Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Peleti

Za drvnu biomasu u nas se najviše zanimaju stranci i špekulanti

'biomasa_PXL_unu_030511'
''
05.05.2011.
u 10:30

Desetak hrvatskih proizvođača peleta izvozi čak 97% proizvodnje, oko 250.000 t godišnje

Obnovljivi izvori energije dio su posljednjih resursa koji se još djevičanski nude u svoj svojoj izvornoj kvaliteti pa bi ih svi, od općina i gradova, drvoprerađivača i elektroprivrednih tvrtki mogli i trebali bolje iskoristiti za regionalni razvoj – kaže direktor Drvnog klastera Marijan Kavran, koji dodaje da regionalni karakter i slična problematika u svim zemljama regije sugeriraju potrebu izrade zajedničke strategije kojom bi se ubuduće Bruxellesu lakše prezentiralo čime raspolažemo i kamo želimo, možemo i trebamo ulagati. U registru OIEKPP Ministarstva gospodarstva trenutačno je više od 70 evidentiranih projekata koji su u procesu gradnje na šumsku i drvnu biomasu.Više od 10 milijardi eura u idućih će se 10 godina uložiti u energetski sektor u jugoistočnoj Europi, od čega najmanje trećina u obnovljive izvore energije (OIE).

Bez ikakvog reda

Pritom se najviše misli na energiju sunca i vjetra. No, ne treba podcjenjivati ni drvnu biomasu, prednosti koje su u nas široj javnosti još prilično nepoznate i nedovoljno se promiče njezino korištenje, ali je i te kako dobra "lokalna" alternativa sve skupljim svjetskim energentima, kažu u Drvnom klasteru Delnice, koji danas u Slavonskom Brodu organizira regionalnu konferenciju na temu biomase i njezinih pozitivnih učinaka na gospodarstvo, regionalni razvoj i lokalnu samoupravu JIE.

Poput svega što u nas valja, i potencijale OIE, pa tako i biomase, u nas najviše prepoznaju stranci, među kojima i mnogi i špekulanti. Računaju, naime, na izdašne europske potpore za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, a kako u nas još ne postoje zakonski mehanizmi koji bi regulirali stjecanje prava na kupnju biomase prema izgrađenosti i kapacitetima projekta, neki žele tek "zauzeti" prava na gradnju postrojenja ili na kupnju biomase kako bi ih ulaskom RH u EU preprodali na globalnom tržištu. Neki stručnjaci pretjeruju u procjenama o količini od 3 do 5 milijuna tona biomase godišnje dovodeći u zabludu mnoge potencijalne ulagače koji misle da im je dovoljno 20.000 kuna da registriraju poduzeće i dobiju pravo na iskorištavanje biomase. No stvarni je potencijal, tvrde u drvnoj industriji, 700 tisuća tona drvnog otpada od oko 2 mil. kubika drva, koliko godišnje prođe kroz njihove strojeve, te oko 600 tisuća tona šumskih ostataka.

Peleti da, ali za strance

Koliko je cijenjena u svijetu, možda najbolje govori činjenica da je na europskom tržištu cijena biomase u posljednje dvije godine skočila 30%, budući da je energetski sektor zbog velikih potpora takvim projektima u EU izdašno plaća. Zbog nedovoljne informiranosti o OIE, posebice drvenim peletima, 10-ak hrvatskih proizvođača za koje država još nije pronašla model sufinanciranja kupnje peletnih kotlova danas izvozi čak 97%, 250 tisuća tona peleta godišnje, a nakon što drvna industrija polovicu otpada iz pogona iskoristi za proizvodnju toplinske energije, i on kamionima ide u Pečuh, Klagenfurt, Ljubljanu, Trbovlje... gdje očito bolje znaju kako na njemu zaraditi.

Komentara 9

VE
velikazmija
23:45 05.05.2011.

treba pitati vojka i linića --možda oni znadu što je trupac a što paleta---- i što se izvozi ili carinu - ali čini se da carina nema vrijemena----

LU
lutomirski
06:59 06.05.2011.

Jošjedanput je interesantno kako stranci imaju interesa i znaju upotrebiti naše smeće, a naše neznalice to neznaju, u Hrvatskoj se ništa ne isplati....?????????????

Avatar Nesalomljiva
Nesalomljiva
17:57 05.05.2011.

svako jutro kraj parkirališta \"ispod volte\" u rijeci, na peronu stoje teretni vagoni prepuni trupaca, a ne paleta! ne znam o kakvim je izmišljenim paletama riječ, osim ako to nije novi naziv za neobrađene trupce!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije