Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIH

Optužnica protiv pripadnika HVO-a Saše Savinovića zbog ubojstava i progona Bošnjaka

lisice
Foto: Davor Javorović/PIXSELL, ilustracija
08.12.2015.
u 13:52

Savinović (40) tijekom rata u BiH bio je pripadnikom postrojbe HVO-a "Kažnjenička bojna - Benko Penavić", a iz Tužiteljstva BiH priopćeno je kako je optužen za ubojstvo četiri osobe bošnjačke nacionalnosti među kojima je bila i jedna beba.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u utorak je podignulo optužnicu za ratne zločine protiv bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Saše Savinovića kojega tereti za ubojstva i progone civila bošnjačke nacionalnosti na području Mostara.

Savinović (40) tijekom rata u BiH bio je pripadnikom postrojbe HVO-a "Kažnjenička bojna - Benko Penavić", a iz Tužiteljstva BiH priopćeno je kako je optužen za ubojstvo četiri osobe bošnjačke nacionalnosti među kojima je bila i jedna beba.

Zajedno s još trojicom pripadnika HVO-a Savinović je u kolovozu 1993. godine iz stana u zapadnom Mostaru odveo i potom ubio četvoročlanu bošnjačku obitelj. Tijela ubijenih, među kojima su bili i posmrtni ostaci bebe, naknadno su pronađena na području Bijelog Brijega.

Savinović je uz to sudjelovao u protjerivanju još jedne bošnjačke obitelji koju je pod prijetnjom smrću natjerao na prelazak u istočni dio Mostara. Tužiteljstvo BiH stoga ga tereti za sudjelovanje u progonu bošnjačkog stanovništva na nacionalnoj, vjerskoj i etničkoj osnovi te za sudjelovanje u ubojstvima, protuzakonitim zarobljavanjima i prisilnim deportacijama.

>> Predao se osumnjičenik za otmicu Ante Jelavića

Komentara 5

PU
Pukovnik10
15:35 08.12.2015.

nije poslovica bez veze,,,,,,mi smo braća muslimani sad na jednoj sad na drugoj strani.

BO
Bogodol
18:32 30.12.2015.

Kojeg apsurda tuže ga jer je protjerao (preveo) na drugu stranu jednu obitelj, on ih je spasio, kamo sreće da su muslimani protjerali Hrvate iz Grabovice i ostalih mjesta gdje su ih pobili, danas bi bili živi no muslimani su ih pobili i mrtvi ne mogu svjedočiti protiv svojih ubojica, a živi mogu i lažno optuživati te time i dalje provoditi politiku etničkog čišćenja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije