Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kadrovska devastacija

Koketiranje s Bandićem HDZ-u i SDP-u došlo na naplatu

milan bandić
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/5
22.03.2017.
u 14:15

Da ipak pušu novi vjetrovi, pokazuje odricanje HDZ-a i SDP-a od Božidara Kalmete i Andre Vlahušića uz kojeg je još uvijek njegov HNS

Višegodišnja prikrivena igra s Milanom Bandićem u Zagrebu je skupo koštala dvije najveće stranke, HDZ i SDP. S kadrovski devastiranim gradskim organizacijama, HDZ je s debelim kašnjenjem i na jedvite jade izrodio kandidata za gradonačelnika metropole, dok SDP i dalje pregovara s HNS-om o podrški Anki Mrak Taritaš.

Rizični potez

Andreju Plenkoviću dugo je trebalo da odluči koga će poslati na Zagreb, a izbor je pao na Dragu Prgometa. Iako teško može poljuljati Bandićeve šanse, ne može se zaključiti ni da se radi o još jednom “alibi-kandidatu”.

– Prgomet je kandidat s karakterom, jači bi bio samo da smo kandidirali Plenkovića – kaže izvor iz vrha HDZ-a. Plenković se takvim izborom i osobno izložio jer je Prgometu nesklon dobar dio zagrebačke organizacije, koju kontrolira moćni operativac Milijan Brkić. Potez je tim rizičniji kada se zna da će se, osim s Bandićem, HDZ za naklonost biračkog tijela boriti i s Brunom Esih, popularnom među desnim biračima.

S druge strane, sve je očitije da SDP, najjača stranka u Zagrebu, nije u stanju pronaći jakog kandidata u svojim redovima. Godinama se za ulogu gradonačelnika pripremao Davor Bernardić, no od kada je šef stranke, jasno je da od njegove kandidature neće biti ništa. A stranka u Zagrebu nije uspjela isprofilirati nijedno novo lice, što ide “na dušu” bivšem šefu SDP-a Zoranu Milanoviću, ali i Bernardiću koji godinama vodi podijeljenu zagrebačku organizaciju. Osim u Zagrebu, SDP, kako stvari stoje, neće imati ni svoje kandidate za sve županije. Zna se da će za bjelovarsko-bilogorskog župana podržati Damira Bajsa, od podrške Vladimiru Šišljagiću u Osječko-baranjskoj županiji su odustali, ali sve se više šuška da će za vukovarsko-srijemskog župana podržati Mostova zastupnika Tomislava Panenića.

– Mi smo imali svog kandidata za tu županiju Zlatka Cegledija, međutim, nakon razgovora s Panenićem koji okuplja široku koaliciju protiv HDZ-a, napravljene su analize i shvatilo se da je to ipak povoljnija varijanta – kaže naš izvor iz Predsjedništva SDP-a.

Iako je Mostovo pravilo da ne ulaze u predizborne koalicije, ne smeta im SDP-ova podrška Paneniću, za kojega ističu da je nezavisni kandidat, a ne član stranke. Ovakvim nastupom Most, koji je prije bio potpuno nezainteresiran za županije, vraća udarac koalicijskom partneru HDZ-u koji je napao njegova uporišta u Metkoviću i Omišu. SDP pristaje na igru jer u toj županiji ionako nema nikakve šanse protiv HDZ-ova Bože Galića, a ovako mu se pruža prilika da HDZ-u “izbije” jednu županiju.

Novi vjetrovi

Da u 2017. u velikim strankama ipak pušu novi vjetrovi, pokazuje i odricanje HDZ-a i SDP-a od problematičnih kandidata poput Andre Vlahušića i Božidara Kalmete. Dvije stranke ipak pokazuju da im nisu prihvatljivi oni s optužnicama ili pravomoćnim presudama, s čim HNS očito nema nikakvih problema. Naime, predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak javno je poručio kako će njegova stranka stati iza Andre Vlahušića i njegove kandidature ako Ustavni sud sruši “lex Vlahušić”, zakon po kojemu se na čelne lokalne funkcije ne mogu kandidirati osuđeni za kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti. Velike stranke pokušavaju “isfurati” i nova lica gdje ih imaju. Tako HDZ u Osijeku računa na književnicu Ivanu Šojat, a u Rijeci na Kristijana Staničića, dok SDP nade polaže Sabinu Glasovac u Zadru, a prvi put od neovisnosti računa i da će dobiti gradonačelnika Varaždina Alena Kišića, kojeg je podržao i HNS.    

>> Mrak Taritaš: Mogu otkriti - SDP-u idu jedan zamjenik gradonačelnika i predsjednik Skupštine

>> Drago Prgomet i službeno kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba

Komentara 5

Avatar kravata
kravata
18:27 22.03.2017.

Dista je bandica, bandic he spreman nastetit zagrebu da bo dobio mandat.

DU
Deleted user
15:48 22.03.2017.

Što se dogodilo?! Evo kako je Banderas 'oteo' pobjedu ... Mediji u šoku! Glasna manjina (predstavnici većine koja ne izlazi na izbore) ne priznaju pobjedu...

AO
ante.oreskovic75
07:50 23.03.2017.

Najvažnije je da je gradonačelnik i slikom pokazao da je rješio svoje buduće radno mjesto!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije