Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poručio iz bruxellesa

Milanović: Za mene je slučaj Linić gotov! Ako ima nešto konkretno, neka kaže...

Zoran Milanović
Foto: Tomislav Krasnec/VLM/PIXSELL
1/2
27.05.2014.
u 20:07

Na pitanje očekuje li turbulencije u stranci nakon europskih izbora, ne samo zbog Linića nego i zbog javnih izjava iz usta Tonina Picule i drugih koji su govorili o promjenama, Milanović je odgovorio usporedbom: ''Turbulencije… Sad sam doletio iz Sarajeva, bilo je turbulencija na letu, ali kažu da je let potpuno siguran.''

U očekivanju najavljenog javnog istupa bivšeg ministra financija Slavka Linića, koji je obećao da će nakon europskih izbora progovoriti o svome odnosu s premijerom Zoranom Milanovićem, sâm Milanović danas je ostavio dojam bezbrižnosti s time u vezi i komentirao da je za njega slučaj Linić gotov.

– Za mene je taj slučaj gotov. Ja sam jasno postavio pravila ponašanja, djelovanja i etike u svojoj vladi. Dok sam ja predsjednik vlade, danas jesam a sutra ne moram biti, oni koji ih po meni ne zadovoljavaju ne mogu biti članovi vlade. I za mene je to gotovo. Ovo sve drugo su spekulacije. Ako netko ima nešto konkretno, neka to slobodno kaže. Malo mi je to sada zakašnjelo, znate. Nije baš uvjerljivo. Ali štogod – rekao je Milanović.

Na dodatno pitanje očekuje li turbulencije u stranci nakon europskih izbora, ne samo zbog Linića nego i zbog javnih izjava iz usta Tonina Picule i drugih koji su govorili o promjenama, Milanović je odgovorio usporedbom: – Turbulencije… Sad sam doletio iz Sarajeva, bilo je turbulencija na letu, ali kažu da je let potpuno siguran – rekao je.

Hrvatski premijer doputovao je kasno poslijepodne iz posjeta BiH u radni posjet Bruxellesu, gdje sudjeluje na neformalnoj večeri svih članova Europskog vijeća na kojoj se raspravlja o rezultatima europskih izbora i proceduri kandidiranja novog predsjednika Europske komisije. Kandidat europskih pučana Jean-Claude Juncker dobio je danas mogućnost da prvi pokuša stvoriti natpolovičnu većinu u Europskom parlamentu, potrebnu da bi postao predsjednik Europske komisije. To pravo prvenstva dodijeljeno mu je na tzv. Konferenciji predsjednikâ, jednom od najvažnijih internih tijela EP-a u kojemu sjede predsjednici klubova zastupnika. Tako su i socijaldemokrati i liberali, a ne samo pučani, dali Junckeru šansu da pokuša formirati većinu, no čeka se ishod neslužbene večere uoči koje su neki premijeri, poput britanskog Davida Camerona i mađarskog Viktora Orbana, lobirali protiv Junckera. Milanović je, međutim, rekao da podržava Junckera.

– Pučani su dobili za nijansu više mandata, ali su dobili. Junckerova opcija je dobila najviše glasova i to je red, nema tu stranačke boje. To su pravila do kojih ja držim – rekao je Milanović i zaključio da bi nametanje nekoga tko nije bio unaprijed proglašen kandidatom bila prevara birača. Dosad je Europsko vijeće biralo predsjednika Komisije samostalno, iza zatvorenih vrata, bez unaprijed isticanih kandidatura, ali ovi izbori bili su drukčiji. I njemačka kancelarka Angela Merkel na ulasku na neslužbenu večeru izjavila je da je "Juncker naš špicenkandidat".

Taj njemački izraz udomaćio se u žargonu europskih institucija za vodeće kandidate europskih političkih obitelji poput Junckera i socijalista Martina Schulza. I predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, koji je danas u Bruxellesu sudjelovao na skupu europskih pučana, izjavio je da podržava Junckera za novog predsjednika Europske komisije. Tako su se Karamarko i Milanović danas u Bruxellesu, iako fizički u različitim dijelovima grada, uspjeli složiti oko nekog pitanja.

Komentara 30

DU
Deleted user
20:26 27.05.2014.

Nadam se da je za Hrvatsku i Hrvate slučaj Milanović prošlost.

SE
sestrićna
20:41 27.05.2014.

i za nas je slučaj milanović gotov...

L0
luena 01
20:36 27.05.2014.

Sta za naseg premijera reci ,bahat ko i uvijek...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije