Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatski izvoznici

Vujčić ne dozvoljava deprecijaciju kune, a u tome ima i potporu Vlade

10. konvencija Hrvatskih izvoznika
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/11
01.06.2015.
u 16:41

– Upravo zato što je 75 posto kredita vezano za euro, ne smije se riskirati s promjenom tečaja kune – kazao je guverner Boris Vujčić

Glavna rasprava na 10. konvenciji Hrvatskih izvoznika osvrnula se na stalni zahtjev izvoznika oko potrebe deprecijacije kune, jer smatraju da to može povećati njihovu konkurentnost, a u tome ih podržava i profesorica na Ekonomskom fakultetu Marijana Ivanov koja predlaže postupnu deprecijaciju od 2 posto godišnje, odnosno 10 posto na pet godina. Poljaci su na početku krize  deprecirali svoju valutu za 30 posto, ali su nam tako i uzeli kupce, nadovezali su se izvoznici. 

– Istina je da su oni malo eurizirani, za razliku od naše zemlje, ali to nije razlog da se drukčije vođenje monetarne politike ne sagleda – rekla je Ivanov.

– Upravo zato što je 75 posto kredita vezano za euro, ne smije se riskirati s promjenom tečaja kune jer bi to izazvalo veće obveze u toj valuti i smanjilo potrošnju – kazao je guverner Boris Vujčić te predočio podatke kojima je dokazao na primjerima ostalih zemalja da deprecijacija nije povezana s jačanjem izvoza. Primjerice u Slovačkoj je u razdoblju od prije desetak godina tečaj ojačao za 40 posto, a povećan je i izvoz, štoviše gledaju li se ostale zemlje u tom razdoblju, svugdje je tečaj ojačao više nego kod nas. Dodao je i podatak kako smo lani imali pad izvoza u SAD bez obzira na to što je kuna oslabjela prema dolaru. 

Potporu Vujčiću da tečaj ne treba mijenjati dali su ministri Boris Lalovac i Branko Grčić, ali je i HDZ-ov Tomislav Čorić rekao da sada nije vrijeme za diranje tečaja jer je on tek jedan djelić slagalice, nego se je o tome trebalo razgovarati prethodnih godina. Nakon te izjave odmah je bio prozvan s obzirom na to da o deprecijaciji govori HDZ-ov strateg Hans Werner Sinn, na što je Čorić odgovorio da nikada nitko iz HDZ-a nije to spominjao, za razliku od, rekao je,  primjerice ministra Marasa ili premijera Milanovića, a što je pak opovrgnuo ministar Grčić.

Predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago, osim na tečaj, osvrnuo se i na kredite koji se gotovo nikako više ne mogu dobiti u bankama, a zbog čega likvidnost i jest velika. 

Vujčić je rekao kako je svojom politikom HNB smanjio troškove bankama, ali da kamate jesu još uvijek oko 2,5 postotna boda veće nego u EU, čemu je razlog rizik, tj. slab kreditni rejting. Činjenica je, kazao je, kako su posljednjih godina najviše rasla društva koja su uvozila, a ne shvaća se da su izvoznici nositelji gospodarstva. 

Zvonimir Mršić, čelnik Podravke, kazao je kako su zbog deprecijacije češke i poljske valute bili manje konkurentni na tim tržištima, kako je Belupo kao i ostale farmaceute lani potopila devalvacije rublje, ali kako su bez obzira na to u prvom kvartalu imali veći izvoz.

Ivan Brkić, čelnik kutinske tvrtke Selk, kazao je kako je jasno da je godinama monetarna politika bila u ulozi banaka, trgovačkih lanaca...

- Guverner tvrdi da ne pozna uvoznike, no isto nam je tvrdio i bivši guverner, a znamo u kojoj je tvrtki završio. Političari brane poziciju, a to nije u interesu gospodarstva - rekao je Brkić. 

Nagradu najboljeg velikog izvoznika za 2014. godinu dobila je Pliva, srednjeg tvrtka AquafilCRO, a malog izvoznika tvrtka Šestan Busch.

>> HDZ i SDP se mogu dogovoriti oko tečaja. Što oni imaju s tim?

>> Slabljenje kune uništit će dužnike, a neće podići izvoz

Komentara 4

DU
Deleted user
17:37 01.06.2015.

Vlada ne dozvoljava deprecijaciju i ima podršku Vujčića. Prvi zato jer su izbori pred vratima a drugi zbog jednostavnog razloga: ne talasaj, meni je dobro

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
18:44 01.06.2015.

Hvala Dragom Bogu što Hrvatska ima guvernere HNB, koji od stjecanja nezavisnosti stameno stoje na braniku kursa našeg dragulja Kune. Ovi službenici svetske financijske oligarhije, koji ne odgovaraju državnoj vlasti, su spremni pretvoriti u prah i pepeo svoju državu i narod, kako bi očuvali vrijednost kapitala multinacionalnih banaka, na jednoj strani i da banke ne gube državno tržište za kredite (zbog štampanja novca) na drugoj strani. Opravdanja guvernera za stabilan kurs su kao sprečavanje inflacije i održavanje stabilnog investicijskog ambijenta, te hrvatski specijalitet spašavanje vjernog naroda zaduženog kreditima sa deviznom klauzulom. Na drugoj strani FED i ECB kao bijesni emituju USD i eura da bi multinacionalne banke produbljivale dužničko ropstvo država, kompanija i gradjana u svijetu, a nitko ne postavlja pitanje dvostrukih aršina. Istina hrvatska stoka sitnog zuba (Bože oprosti mi za strašnu uvredu ovih ni krivih i dužnih domaćih životinja zbog neprimjerene uporedbe), pjeva šefovima HNB pjesmicu (Sliku tvoju ljubim, šapćem tvoje ime, guverneru ne zaboravi me!), dok precijenjena kuna uništava hrvatsku industriju i agrar, a urušava i cijena se već pokazuje u njihovom masívnom bankrotu. Za dvadesetak godina nezavisnosti cijene i time inflacij su povećane višestruko, a kuna stoji kao hrid na vjetrometini i uzburkanom moru. Samorazumljivo da i naše državotvorne vlasti podržavaju guvernere HNB, jer se osjećaju ugodno u ogromnom toplom oligarhijskom rektumu, a ne izazivaju vraga da ne budu katapultiorane u bezdan. Suma sumarum, vjerni narod je osudjen na raj zemaljski, zahvaljujući svojim spasiteljima guverneru Vujčiću, Predsednici Madoni BBH i budućem premijeru Mesiji Tomislavu II-om. Suma sumarum, vjerni narod je dobio sve ono za čim je tužio, pa mu nije ni žao svekolikih ratnih i poratnih žrtava, zar ne?

DU
Deleted user
18:51 01.06.2015.

podsjecas me na uboicu hrvatskog naroda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije