Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dan županije

Grabar-Kitarović: Hrvatski antifašizam 20-ih godina prošloga stoljeća niknuo je u Istri

Kolinda Grabar-Kitarović,Istra
Foto: Ured predsjednika
1/2
30.03.2015.
u 16:19

Predsjednica je istaknula važnost povijesnog čina priključenja Istre ''matici zemlji“

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je danas na svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije u Poreču gdje je građanima Istre čestitala Dan Statuta te istaknula njegov značaj i simboliku, posebno kroz dvojezičnost.

- Hrvati i Talijani u Istri žive u višestoljetnoj kulturnoj suživljenosti. Svojim Statutom tu ste baštinu odlučili vrednovati te sačuvati i proširiti prostor slobode kulturnoj afirmaciji naše talijanske manjine, bez ugroze suverenih prava hrvatskoga naroda - rekla je predsjednica, prenosi njezin Ured. Grabar-Kitarović izrazila je nadu da istarsko iskustvo može biti poticajno i za druge hrvatske krajeve, prije svega u činjenici da se do rješenja problema manjinske kulturne afirmacije ne dolazi preko noći, već strpljivim dijalogom i uvažavanjem dinamike prevladavanja posljedica rata.

Govoreći o antifašizmu, predsjednica je podsjetila da je hrvatski antifašizam dvadesetih godina prošloga stoljeća niknuo u Istri i u Hrvatskom primorju te istaknula važnost povijesnog čina priključenja Istre ''matici zemlji“. Iako Istra nije bila neposredno ugrožena velikosrpskom agresijom, predsjednica je iskazala zahvalnost istarskim braniteljima na njihovu velikom udjelu u obrani Domovine.

- Ovaj prostor poznat je kao zavičaj marljivih i brižnih ljudi. Zahvaljujući vrlinama, sposobnostima i znanjima svojih stanovnika, Istarska županija nadilazi prosječne statističke vrijednosti gospodarske uspješnosti u Republici Hrvatskoj - rekla je Grabar-Kitarović.

>>Borba protiv fašizma danas se vodi po šoping centrima

>>Ivo Josipović ne bi deložirao Tita. Pa zato je i izgubio izbore

Komentara 29

Avatar TvojUjko
TvojUjko
16:37 30.03.2015.

U Istri se 2011. na popisu stanovištva izjasnilo skoro 70% ljudi da su Hrvati...Istra najviše privređuje po regiji za Hrvatsku, dala je najviše branitelja po regiji, bori se za jednakopravnost svih građana...itd Istra je ponos Hrvatske

UN
unbekant
17:20 30.03.2015.

Odakle ovoj pravo da govori o antifasizmu,i antifasistima,kad je ona unistila tu vrjednoste te borbu,maknuvsi bistu najveceg Hrvaskog sina i najveceg antifasiste svjeta,velikana Tita.

OL
olrajt
16:38 30.03.2015.

..poštovana predsjednice ,završite več jednom tu priču o antifašizmu današnjice (iza kojeg se u današnje vrijeme krije komunizam) te predložite lustraciju za komunističko vrijeme ,da krenemo naprijed bez tereta prošlosti kakva nam je bila!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije