 'Maras je ostavio 45 milijuna kuna dugova, neće nam biti lako'

Komentara 19

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
12:44 01.03.2016.

Eto ga sad. Najprije pljuvacina i podmetanje nogu, a sad im to treba. Ahaha.

Avatar slaven0
slaven0
12:33 01.03.2016.

SAD i Kina gase svoje termoelektrane na ugljen a mi ih gradimo... U SADu su prosle godine plinske termoelektrane pretekle termoelektrane na ugljen po proizvodnji i rastu otprilike 5-10% godisnje jer se proizvodjacima ne isplati vise imati termoelektranu na ugljen zbog ekoloskih propisa. U SADu!!! A nasi grade takvu elektranu u EU! Sto se tice busenja u Jadranu - busi se vec 45 godina, cemu sad neke rasprave? Mi smo jedan od najvecih uvoznika energije u svijetu, potrebno je raditi na tome i to pod hitno ali pametno. Zasto projekt Zagreb na Savi stoji?

DH
dalibor.hren
11:56 01.03.2016.

Samo adajoti grade termocentrale! Ne postoji fosilno gorivo čijim izgaranjem ne nastaju ugljični dioksid (ugljik 4 oksid ili CO2)....Solarne, vjetro, hidro....ne zagađuju okoliš! To vam je rekla i gđa. Mirela Holly i ostala bez posla!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije