Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Plenković: Odluka agencije Fitch govori da je Vlada stabilna i da provodimo reforme

Nakon što je agencija Fitch podignula rejting Hrvatske za dugoročno zaduživanje u inozemnoj valuti u investicijsku kategoriju iz BB+ u BBB- na tu odluku se osvrnuo predsjednik Vlade
08. lipnja 2019. u 07:28 16 komentara 501 prikaza
Andrej Plenković na svečanom obilježavanju Dana hrvatske diplomacije
Foto: Robert Anić/Pixsell

Predsjednik Vlade Andrej Penković pozdravio je u subotu odluku agencije Fitch o podizanju kreditnog rejtinga Hrvatske, ocijenivši kako je to dodatna potvrda uspješne gospodarske i fiskalne politike Vlade i reformskog smjera Hrvatske, priopćeno je iz Banskih dvora.

Zdravko Marić Pozitivni izgledi Agencija Fitch podigla nam kreditni rejting na investicijski

Agencija Fitch podigla je u petak rejting Hrvatske za dugoročno zaduživanje u inozemnoj valuti u investicijsku kategoriju, iz 'BB+' u 'BBB-', uz pozitivne izglede, a iz Vlade pozdravljaju takvu odluku ističući da je to "ocjena koju smo posljednji put imali prije 14 godina".

U svom izvješću, Fitch je istaknula iznimne rezultate u provedbi fiskalne politike i ostvarenju još jednog proračunskog viška, i to unatoč isplatama obveza po jamstvima za brodogradilište Uljanik u iznosu od 0,7 posto BDP-a, ističu Banski dvori.

"Agencija Standard & Poor's u ožujku, nakon više od 6 godina, vratila je kreditni rejting Hrvatske na razinu investicijskog, a ova odluka agencije Fitch dodatna je potvrda uspješne gospodarske i fiskalne politike Vlade. To potvrđuje da Hrvatska ide u dobrom smjeru, da je Vlada stabilna i da provodi reforme. Pozdravljam što je agencija Fitch prepoznala rezultate naših napora u održavanju makroekonomske stabilnosti, provedbi strukturnih reformi i odgovornom vođenju javnih financija. Posebno ohrabruje što je istaknuto da su ponovno proračunska ostvarenja bolja od planiranih, da se udio javnog duga u BDP-u snažno smanjuje, za 3 postotna boda godišnje te da se ubrzava korištenje sredstava iz europskih fondova“, izjavio je predsjednik Vlade u povodu odluke agencije Fitch, navodi se u priopćenju Banskih dvora.

Milorad Batinić godine staža Hrvatska bi peta u EU usporila produljenje radnog vijeka na 67

U Vladinom priopćenju ističe se i da Fitch pozdravlja pripreme Vlade usmjerene prema pristupanju Europskom tečajnom mehanizmu II (ERM II), kao važnom koraku koji prethodi usvajanju eura kao službene valute te učinci stabilne i niske inflacije, čemu je pridonijelo i smanjenje stope PDV-a na određene proizvode.

"Ocijenjeno je da je snažan rast BDP-a za 3,9 posto u prvom kvartalu ove godine otklonio zabrinutost u pogledu mogućeg jačeg usporavanja rasta gospodarstva uslijed smanjenja inozemne potražnje na našim najvažnijim izvoznim tržištima. Fitch naglašava izrazito pozitivan trend smanjenja neto vanjskog duga te ističe da su neki strukturni pokazatelji za Hrvatsku povoljniji nego za države čiji je kreditni rejting već bio na razini BBB", navode Banski dvori.

Investicijski rejting snažna je poruka ulagačima

Naglašavaju i da je u posljednja tri mjeseca Hrvatskoj podignut kreditni rejting na investicijsku razinu prema ocjeni dvije od tri svjetske agencije za kreditni rejting.

Predsjednik Plenković sastao se Jean-Claudeom Junckerom Srdačan susret Plenkovića i Junckera Juncker za zakon koji bi Vukovaru omogućio više državnih potpora

"Povratak zemlje u investicijski kreditni rejting odlična je vijest koja pruža podršku naporima Vlade za uspostavljanje dinamičnijeg, stabilnijeg i održivijeg gospodarskog rasta. To će pozitivno djelovati na percepciju Hrvatske i time na mogućnost povećanja stranih ulaganja kao i na oživljavanje domaćeg tržišta kapitala", stoji u priopćenju.

Za ministra financija Zdravka Marića odluku Fitcha potvrda je uspješne provedbe ekonomske politike Vlade, navode Banski dvori.

“Odluka agencije Fitch o dodjeli investicijskog rejtinga Hrvatskoj potvrda je uspješne provedbe ekonomske politike Vlade usmjerene na jačanje investicijske aktivnosti, na provedbu strukturnih reformi i na nastavak vođenja politike održivih javnih financija”, poručio je ministar Marić.

Milan Bandić
Večernji doznaje
Umro je Milan Bandić!
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
 • Avatar istovari
  istovari:

  Uhljebistan i dalje vjerodostojno.

 • Somelier:

  Vlada je stabilna dok ima Kuščevića a pitajte narod da li je "on stabilan" . Dajte narodu da odluči o vašoj stabilnosti a ne da kradete potpise.

 • than:

  Što se reformi tiče Plenković se drži onoga da 1000x ponovljena laž postaje istina.