Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Agencija Fitch podigla nam kreditni rejting na investicijski

Fitch kod kojeg sad imamo ocjenu BBB- hvali Vladu za fiskalnu konsolidaciju kojom je postignut suficit drugu godinu zaredom unatoč izdacima za Uljanikove dugove
07. lipnja 2019. u 22:28 42 komentara 3330 prikaza
Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Bonitetna kuća Fitch Ratings podigla je kreditni rejting na investicijsku razinu. Time je Hrvatska označena kao zemlja u koju je sigurno ulagati.

Osijek: Zdravko Marić održao predavanje na Ekonomskom fakultetu Odluka bonitetne kuće Plenković očekuje da i Fitch digne hrvatski rejting na investicijsku razinu

Dvije od tri bonitetne kuće tako nam drže rejting na investicijskoj razini dok kuća Moody’s i dalje rejting drži u takozvanom ‘smeću’ ali uz pozitivne izglede što znači da bi se i oni u idućem ocjenjivanju trebali odlučiti na popravak rejtinga.

Fitch kod kojeg sad imamo ocjenu BBB- hvali Vladu za fiskalnu konsolidaciju kojom je postignut suficit drugu godinu zaredom unatoč izdacima za Uljanikove dugove. Očekuju da ćemo i ove godine imati plus u državnoj blagajni te da će gospodarstvo narasti za 2,8 posto. Pozitivne trendove očekuju i u srednjem roku pa tako kažu da će činjenica da ćemo na jesen i službeno zatražiti pristupanje tečajnom mehanizmu osigurati kontinuitet fiskalne konsolidacije, unatoč nadolazećim parlamentarnim izborima.

Zdravko Marić IZGLEDI POBOLJŠANI Moody’s nije podigao kreditni rejting zbog sporog rasta

Zahvaljujući predanosti ministra financija u smanjenju javnog duga, što je primijetio i Fitch, očekuju pad udjela javnog duga u BDP-u za 15 posto od 2015. do kraja godine. Ovo je vrlo dobra vijest za Vladu, ali građane jer bolji rejting znači manje kamate, a time i povoljnije investicije i jeftinije kredite.

Super stvar
Otkrila 'tajni' pretinac u perilici rublja i ostala oduševljena njegovom svrhom: Imate li ga i vi?
JULIJE DOMAC
Intervju s ravnateljem REGEA-e
Julije Domac: “Obnovljivi izvori energije najbolje je što se Hrvatskoj može dogoditi.