Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koja je opcija bolja

Gaming laptopi vs. gaming desktop računala

Gaming laptopi vs. gaming desktop računala
Foto: PR FOTO
1/2
20.05.2015.
u 18:30

Oko teme koja je opcija bolja – gaming laptop ili gaming računalo već se godinama lome koplja. Postoje tvrdokorni zagovornici obiju strana, a pobjednika u ovoj raspravi nema na vidiku. Mi nismo ovdje da bi konačno proglasili pobjednika, već smo ovdje da bi vam olakšali jednog dana odluku kada ćete i sami morati birati što želite na svom stolu – gaming laptop ili gaming računalo.

Postoje objektivni razlozi i prednosti za svaku od ove dvije opcije te ćemo najvažnije od njih usporediti u tekstu koji slijedi. U posljednje vrijeme sve je više poklonika igranja na laptopima – što i ne čudi s obzirom da su današnji gaming laptopi daleko moćniji strojevi nego što su nekad bili. Kontinuirani napredak u tehnologiji omogućio je izradu manjih komponenti koje se slabije griju i troše manje energije, što je zasigurno pogodovalo sve većem broju gaming laptopa. Danas tako postoji nekoliko brandova koji se promoviraju kao punokrvna računala za igru.

Za neke od njih ste vjerojatno već čuli, počevši recimo od Alienware računala koja su sinonim za mobilno igranje već godinama. Pojavili su se tu i još neki novi igrači koji traže svoj udio na tržištu. Jedan od posljednjih takvih brandova koji su se pojavili na tržištu je zasigurno Asus sa svojom Republic of Gamers serijom računala. Zanimljivo je da Republic of Gamers računala dolaze u prijenosnoj i desktop varijanti, što znači da svatko može odabrati nešto prema svojim preferencijama.

No, nisu svi tehnološki noviteti bili u korist prijenosnika. Grafičke kartice, kao jedan od esencijalnih komponenti svakog računala postaju sve jače, a bolje matične ploče vam daju mogućnost da uparite dvije ili više grafičkih kartica te tako izvučete još bolje performanse iz svog računala.

Što se samih grafičkih kartica tiče, gaming laptopi također imaju zasebne grafičke kartice koje su najčešće imenovane sličnim nazivljem kao i njihove desktop varijante, kako bi se krajnjim kupcima olakšala odluka koji prijenosnik odabrati. Iako grafičke kartice u laptopima imaju istu oznaku kao i desktop varijanta, njihove performanse se razlikuju, naravno u korist desktop varijante. To je i razumljivo s obzirom da se kod prijenosnika moraju uzeti u obzir elementi poput skučenog prostora, hlađenja te potrošnje energije. Stoga ćete pokraj oznake grafičkih kartica u laptopima najčešće moći primijetiti oznaku "M" na kraju naziva, što označava mobilnu verziju grafičkog čipa, namijenjenu ugradnji u gaming i ostale laptope.

Nakon što smo se malo pozabavili teorijom, bacamo se na usporedbu gaming laptopa i gaming računala.

1. Mobilnost – ovo je zasigurno jedna od prvih, najuočljivijih i najčešće navođenih prednosti gaming laptopa nad gaming računalima. Laptopi su, razumljivo, daleko lakši za prenositi od stolnih računala. Jednostavno stavite laptop u torbu i možete ga nositi sa sobom na posao, godišnji odmor, kod prijatelja ili bilo gdje da poželite. Istina, to možete i sa stolnim računalom, no pravo pitanje je – želite li to učiniti. Možda je ipak bolje ostaviti stolno računalo tamo gdje mu je i mjesto – na stolu, ili eventualno pod njim. No postoji još jedan čimbenik koji valja razmotriti u ovoj kategoriji, a to je masa prijenosnog računala. Gaming laptopi su najčešće daleko teži i veći od ostalih te to ne bi trebalo smetnuti s uma.

Foto: PR FOTO

2. Brand – na to možda ne mislite često, no ime odnosno brand svakako igra ulogu u cijeloj priči. Kada kupujete gaming laptop, točno znate što kupujete te je reputacija proizvođača jamstvo da će uređaj koji ste nabavili raditi točno onako kako bi trebao. Kada kupujete stolna računala, uvijek postoji neka doza neizvjesnosti odnosno straha da li će sve te različite komponente raditi onako kako želite. Ukoliko se razumijete u računala i komponente, onda vam je vlastito znanje svojevrsno jamstvo, no prosječni će se korisnik ipak prije odlučiti za neki renomirani brand nego za neko nepoznato mu računalo sastavljeno po komponentama. Ovdje je Asus dao zanimljivu alternativu ovoj dilemi te je ponudio već gotova gaming računala pod svojim Republic of Gamers brandom, koji trenutno predstavljaju vrhunac mobilnog gaming iskustva te također nudi stolna računala pod istim brandom. Kupci tako dobivaju jednu dodatnu dozu sigurnosti prilikom kupnje desktop računala. Trgovina Instar informatika je jedan od licenciranih Asusovih partnera koja, uz svako Republic of Gamers računalo, izdaje Asusov certifikat što je, priznajemo, zgodan detalj. Također, stolno Republic of Gamers računalo možete i dodatno prilagoditi svojim željama te izmijeniti ili dodati komponentu koju želite.

3. Periferija – ovdje je ipak stolno gaming računalo u prednosti nad gaming laptopima. Gaming laptopi dolaze s već ugrađenom tipkovnicom, touchpadom i monitorom koji se ne mogu mijenjati. Kod stolnog gaming računala sami birate koju periferiju želite. Hoće li to biti neki gaming monitori vrhunskih performansi, Roccat ili Razer gaming tipkovnica i miš ili bilo što drugo. Opcije su ovdje potpuno otvorene i svatko može birati što želi i što smatra da mu najviše odgovara. Naravno, isti se periferni uređaji mogu spojiti i s gaming laptopom, no onda se gubi na mobilnosti koja je vjerojatno bila jedan od glavnih razloga zašto ste i odabrali gaming laptop.

4. Nadogradnja– iako bi se većina složila da je ovdje gaming računalo također superiornije gaming laptopima, situacija možda ipak nije tako crno-bijela kako se čini. Iako je stolno računalo moguće nadograditi u bilo kojem trenu s novim komponentama, većina korisnika to ipak ne čini. Svaki strastveni gamer će ionako promijeniti kompletni uređaj svakih nekoliko godina želi li imati beskompromisne performanse u svim naslovima.

5. Cijena – da se razumijemo odmah na početku, gaming računala, bila ona prijenosna računala ili stolna su skupa. No, svoju cijenu opravdavaju performansama koje predstavljaju vrhunac trenutne tehnologije. Igre su jedne od najzahtjevnijih aplikacija koje možete pokrenuti na svom računalu te će najnoviji naslovi zasigurno iscrpiti i posljednji atom snage iz vašeg računala. Kada je cijena u pitanju, većina će pomisliti da je će ih kupnja gaming laptopa koštati više nego kupnja gaming stolnog računala. To možda i je istina u nekim slučajevima, no često se zaboravlja da je uz gaming računalo potrebno kupiti i monitor te ostale periferne uređaje. Ukoliko iste već imate, onda ste upravo uštedjeli priličan iznos. To nas na kraju dovodi do skoro pa izjednačene situacije, no ukoliko iz računice izbacite trošak periferije, za isti ćete iznos uvijek dobiti bolje performanse ukoliko se odlučite za nabavu stolnog gaming računala.

Presuda
Kao što je navedeno na početku, pravog pobjednika u ovoj priči zapravo nema. Svaka strana ima svoje prednosti i nedostatke. Na kraju je bitno izabrati onu opciju koja najviše odgovara svakom pojedincu. Razmislite prije kupnje je li vam bitno da računalo možete nositi sa sobom gdje god pošli i je li vam problem nositi nešto teži gaming laptop. Ako su vam te stavke bitne, onda je izbor očit. Također, ukoliko mislite računalo uglavnom držati na stolu i imate dovoljno slobodnog mjesta, razmislite o kupovini stolnog računala. Za njega ćete vjerojatno morati odvojiti nešto manji iznos ili možete dobiti bolje performanse za istu cijenu. Također, stolno računalo možete prilagoditi u potpunosti svojim željama. Ukoliko niste sigurni jeste li odabrali "prave" komponente, slobodno se posavjetujte s osobljem u trgovini informatičke opreme i pitajte ih za savjet.

Foto: PR FOTO

Na kraju, možda zapravo želite neko računalo koje će vam omogućiti da na njemu odigrate pokoju igru, a koje vas neće koštati malo bogatstvo. Srećom, danas postoje brojni modeli kako prijenosnih tako i stolnih računala za svačiji džep. Pogledajte ponudu Instar informatike i njihove laptope i gaming stolna računala. Sva Instar gamer računala su testirana te im možete izmijeniti par komponenti ukoliko vam iste ne odgovaraju. Na računala se dobiva čak 5-godišnje jamstvo, jedino takvo u Hrvatskoj, te računala možete nadograđivati i otvarati bez gubljenja jamstva, što je odlična opcija za sve one koji vole zaviriti u samo kućište ili požele isto očistiti od prašine i nečistoće.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije