Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mario Banožić:

'Očekujemo pronalazak ostataka rimskog foruma iz vremena Cibalae'

Vinkovci
Foto: Branimir Bradarić
1/2
16.06.2015.
u 13:50

Prema zapisima pri formiranju toga prostora u 18. stoljeću pijeskom su se zatrpavali tada još vidljivi ostaci rimskih objekata.

Tijekom današnjeg dana djelatnici Gradskog muzeja Vinkovci nastavili su arheološka istraživanja na području parka na Trgu bana Josipa Šokčevića u Vinkovcima. Radi se o arheološkom istraživanju koje se provodi u sklopu projekta rekonstrukcije parka koji se prostire na 8300 kvadratnih metara.

Kako navodi vinkovački gradski pročelnik za kulturu i turizam Mario Banožić spomenuto arheološko istraživanje provodi se na područjima na kojima je georadarskim snimanjima utvrđena mogućnost postojanja arheoloških ostataka.

U vrijeme Vojne krajine bio je prostor za postrojavanje vojske

– Osim ostataka moderne infrastrukture i starijih slojeva parka na većem dijelu površina snimljeni su signali koji su interpretirani kao arheološki zanimljivi ostaci arhitekture. Dio signala nalazi se na zelenim površinama i omogućava provođenje arheološkog sondiranja koje bi utvrdilo stanje i prezentabilnost arhitektonskih ostataka koji bi uslijed pozitivne ocjene bili otvoreni i prezentirani javnosti - navodi Banožić.

Podsjeća i kako je ovaj središnji vinkovački gradski park u vrijeme Vojne krajine bio prostor za postrojavanje vojske. Prema zapisima pri formiranju toga prostora u 18. stoljeću pijeskom su se zatrpavali tada još vidljivi ostaci rimskih objekata.

Sam park započeo se formirati u prvoj polovici 19. stoljeća kada prestaje biti mjestom postrojavanja vojske. – Na temelju svega toga očekujemo pronalazak ostataka rimskog foruma iz vremena Cibalae ili ostataka drugih čvrstih građevina - ističe Banožić.

>>Groblje iz 14. stoljeća kod Jagodnjaka u Baranji : Uz 300 kostura igle, novčići i prstenje

>>Bogata arheološka povijest Siska postat će mamac za turiste

Foto: Alcatel

Komentara 3

Avatar navijač
navijač
14:17 16.06.2015.

Da je ostalo Rimsko carstvo Vinkovci bi bili centar citave regije , u vrijeme ovih nesretnih yugo-tvorevina su bili "kotar" to bi danas bilo nesto kao uprava za pola Slavonije.A boga mi u neovisnoj nam Hrvatskoj za koju smo io i mi gradjani i grad tesko stradali nalazimo se u zapecku kao zadnja rupa na svirali.U zdravlje!

AN
andrijamartinovic1985
10:51 27.06.2015.

prica se da su nakon dugog kopanja izvukli clasku iskaznicu hdz-a iz rimskog doba i dosli do zakljucka zasto je cibale propao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije