Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez uvjetovanja

Božo Petrov: 'Velika koalicija, koja se možda sprema, samo je zato da se zaustave promjene'

božo petrov
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
16.08.2016.
u 22:28

Čelnik Mosta Božo Petrov govorio je o detaljima izbornog programa Mosta nezavisnih lista za nadolazeće parlamentarne izbore, ali i o Plenkoviću i Milanoviću

Petrov je, gostujući u Dnevniku Nove TV odgovorio na pitanje što to znači da će tražiti čvrsta jamstva. Voditelj Mislav Bago ga je podsjetio na potpis kod javnog bilježnika.

– Što se tiče javnog bilježnika, zamolit ću da se taj dio pročita još jednom i da se vidi da taj dio nisam prekršio. Čak i da jesam, to ne znači da jedna stvar može obilježiti 20 godina njihova načina upravljanja sustavom. I SDP-a i HDZ-a. Što se tiče čvrstih jamstava, meni su čvrsta jamstva kad oni izađu pred cijelu javnost i kažu: "Da, s ova tri ili četiri papira se slažemo, jer neće to trajati sedam tjedana." Mi smo samo pokazali građanima prošli put da će se oni sa svime složiti. Mi smo razbistrili taj program. Uostalom, oni su taj program prihvatili. Vi danas uopće nemate program, barem ga na stranicama HDZ-a nisam vidio, osim biografije. Dakle, čvrsta jamstva su kad oni izađu pred birače i kažu: "Da, to je to", a ako slučajno s programom, s jasnim rokovima mi to ne napravimo, mi smo spremni na apsolutno sve. Na razlaz Vlade, na referendum, na sve – rekao je Petrov.

Zašto plašite ljude velikom koalicijom? Pa vi ste prvi htjeli veliku tripartitnu koaliciju kad ste prvi put okupili Karamarka, Milanovića, s vama na zajedničkom sastanku, postavio je pitanje voditelj.  – Da, ali mi smo htjeli tripartitnu Vladu iz potpuno suprotnih razloga – odgovorio je Petrov.

A sad plašite ljude koalicijom koju i jedni i drugi odbijaju, dodao je voditelj. – Mi smo htjeli tripartitnu Vladu iz razloga što smo htjeli da ona pokrene promjene, zbog toga što smo htjeli konsenzus za ključna pitanja, dugoročna u strategiji Republike Hrvatske. Velika koalicija, koja se možda sprema radi samo za razlog da se zaustavi te promjene, da se zaštiti sustav koji su napravili i HDZ i SDP, zajedno, za njihove interese – odgovorio je Petrov.

'Oni mogu ići skupa, pa neka biraju'

Izbori unutar Mosta su u studenom, rekao je Petrov. – Što se tiče Mosta, odnosa prema HDZ-u i SDP-u, oni ne moraju prihvatiti naš uvjet. Oni mogu ići skupa, pa neka biraju hoće li to biti gospodin Plenković ili gospodin Milanović. Oni ne moraju poslušati. Zbog čega bismo mi morali prihvatiti njihov uvjet? Zbog čega oni imaju pravo postaviti ultimatum da oni moraju biti? – rekao je Petrov o Milanoviću i Plenkoviću kao budućim premijerima.

Petrov je odgovorio iz kojeg razloga bi oni trebali prepustiti dužnost premijera Mostu. – Iz razloga što su 20 godina obećavali građanima da će napraviti promjene, a nisu napravili apsolutno ništa – poručio je. Dodao je da su ministri iz kvote Mosta u zadnjih 6 mjeseci napravili i pripremili više prijedloga zakona nego SDP u zadnje 4 godine.

Most neće uvjetovati foteljama

Vi ste spremni razgovarati, s jednom ili drugom opcijom, jedino pod uvjetom da ste vi premijer, upitao je voditelj Mislav Bago čelnika Mosta. – Ja sam već nekoliko puta spomenuo da mi nećemo uvjetovati foteljama. Mi smo isto tako odustali, ako je ikada bila realna ponuda, racionalna i ozbiljna ponuda, od mjesta premijera za prošle izbore. Iz razloga jer nama fotelje nisu bitne.

Na ponovljenu konstataciju da ispada da je postavio uvjet da ne može biti Plenković, ne može biti Milanović, i da može biti samo on, Petrov je rekao: – Ne, ja nisam rekao da ne mogu biti druge osobe. Druge osobe mogu biti. Ja mogu dati vrlo jasna objašnjenja zbog čega ne može biti niti gospodin Plenković niti gospodin Milanović.

Na pitanje što ako o njima ovise  ili izbori ili bilo kakva nova Vlada Petrov je rekao:  – Oni neće biti. Ako bude do mene, onda oni neće biti. Jasno je da se neke stvari mogu promijeniti, ali ono što za nas nije prihvatljivo, nije prihvatljiv gospodin Plenković iz više razloga i to nije samo zbog gospodina Plenkovića, nego zbog svih grupacija unutar HDZ-a koje su ostale, koje su na kraju srušile Vladu i svih političkih unutrašnjih lobija i kompletnog sustava koji su postavili zadnjih 20 godina.

Petrov je potvrdio da bi mu netko drugi iz HDZ-a ili SDP-a mogao biti prihvatljiv.

Ključne riječi

Komentara 40

ST
stric15
00:45 17.08.2016.

...most je skup pohlepni lokalni galamdžija a vodi ih neostvareni pshijatar....

RA
radekbrod
23:21 16.08.2016.

čovjek djeluje dosta zbunjeno i izgubljeno šteta

Avatar Marko232
Marko232
23:53 16.08.2016.

Božo, kakva velika koalicija. Ona bez tebe? Ost'o budeš bez fotelje. A gdje ti je pola članstva s prošlih izbora?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije