Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi arheološki nalazi

Arheolozi u Vinkovcima na tragu rimskog foruma?

'14.10.2013., Vinkovci - Vinkovacki arheolozi objavili su rezultate probnih iskapanja na nalazistu Kamenica gdje je pronaÄ?en veliki i bogati ranokrscanski kompleks. Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL'
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
17.06.2015.
u 16:28

Kako se i očekivalo, već prvi arheološki nalazi potvrdili su postojanje bogate rimske arhitekture među kojom je i rimski forum iz vremena Colonia Aurelia Cibalae

Kako se i očekivalo, već prvi arheološki nalazi potvrdili su postojanje bogate rimske arhitekture među kojom je i rimski forum iz vremena Colonia Aurelia Cibalae. Za tim forumom vinkovački arheolozi su tragali nekoliko desetljeća. Vrijedni nalazi pronađeni su prostoru središnjeg vinkovačkog trga bana Josipa Šokčevića gdje je prethodno obavljeno georadarsko snimanje. Prema riječima voditelja arheoloških istraživanja Hrvoja Vulića cilj arheoloških radova jeste pronaći rimsku arhitekturu koja je prezentabilna in situ. Istakao je kako je u trećoj sondi pronađen dio rimskoga foruma s popločenom površinom i kamenim bazama kamenih stupova.

– Iznad foruma pronađena je ostava s kasnoantičkim mačem i vojničkim bodežom te 40-tak ulomaka bronce s ispisanim brojčanim oznakama. Na tom su prostoru pronađena i metalurška kliješta, ulomci keramike te rimski novac. Preciznije tumačenje nalaza biti će moguće nakon analize pronađenoga materijala. Arheološki radovi u središnjem vinkovačkom parku potrajat će mjesec dana tijekom kojih će biti otvarane 4. i 5. sonda – rekao je Vulić novinarima.

Foto: Alcatel

>> 'Očekujemo pronalazak ostataka rimskog foruma iz vremena Cibalae'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije