Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sanaderova provizija

Stjepan Fiolić: U kartonskoj sam kutiji donio 17 milijuna kn

'30.08.2012., Trg zrtava fasizma 4, Zagreb - Stjepan Fiolic dolazi u sredisnjicu HDZ-a na radni sastanak s predsjednicima podrucnih odbora HDZ-a Grada Zagreba.  Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
'Petar Glebov/PIXSELL'
04.09.2012.
u 09:05

Afera Planinska do kraja je razotkrila razmjere korupcijskog načina vladavine bivšeg premijera i njegovih suradnika

– Štef, može li se u ovom poslu napraviti nešto za mene jer trebam neke novce za lobiranje? Treba mi oko milijun eura, pa me zanima možeš li ti taj novac izvući iz svoje firme nakon što ti Hrvatske šume plate nekretninu?

Pitanja su to kojima se u proljeće 2006. Ivo Sanader, tadašnji premijer i predsjednik HDZ-a, obratio Stjepanu Fioliću, saborskom zastupniku HDZ-a te vlasniku Mesnica Fiolić.

Najopasnija afera

Tema razgovora bila je prodaja Fiolićeve zgrade u Planinskoj, a način na koji je ta zgrada prodana Ministarstvu regionalnog razvoja dokumentiran je u onome što su mediji prozvali – afera Planinska. Ta afera, koja je za Sanadera možda najopasniji od svih postupka koji su do sada protiv njega pokrenuti jer pokazuje i dokazuje da je pomno planirao svaki svoj korak prije iznenadne ostavke u srpnju 2009., prošli je tjedan pretočena u još jednu, petu optužnicu protiv bivšeg premijera. USKOK Sanadera, Fiolića, Petra Čobankovića, u to vrijeme ministra u Vladi, i Mladena Mlinarevića, vlasnika Inženjerskog biroa, koji je napravio prenapuhanu procjenu sporne zgrade, tereti za zloporabu položaja i pomaganje u zloporabi položaja, “tešku” 38 milijuna kuna.

>>'Ne žalim zbog svojih postupaka, ali žao mi je što sam ostavio Bajića'

No zanimljivije od dogovaranja malverzacija radi prodaje sporne zgrade koje su, prema optužnici, trajale od 2006. do svibnja 2009., Sanaderovo je ponašanje. Jer ako je suditi prema iscrpnim obranama Fiolića i Čobankovića, no i iskazima drugih svjedoka, Sanader je inzistirao da se zgrada proda po znatno višoj cijeni od realne. Zašto, vidljivo je iz dijela Fiolićeva iskaza, u kojem prepričava što se dogodilo kada je zgrada u Planinskoj konačno prodana Ministarstvu regionalnog razvoja preko Hypo Leasing Kroatiena.

– Sredinom travnja 2009. održan je sastanak Predsjedništva stranke. I ja sam bio na tom sastanku, a nakon završetka sastanka Sanader me pozvao u svoj ured. Pitao me kada ćemo realizirati isplatu dogovorene provizije, a ja sam mu rekao da bi mi odgovaralo da to bude tijekom svibnja, s čim se on složio – kazao je Fiolić.

Fiolić je zatim opisao kako je od šefice knjigovodstva Mesnica Fiolić zatražio da mu izračuna koliko su novca u tom poslu dobili. Ona mu je kazala da je riječ o 21,6 milijuna kuna, no napomenula mu je da su imali i neke troškove. Nakon toga Fiolić je nazvao Sanadera da ga pita kada može doći k njemu.

Novac iz kućnog sefa

– Sanader je bio sam kod kuće kada sam došao. Pitao me koliko sam novca zaradio na tom poslu. Rekao sam mu 21,6 milijuna kuna te dodao da mu zbog troškova koje sam imao ne mogu isplatiti dogovorenih 2,5 milijuna eura. Ponudio sam mu platiti dva milijuna eura. No, on je rekao da mu svakako trebam platiti dogovoreni iznos te da ću svoje troškove pokriti u nekom drugom poslu s RH. Ponovio je da mu treba 2,5 milijuna eura te me upitao koliko mu novca mogu dati. Kazao sam da kod kuće u sefu u gotovini imam milijun eura i 10 milijuna kuna pa je on zatražio da mu sve to donesem. Usto je pitao mogu li mu 10 milijuna kuna promijeniti u eure, a ja sam rekao da ne mogu – kazao je Fiolić.

Fiolić je objasnio da je novac koji je imao kod kuće u sefu bio novac od prodaje njegove tvrtke, a Sanaderu ga je donio u kartonskoj kutiji s logom Mesnice Fiolić. U kutiji je bilo 10 milijuna kuna i milijun eura, a kada je s novcem došao k Sanaderu, ovaj ga je uveo u svoj vinski podrum.

– Kutiju s novcem odložio sam na pod pred Sanadera rekavši mu da je novac koji je tražio u kutiji. Nije otvorio kutiju, no pitao me hoću li što popiti. Odgovorio sam niječno i otišao – kazao je Fiolić.

>>Za aferu Planinska optuženi Sanader, Čobanković, Fiolić...

S cijelom pričom oko odnošenja novca Sanaderu bila je upoznata i Fiolićeva supruga Katica, kojoj je sam Fiolić to kazao, da ne bi histerizirala, kako je rekao, kada otkrije da u sefu nema novca. Kako se pak ona sam zbog svega toga osjećala, Katica Fiolić ispričala je USKOK-u.

– Početkom svibnja 2009. suprug mi je rekao da mora odnijeti neki novac Ivi Sanaderu. Pitala sam ga o koliko je novca riječ i zašto mu ga mora dati. Kazao je da je riječ o 10 milijuna kuna i milijun eura te da je to Sanaderova provizija zbog pomoći u prodaji nekretnine u Planinskoj. Bila sam šokirana što moj suprug Sanaderu daje novac koji smo štedjeli za djecu i unuke. Tada sam se razočarala u svog supruga i sve ono što je prije govorio. Znala sam da bez pogovora sluša Sanadera, no do tada sam mislila da sve što radi po Sanaderovima nalozima radi za korist stranke i Hrvatske. Shvatila sam i da Sanader nije onakav čovjek kakvim se predstavlja – kazala je K. Fiolić.

>>Optužen za slučaj Planinska: MIP će Čobankoviću ukinuti imunitet

Komentara 45

LA
Lavica7
09:12 04.09.2012.

Sto kaze nasa Kosorica? Ma od 90-te to traje, Ivo je samo karika u lancu.

AI
Ante III
09:17 04.09.2012.

Lopovima oduzet sve .I stavit je na Goli otok do kraja zivota. Za primjer drugima da vise nitko ne pomisli krasti. FUUUUJJ bando

Avatar Vrijeme
Vrijeme
09:11 04.09.2012.

Klasican spoj vlasti i kriminala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije