Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vraćaju se u hrvatsku

MORH: Uspješno završeni testni letovi na 2 MiG-a u Ukrajini

MiG
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
31.03.2014.
u 16:15

- Završetak testnih letova na preostala tri od pet dokupljenih zrakoplova MIG-21 BIS i završna podešavanja očekuju se tijekom ovoga tjedna - navodi MORH u priopćenju.

- Na dva zrakoplova tipa MIG-21 BIS koji se nalaze na remontu u Odesi u Ukrajini, uspješno su završeni testni letovi, kao i sve faze pregleda stručnog tima Ministarstva obrane RH, priopćio je MORH.

- U tijeku je završetak preliminarnog prijema i pregleda remontne dokumentacije za dva zrakoplova tipa MIG-21 BIS te se su počele pripreme za njihovu dopremu u RH koja se očekuje tijekom sljedeća dva tjedna. Kako je i planirano, zrakoplovi će se u Hrvatsku transportirati kopnenim putem.

Nakon testnih letova brigadira Ivana Selaka na dva zrakoplova MIG-21 BIS, tijekom proteklog tjedna i u ponedjeljak, 31. ožujka 2014. potvrđeno je da su problemi s navigacijom, odnosno kursnim sustavom, u potpunosti otklonjeni.

Završetak testnih letova na preostala tri od pet dokupljenih zrakoplova MIG-21 BIS i završna podešavanja očekuju se tijekom ovoga tjedna.

Još jednom ističemo kako je isporučitelj, ukrajinska strana, odgovorna za zrakoplove sve do potpisivanja dokumenata o završnom prijemu u Hrvatskoj. Završni probni letovi na zrakoplovima bit će obavljeni u Hrvatskoj nakon čega će MORH obaviti jednodnevni završni prijem zrakoplova i dokumentacije, te službeno zaprimiti zrakoplove.

Sukladno potpisanom ugovoru, MORH će u ugovorenom roku platiti ugovorenu cijenu za zrakoplove tek nakon njihova završnog prijema u Zagrebu, uz primjenu svih elemenata ugovora. To obuhvaća i zaračunavanje i naplatu ugovorne kazne za kašnjenje u isporuci za svaku pojedinu stavku koja je predmet ugovora - piše u priopćenju. 

>> Borbena spremnost nije ugrožena, dolaze i MiG-ovi iz Ukrajine 

>> 12 MiG-ova zatočeno u Odesi, remont nije završen, hoće li se ikada vratiti u Hrvatsku?

Ključne riječi

Komentara 30

PF
Peregrine Falcon
16:56 31.03.2014.

Pokusni let, gospodo novinari, pokusni, nikakav test.sni

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
19:49 31.03.2014.

MiG-ovi u Hrvatsku neće doći zračnim putem! Ukrajinci će ih rastaviti i voziti na "labudicama", a u Hrvatskoj će ih ponovo sastavljati i onda opet na probne letove. Je li tek remontirane i složene zrakoplove pametno rastavljati, voziti 1600 km,00 km, zatim opet sastavljati i iznova raditi probne letove... treba pitati ljude u ovoj vladi i nadležnom ministarstvu.

Avatar superhik74
superhik74
18:21 31.03.2014.

Dolaskom ovih modernih avion iz 1960-tih godina Hrvatska moze odahnuti, jer je sada na NATO standardu, tako da svi vrapci i golubovi vise nece biti prijetnja gradjanima Hrvatske. Uhhh, odmah mi je lakse. A jos da je Kluzov Potez pa da se mozemo uhvatiti u kostac s galebovima i svrakama, ali za to ce trebati jos malo pricekati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije