Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez ultimatuma za fotelje

Petrov uvjeren da će Most biti onaj uteg koji će odlučiti tko će formirati Vladu

božo petrov
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
14.08.2016.
u 20:29

Kampanja Mosta će početi u utorak prilikom predstavljanja u Osijeku, a sljedeći dan će se krenuti s četiri različita smjera u RH

Čelnik Mosta Božo Petrov osvrnuo se na raspravu u vezi ćirilice u Vukovaru. Govorio je i o tome što će biti ako Most ne bude onaj uteg na vagi koji je bio potreban SDP-u i HDZ-u da sastave vlast.

"Ja u ovom trenutku mogu čestitati gospodinu Orepiću na onome što radi kroz Ministarstvo unutarnjih poslova jer policija provodi zakon RH. Žao mi je što se svaka stvar pokušava ispolitizirati u trenutku. Kad se ista akcija provodila i u dalmatinskom zaleđu i u Zagrebu, o tome ništa nitko nije govorio. Danas, kad se to isto provodi u nekom drugom kraju Hrvatske, kao Vukovaru, javljaju se neki koji pokušavaju steći na tome političke bodove. Tu nema političkih bodova, provodi se zakon, koji se mora provoditi na cijelom teritoriju RH", rekao je Petrov za RTL Danas.

'Govoriti da Orepić govori opasne stvari je neutemeljeno'

"Popis stanovištva pravljen je 2011. U međuvremenu se situacija mijenja. Ukoliko dođe do situacije u kojoj se to dramatično promijenilo, ili iziskuje novi popis stanovništva, ne vidim razlog zašto se ne bi radio novi popis stanovništva. Ali radi ovoga slučaja, nazivati gdina. Orepića različitim imenima, govoriti da on govori opasne stvari, mislim da je neutemeljeno", dodao je Petrov.

Na pitanje zašto takav zaokret u desno i zašto ulazi u teren HDZ-a, Petrov je rekao da to nije nikakav teren desnoga, već da je to provođenje zakona i mora se provoditi zakon u RH. 
"To što se nije provodio 20 godina, ili se provodio selektivno kako je SDP-u ili HDZ-u odgovaralo u trenutku kad su se stvari obećavale, a nisu provodile, to je drugi par rukava. Mi smo, kad smo preuzeli određene resore, zaista krenuli s radom, i to je ono što se vidi. To je ono što gdin. Orepić radi. Bez obzira radilo se to u dalmatinskom zaleđu gdje je svatko od stane desnice prigovarao i nazivao nas različitim imenima, među ostalim komunistima, danas nas nazivaju i ustašama. Nama nije to problem, mi samo provodimo zakon, i to je ono što se treba raditi", rekao je.

'Milanović je iznosio niz neistina dok je Plenković na to većinom odšutio'

Petrov je odgovorio i na pitanje koje su to konkretno tri stvari koje Vlada, koju su činili s HDZ-om, napravila da građanima bude bolje.

"Mi smo tijekom sedam mjeseci to radili. Da su nam dali priliku, mogli biste u devetom mjesecu vidjeti sve prijedloge zakona koji bi se pustili u zakonsku proceduru. Nažalost, uspjeli su srušiti Vladu HDZ i SDP skupa prije nego su nam dali šansu. No među ostalima, što će sada ići kroz tehničku vladu, je plan o gospodarenju otpada. To je jedna od stvari koju smo promovirali tijekom prošle kampanje. Modeli novog teritorijalnog reustroja lokalnih samouprava koji su se sada provodili i analizirali, također su trebali ugledati svjetlo dana u devetom mjesecu. Osim toga, Ministarstvo pravosuđa je trebalo dati nove zakone, među njima Zakon o kaznenom postupku, Ovršni zakon. I svi drugi resori koji su bili pod nama jednako su radili, ali nisu nam dali priliku", rekao je čalnik Mosta.

Na pitanje pristaje li na ulogu manjinskog partnera ili će tražiti premijersku fotelju baš za sebe što je odbio prije 8, 9 mjeseci Petrov je rekao da Most nikada ne postavlja ultimatume, pogotovo za fotelje. "Ali kad me pitate tko bi bio bolji kandidat, ja ne vidim razlog zbog kojeg bi se moglo nominirati Plenkovića ili Milanovića boljim kandidatom od mene. Ono što mogu vidjeti, pogotovo na sučeljavanju prije dva dana, koje je za mene sramotno, jer nisu zvali ostale kandidate, može se vidjeti da je Milanović iznosio niz neistina, dok je Plenković na to većinom odšutio, što dovoljno govori o obojici. Nisu se previše dirali, više bih to nazvao razgovorom ugodnim naroda slovinskoga. Ali, MOST neće uvjetovati fotelje. Nećemo ni dopustiti da netko drugi uvjetuje to isto bez ikakvih razloga", rekao je.

Most kao uteg na vagi

Petrov je komentirao i situaciju ako Most više ne bude onaj uteg na vagi koji je bio potreban SDP-u i HDZ-u da sastave vlast.

"Ja znam da bi takvu varijantu voljeli i SDP i HDZ. Na njihovu žalost, to se neće dogoditi, a na radost hrvatskih birača, dogodit će se da je MOST jamac provođenja programa i zaštite njihovih interesa. MOST će sigurno biti onaj uteg koji će na kraju odlučiti tko će formirati Vladu. Ako ne budu ni jedni ni drugi dali jamstva, da će se program provesti, onda će se ići na nove izbore, ali nećemo dopustiti da koriste onaj sustav koji su za sebe gradili zadnjih 20 godina, koji je bio na korist njima, na e biračima koji su im dali dogovornost", poručio je čelnik Mosta.

Petrov je rekao da će Most financirati kampanju iz sredstava koje su dobili tijekom funkciniranja Vlade, odnosno iz državnog proračuna. Kampanja će početi u utorak prilikom predstavljanja u Osijeku, a sljedeći dan će se krenuti s četiri različita smjera u RH.

Komentara 109

Avatar Retardo
Retardo
21:04 14.08.2016.

Božo, nemoj molim te nove reforme. Čekaj da se prvo slegnu ove opsežne reforme koje si proveo, da se, brate, prvo naviknemo na ovo novo što ste nam uveli ti i tvoja braća ćuprijaši. I da nisam čuo da odustajete od one vaše vlade stručnjaka za koju ste prošli put davali ultimatume. Neću nikakve novotarije, hoću da ostanete svi vi stručnjaci, seoski psihijatar kao drugi čovjek u vladi, brkati JNA podocifir na čelu MUP-a, pa onda onaj kadar kao ministar pravosuđa...nego, Božo, zadnji put si srušio vladu kad ti je HDZ srušio "stručnog nestranačkog" premijera, urlao si "Ili Orešković, ili novi izbori". Zašto sad ne inzistiraš na "stručnom nestranačkom" premijeru, nego sad nudiš sebe, ovako mudrog, inteligentnog i reformski nastrojenog, za premijera?

MA
macor
21:10 14.08.2016.

Bili ste uteg i vidjeli smo kako je zavrsilo. Godina izgubljena. I sad prijetis da ce opet tako biti.Pa koja tuka bi opet za vas glasala?

PO
pozornik66
21:51 14.08.2016.

Bit će ka i ovi prije pa opet poslje 6 moseci novi izbori

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije