Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europol upozorava:

Islamska država priprema nove napade u Europi, posebno u Francuskoj

isil
Foto: Reuters/PIXSELL
25.01.2016.
u 17:30

Napadi bi ponajprije mogli biti usmjereni na civilne mete, zbog posljedica koje bi imali, navodi se u izvješću, koje upozorava na "promjenu strategije Islamske države koja želi djelovati globalno"

Islamska država i drugi militanti mogli bi vrlo vjerojatno izvesti nove terorističke napade u Europi nakon napada u Parizu prošle godine, upozorio je direktor Europola Rob Wainwright.

Analitičari Europola uvjereni su da Islamska država "priprema nove napade (...) u državama članicama EU, posebno u Francuskoj", ističe se u izvješću koje je Wainwright predstavio na svečanom otvaranju novog Europskog centra za borbu protiv terorizma u Amsterdamu.

– Nacionalni stručnjaci slažu se da Islamska država ima volju i sposobnost izvesti nove napade u Europi – istaknuo je. – Napadi bi ponajprije mogli biti usmjereni na civilne mete, zbog posljedica koje bi imali – navodi se u izvješću, koje upozorava na "promjenu strategije Islamske države koja želi djelovati globalno."

Izvješće je plod konferencije stručnjaka 28 država članica održane tri tjedna nakon napada u Parizu 13. studenoga prošle godine.

Izvješće upozorava na "promjenu operativnog modela" ISIL-a, koji "kad god poželi" može posvuda u svijetu izvesti "niz složenih i dobro koordiniranih napada" zahvaljujući lokalnim borcima koji dobro poznaju teren.

– Čini se da zapovjednici ISIL-a imaju taktičku slobodu kada biraju svoje mete, kako bi se prilagodili specifičnim lokalnim okolnostima, što snagama reda još više otežava da u ranoj fazi otkriju te planove i identificiraju upletene osobe – kaže se u izvješću.

Europski centar za borbu protiv terorizma, smješten u sjedištu Europola u Den Haagu, ima zasad četrdesetak analitičara, no, ističe Wainwright, sredstva mu u mjesecima koji dolaze moraju biti povećana jer su države članice obećale da će poboljšati razmjenu obavještajnih informacija nakon napada u Parizu.

– Koncentrirat će se posebno na zajednicu 5000 europskih građana koji su se radikalizirali sudjelujući u sukobu u Siriji i Iraku, odakle ih se velik broj vratio i velik su sigurnosni rizik – rekao je Wainwright.

>>Napadači na Pariz pojavljuju se u novoobjavljenom videu Islamske države

>>Iračke izbjeglice dobrovoljno se vraćaju kući

Komentara 4

HR
hromcan
22:03 25.01.2016.

Sa jedne strane pišete da očekujete teroristićke napade na teritorij europe a sa druge strane zagovarate primanje milion izbjeglica. Mogu samo reći da ja smatram da je to totalno kontradiktorno( to samo može luda Merkelica).

ZP
zpomper8
08:46 01.02.2016.

Meni nije jasno! Zar politićari nisu svjesni,kada su prihvaćali izbjeglice,"uvezli" su i teroriste! Ujedno,nemožeš dobiti status izbjeglice,ako si npr. zdrav,imaš dovoljno godina tj. ako si sposoban za vojnika,dopratio si svoju ženu i djecu na sigurno,i nazad u obranu svoje domovine itd.

LA
Lavica7
19:07 25.01.2016.

Biti na oprezu. Par bombi po Dalmaciji i mozemo zatvoriti ducan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije