Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napokon uhićen

Usmrtio sestre Filipović pa mirno živio 10 godina

robert žaja, privođenje
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/7
16.12.2016.
u 19:37

Za informacije o nesreći u kojoj su poginule sestre Filipović MUP je lani u srpnju raspisao nagradu od 50.000 kuna

Bio je četvrtak iza 18 sati kada je zazvonilo zvono na ulaznim vratima stana obitelji Filipović u Rijeci. Na isti datum i gotovo u isto vrijeme za Ljubicu i Dragutina Filipovića vrijeme je bilo stalo. U prometnoj nesreći što se tog 15. prosinca 2006 u 20.25 sati na autocesti A6 dogodila izgubili su kćeri Višnju (22) i Gordanu (18).

Poziv ministra

Točno desetljeće kasnije doznali su da policija ima osumnjičenog i da je po svemu sudeći te kobne večeri za upravljačem crnog Renault Clija koji je vozio u suprotnom smjeru i skrivio prometnu nesreću bio Robert Žaja (46) iz Mavrinaca. Ljubici i Dragutinu Filipoviću vijest o pronalasku krivca došli su javiti službenici riječke policije. Malo kasnije nazvao ih je i ministar Vlaho Orepić kojeg su polovinom svibnja ove godine posjetili, kazali mu što im je već deset godina na duši, a on im je – kažu supruzi – obećao da će iznova otvoriti istragu o smrti njihovih kćeri i oformiti tim kojem vjeruje.

– Kazao nam je da će učiniti sve što može, a mi smo mu vjerovali. Osnovan je novi tim, šef je bio čovjek iz Zagreba, a tim iz Rijeke. Nismo sumnjali u njih. Sve ove godine što istraga nije okončana u pitanju je bio samo ljudski nemar – staloženo i mirno izgovara Dragutin Filipović.

Njemu i supruzi, kaže, jedino je bilo važno da se krivac otkrije.

– U policiji su prema nama i prije bili i susretljivi i sućutni i žalili su nas. A mi smo samo htjeli da rade svoj posao. Mi smo se sa svojom boli nosili kako znamo i umijemo – kaže otac poginulih djevojaka.

Krivca za nesreću ne poznaje.

– Policija je odradila posao, došli smo do rezultata. Osjećao sam potrebu i sam nazvati roditelje poginulih djevojaka, ispričati im se što je sve tako dugo trajalo i zahvaliti im na strpljenju. Ne mogu vam ni opisati koliko mi znači što su mi ti roditelji kazali hvala – rekao nam je ministar Orepić.

Policija ne otkriva kako je došla do Žaje nakon 10 godina, no kažu da je u istraživanje ove nesreće uložen znatan trud i policijski rad. Primjerice, s obzirom na to da se znalo da je u nesreći sudjelovao Renault Clio, pregledane su baze iz kojih je policija ustanovila da ima 600 takvih vozila. Razgovarano je s vlasnicima svih, a neki od njih su išli i na poligrafska testiranja. Osumnjičeni Žaja, koji je 10 godina šutio o nesreći koju je skrivio i u kojoj je usmrtio dvije mlade djevojke, na policiji je, kako neslužbeno doznajemo, sve priznao. No zašutio je kada je doveden pred tužiteljstvo na ispitivanje, a danas je priveden i sucu istrage Županijskog suda u Rijeci radi određivanja istražnog zatvora. Možda istraga razotkrije motive koji su tog vlasnika građevinske tvrtke Robi-Cop, ugašene 2011., natjerali da pobjegne s mjesta događaja te da o njemu šuti kao zaliven.

Tajkunov sin

U međuvremenu, svih tih godina, oko smrti sestara Filipović prele su se razne priče. Spominjalo se tako da je policija početni očevid zabrljala i zataškala jer je nesreću skrivio sin tajkuna Roberta Ježića. Ta priča u medijima je ponovo aktualizirana pri koji mjesec kada je Ježićev sin navodno bio i na ispitivanju na riječkoj policiji, no sve to do prije neki dan nije dalo opipljivih rezultata. Kao što rezultata nije dala ni novčana nagrada od 50.000 kuna koju je MUP 7. srpnja 2015. raspisao za sve korisne informacije koje mogu dovesti do počinitelja. Informacija je bilo, no nisu se pokaze točnima.

Što se pak tiče same nesreće koja je u crno zavila obitelj Filipović, ona se dogodila 15. prosinca 2006. u 20.25 sati. Žaja, koji se sumnjiči za svjesno izazivanje prometne nesreće, upravljao je Renault Clijem i kod ulaza na benzinsku postaju Cernik svjesno je svojim vozilom ušao u suprotni smjer. Tako je namjeravao skratiti put prema Čavlima. Na 76. kilometru autoceste A6 oduzeo je prednost Toyoti Yaris kojom je upravljala tada 22-godišnja Višnja Filipović. Pokušavajući izbjeći direktni sudar, djevojka je naglo skrenula udesno, zbog čega se vozilo nekoliko puta prevrnulo. Ona je na mjestu poginula, dok je njezina tada 18-godišnja sestra Gordana ispala iz vozila. Od zadobivenih ozljeda preminula je koji sat kasnije u riječkoj bolnici. U vozilu su bile još tri osobe koje su lakše ozlijeđene. Djevojke su te večeri sa svojim prijateljima iz Rijeke krenule u Zagreb na neki koncert, no tamo na žalost nikada nisu stigle. Žaja je, ne zaustavljajući se, nastavio voziti, a svoju mračnu tajnu uspio je skrivati 10 godina. Je li bio pijan kada je skrivio nesreću, nakon toliko vremena teško je reći, a u godinama koje su uslijedile očito je mirno nastavio sa svojim životom. Sporno vozilo je kasnije prodao, a vozilo je promijenilo tri vlasnika.

Za to vrijeme obitelj Filipović obijala je vrata raznih institucija pokušavajući doznati tko je skrivio nesreću u kojoj su ostali bez kćeri, a sumnja da je riječ o zataškavanju pojačala se 2010. kada se u priču umiješala i SOA, koja je, kako su doznali, dosje o nesreći odnijela u Zagreb.

>> Policija nudi 50.000 kn za otkrivanje vozača koji je pobjegao nakon izazivanja nesreće

>> Dragutin i Ljubica Filipović sumnjaju da vrh policije zataškava slučaj stradavanja njihovih kćeri

Komentara 62

Avatar Idler 3
Idler 3
11:10 16.12.2016.

Vidim svi od prvog dana znaju počinitelja ali....dajte-najte. Ne vjerujem u priče o nekim velkim facama, tajkunskim sinovima i slično jer oni jednostavno ne voziju Clio, Punto i slične "premale" aute. Nek policija odradi posel pa bumo vidjeli.

Avatar Gump, Forrest
Gump, Forrest
14:56 16.12.2016.

Narod bi najradije da je krivac mali Ježić... Na žalost, zbog takvih narodnih sudova, linča, kamenovanja, nastali su policija, odvjetništvo, sudovi, zatvori... A narod opet ne vjeruje nikom nego vješanju na prvu banderu i metku u potiljak. Do ISIS-a je samo mali korak...

DU
Deleted user
10:20 16.12.2016.

10 godina se trazijo krivac za tu tragediju,u drzavi koja ima 3 milijona zitelja,ili jos bolje,u gradu se gdje svako-svakog poznaje trazijo krivac tako dugo,eh balkane jadni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije