Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kratkotrajni gušt

Nakon minusa zatopljenje do čak 14°C, no neće dugo potrajati

šetnja,riva,Split
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
10.01.2015.
u 13:35

Već sutra kreće novo zahlađenje pa se će temperature postepeno do ponedjeljka spuštati do maksimalnih dnevnih 3°C

Nakon višetjedne hladnoće i temperatura koje su se spuštale ispod nule, danas je nastupilo zatopljenje pa će se tako živa u termometru ponegdje penjati i do 14°C!

Sunčano, ali s kišom

Kako javlja DHMZ, djelomice sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme popratit će umjeren zapadni i jugozapadni vjetar, na Jadranu prema kraju dana zapuhat će jugo. Zagreb poslijepodne očekuje jače naoblačenje s kišom koja će krajem dana, uz zahladnjenje, u okolnom gorju prijeći u snijeg, a susnježice može biti i u nizinskom području. Sredinom dana zapuhat će umjeren do jak sjeveroistočnjak.

Već sutra kreće novo zahlađenje pa se će temperature postepeno do ponedjeljka spuštati do maksimalnih dnevnih 3°C.

Protekla godina ekstremno topla

Također, DHMZ je na internetskim stranicama objavio klimatsku ocjenu 2014. godine. U njoj navodi da je srednja godišnja temperatura zraka za 2014. godinu na području Hrvatske bila viša od višegodišnjeg prosjeka (1961.-1990.). Anomalije srednje godišnje temperature zraka nalaze se u rasponu od 1.1°C (Komiža) do 2.5°C (Gospić).

Prema raspodjeli percentila, toplinske prilike u Hrvatskoj za 2014. godinu opisane su dominantnom kategorijom ekstremno toplo (cijela Hrvatska).

Analiza godišnjih količina oborine koje su izražene u postotcima (%) višegodišnjeg prosjeka (1961.-1990.) pokazuje da je u 2014. godini u Hrvatskoj, oborine bilo više od prosjeka na svim analiziranim postajama. Usporedba s višegodišnjim prosjekom pokazuje da se količine oborine za 2014. godinu nalaze u rasponu od 127% (Osijek) do 175% (Hvar) spomenutog prosjeka za ovu godinu.

U kategoriji kišno nalazi se dio južnog Jadrana dok je vrlo kišno bio u istočnoj Hrvatskoj, širem području Knina te na dijelu sjevernog i južnog Jadrana. Preostali dio Hrvatske svrstan je u dominantnu kategoriju ekstremno kišno.

>>U sljedeća tri dana temperature u minusu. Od petka kreće zatopljenje

>>Vozači oprez: Na cestama poledica, a jak vjetar usporava promet na A6

Komentara 2

Avatar Baroudeur
Baroudeur
16:02 10.01.2015.

Pa dok traje, traje.

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
11:56 11.01.2015.

evo na radio tirolu javljaju da u innsbrucku gusto pada snijeg

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije