Naslovnica Biznis Gospodarstvo

'Odluka agencije Fitch o podizanju kreditnog rejtinga jako dobra vijest'

No Marić govori i da se ne smije zatvarati oči pred izazovima koje vidi u pitanjima poduzetničke i poslovne klime te pitanjima državne i javne uprave
08. lipnja 2019. u 13:19 7 komentara 394 prikaza
Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u subotu da je odluka agencije Fitch o podizanju kreditnog rejtinga Hrvatske jako dobra vijest te se nada da Hrvatska više nikad neće pasti u ispodinvesticijsku zonu.

Andrej Plenković na svečanom obilježavanju Dana hrvatske diplomacije KREDITNI REJTING Plenković: Odluka agencije Fitch govori da je Vlada stabilna i da provodimo reforme

"Jako dobra vijest. Svi možemo biti zadovoljni - i Republika Hrvatska i svi njezini građani, poduzetnici, porezni obveznici. Došla je još jedna dobra vijest iz međunarodnih financijskih krugova. Fitch je druga kreditna rejting agencija koja je nakon dosta godina vratila hrvatski kreditni rejting u zonu gdje i pripada, u zonu investicijskog kreditnog rejtinga", rekao je Marić u izjavi novinarima.

Agencija Fitch podigla je u petak rejting Hrvatske za dugoročno zaduživanje u inozemnoj valuti u investicijsku kategoriju, iz 'BB+' u 'BBB-', uz pozitivne izglede. 

Marić je rekao kako se nada da Republika Hrvatska više nikad neće pasti u ispodinvesticijsku zonu, kako o tome treba voditi brigu, jer " svi dobro znamo što je značilo ispodinvesticijska zona i kakve je to efekte imalo i na cijenu duga, odnosno kapitala".

Zdravko Marić Pozitivni izgledi Agencija Fitch podigla nam kreditni rejting na investicijski

Marić je rekao da je kao ministar financija i član Vlade izuzetno zadovoljan i ponosan što su ponovno prepoznati rezultati u području fiskalne politike i to je jedan od  jačih i glavnih razloga za podizanje kreditnog rejtinga.

Prepoznati su i određeni rizici koji su se dogodili, poput Uljanika, ali sve te rizike smo adekvatno adresirali, rekao je te napomenuo da dvije godine za redom bilježimo proračunski višak, tri godine za redom smanjivanje javnog duga.

Također, izrazio je zadovoljstvo što je u izvješću Fitcha prepoznata i ideja o uvođenju eura, a i dobri makroekonomski pokazatelji.

Osijek: Zdravko Marić održao predavanje na Ekonomskom fakultetu Odluka bonitetne kuće Plenković očekuje da i Fitch digne hrvatski rejting na investicijsku razinu

"Posebno me raduje što je Fitch ne samo digao hrvatski kreditni rejting na investicijsku zonu, nego je i izglede rejtinga digao na pozitivne", kazao je.

To je, kako je ocijenio, pozitivna vijest koja na neki način implicira i sugerira da iz Fitcha vrlo ozbiljno razmišljaju i gledaju još pozitivnije na te rezultate i vrlo jasno govore na koji način bi taj rejting bio još bolji ako nastavimo s rezultatima, posebice na području javnih financija, makroekonomije i uvođenja eura.

No, Marić kaže da se ne smije zažmiriti na one stvari koje je Fitch ukazao da bi mogli biti izazovi - pitanje poduzetničke i poslovne klime, pitanje državne i javne uprave gdje su posebno apostrofirana javna poduzeća i korporativno upravljanje u njima, energetski sektor i zdravstvo.

Sjednica Vlade VLADA Novi zakon predviđa osnivanje Povjerenstva za pomilovanja pri Ministarstvu pravosuđa

Ako želimo potpunu održivost javnih financija, a želimo, onda na svim tim poljima moramo polučiti dodatne rezultate i onda možemo biti puno mirniji da je održivost zajamčena, rekao je.

Na pitanje je li sada pravi trenutak za izdavanje međunarodne obveznice, Marić je odgovorio kako će sve informacije dati kada za to dođe vrijeme.

Podsjetio je da Hrvatskoj ove godine dospijevaju dvije obveznice za refinanciranje - jedna je na međunarodnom tržištu, od 1,5 milijardi dolara i jedna domaća, od milijarde eura.

Zdravko Marić VLADA U tri godine planira se udjel javnog duga u BDP-u smanjiti na 65,4 posto

"Radimo već u ovom trenutku pripremne radnje i uvijek gledamo korak, dva unaprijed. Pripremamo se, pratimo situaciju na tržištima i smatramo da će ovo biti pozitivan poticaj i na financijska tržišta i na cijene naših obveznica, odnosno prinose", kazao je.

Podsjetio je kako je poboljšanje kreditnog rejtinga uvijek vezano uz cijenu duga, odnosno kapitala, ne samo onoga kojeg plaćaju porezni obveznici iz proračuna, nego kojeg plaćaju i svi poduzetnici i građani individualno.

"Tako da možete računati da radimo pomno na pripremi svega i izabrat ćemo pravi trenutak. Uopće ne dvojim da će i ova godina biti još jedna u kojoj ćemo zabilježiti značajno smanjivanje ukupnog troška kamata", kazao je Marić dodajući da prostora za daljnji napredak ima.

Podsjetio je da je u tri godine gotovo tri milijarde kuna smanjen iznos koji se plaća za kamate, no kako smo još uvijek na razini od devet milijardi kuna.

Branimir Bunjac o izlasku iz Živog zida

Dobi.hr
BUDUĆNOST U VAŠEM DOMU
Juraj Križanić: „Danas svi mogu unaprijediti i automatizirati kućanstvo postepenom ugradnjom pametnih uređaja koji štede energiju, vrijeme i novac”
  • stefj:

    Evo - pitanje poduzetničke i poslovne klime, pitanje državne i javne uprave gdje su posebno apostrofirana javna poduzeća i korporativno upravljanje u njima, energetski sektor i zdravstvo... I Mariću je jasno u čemu je problem i to govori od kad ... prikaži još! je ministar. On sam ne može napraviti puno, a nitko drugi ne radi ništa... Ako se pogleda poduzetnička klima, od kada vlada, ondnosno Horvat, "poduzima potrebne mjere", pali smo za 8 mjesta na ljestvicama u tom segmentu. Birokracija je sve veća, poslovanje je sve skuplje, propisi su sve zamršeniji... EU fondove isto treba pogledati, ima hrpa zahtjeva, od strane malih i srednjih poduzeća, no to se očito ne rješava jer su premali novci da se prezentiraju medijima. A interesa za velike projekte nema, jer ovdje nisu isplativi. Svi veliki projekti daju se uz garanciju države, gdje država uskače i nadoknađuje izostanak profita. Jasno, profita nema, jer nema tržišta... Naš rast je ograničen na 2% radi poduzetničke klime i javnih struktura, a očito je i Fitch uvjeren da ova vlada neće napraviti ništa u pogledu toga, isto kao i EK, kao i Svjetska banka i drugi relevantni faktori. A to znači da će nas Bugarska uskoro prestići, to znači daljnje zaostajanje za razvijenijima od nas, to znači daljnje pražnjenje Hrvatske, odlazak stručnih i sposobnih...

  • robertkopal22posto:

    i todorić je bio ,,uspješan,, dok mu je ovaj lik vodio financije.idemo li tim smjerom

  • Princeza:

    Svaka cast Maricu. Najbolji i najpametniji ministar ikad. 👍👍👏