Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CIJENA NAFTE

Zahvate li nemiri S. Arabiju, očekuje se drama s naftom

gadafi, libija (1)
Reuters/PIXSELL
01.03.2011.
u 16:15

Zbog nemira u Libiji porasla je cijena nafte koja je sada ipak stabilna, ali idući tjedan može se očekivati da će benzin u Hrvatskoj prijeći granicu od deset kuna po litri

Cijena barela brenta, nafte iz Sjevernog mora koja je referentna za Europu, drži se na 112,64 dolara. Analitičari kažu da je stabilna, takva je već od dva do tri dana, a bila je i koji dolar veća.

10 posto svjetske nafte
Rast cijene brenta potaknula je kriza u Libiji, koja u danu proizvodi oko 1,6 milijuna barela nafte i crnim zlatom opskrbljuje zapadnu Europu, a povećanje cijene nafte pridonijet će poskupljenju naftnih derivata u Hrvatskoj. Može se očekivati da će idući utorak, kada se mijenjaju cijene, benzin prijeći 10 kuna. Jasminko Umićević, direktor Oil&Gas Consultinga, objašnjava kako je zbog nereda u Libiji proizvodnju nafte povećala Saudijska Arabija te da se zasad ne zbiva ništa dramatično kad je riječ o opskrbi naftom. Mnogo bi veći problem bio, nastavio je, ako se kriza prelije i na Saudijsku Arabiju koja proizvodi 10 posto svjetske nafte, odnosno 9,5 milijuna barela nafte u danu. Tada će sve više rasti potražnja za ruskom naftom na koju je vezana Hrvatska, a time će sve više rasti i njezina cijena.

Za Inu je pak iznimno bitna situacija u Siriji u kojoj ona u bloku Hayan vadi plin, kondenzat i naftu. Ina u godini računa sa 200 do 300 milijuna dolara dobiti iz Sirije, a sve što ondje izvadi prodaje sirijskoj nacionalnoj naftnoj kompaniji.

U Ini motre situaciju
U Ini pak kažu kako pažljivo motre situaciju na Bliskom istoku te će u skladu s razvojem događaja poduzimati daljnje korake.

– Trenutačno nema razloga za prekid Ininih aktivnosti u Siriji – odgovorili su iz te kompanije.

Iako će tvrtka iz sastava Ina grupe – Crosco – zasigurno imati gubitaka zbog obustave proizvodnje u Libiji, u Ini kažu kako im je zasad najvažnija evakuacija radnika iz te sukobima zahvaćene zemlje te kako o gubicima još i ne razmišljaju.

Komentara 3

DA
dario2612
20:18 01.03.2011.

Prije svjetske krize i recesije cijena nafte na svjetskim tržištima je bila preko 150 dolara po barelu, pribrižavala se i cijeni od 200 dolara pa je cijena litre kod nas bila oko 8 kuna. sada je cijena 112 dolara a kod nas će cijena biti preko 10 kuna? pa tko tu koga u zdrav mozak ?

DU
Deleted user
20:24 01.03.2011.

libija ima premalu proizvodnju nafte da bi kriza u toj državi mogla utjecati na rast cijena nafte. radi se jednostavno o pohlepi najvećih(britanskih i američkih)kompanija. 2007.g jedan od predsjednika naftne kompanije dobio je otpremninu od 400 milijuna dolara

DU
Deleted user
20:48 01.03.2011.

Predsjednik uprave Exxon Mobila Rex Tillerson zaradio je više od 18 milijuna dolara u 2006. godini, a njegova tvrtka ostvarila je rekordnu dobit u povijesti SAD-a 18,4 milijuna dolara uključuje godišnju plaću u iznosu 1,5 milijuna, 2,8 milijuna bonusa ii 13,6 milijuna dolara od nagrada u dionicama i opcijama. Tillerson je dobio i 484.238 dolara drugih kompenzacija, što uključuje gotovo 215.000 dolara za osobno osiguranje i preko 130 tisuća dolara za korištenje kompanijskog zrakoplova i drugih povlastica. Također je profitirao s dodatnih 2,1 milijuna dolara na osnovu izvršenja prošlogodišnjih opcija. Njegov prethodnik Lee Raymond u 2005. godini godini uzeo je 49 milijuna dolara i povukao se uz kontroverznu otpremninu od 400 milijuna dolara. Zbog nedavnih promjena u obvezama izvještavanja o naknadama teško je uspoređivati zarade prošlih godina s novima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije