Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Vrdoljak: Režije sigurno neće poskupjeti u idućih godinu dana!

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ustvrdio je danas, otvarajući Energy Investment Forum, konferenciju o energetici u organizaciji Poslovnog dnevnika, da režije za energente u sljedećih godinu dana sigurno neće poskupjeti.
26. veljače 2014. u 14:56 3 komentara 305 prikaza
Foto: Žarko BašićPIXSELL

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ustvrdio je danas, otvarajući Energy Investment Forum, konferenciju o energetici u organizaciji Poslovnog dnevnika, da režije za energente u sljedećih godinu dana sigurno neće poskupjeti.

Upitan kako komentira tvrdnje prema kojima bi režije mogle poskupjeti za 1600 kuna mjesečno, ponajprije zbog cijene energenata, rekao je da Vlada vodi "pametnu energetsku politiku" te da se brine o državi, građanima i industriji. Njegova poruka je sljedeća: energenti u idućih godinu dana sigurno neće poskupjeti!

Njihova će cijena, prema njegovim riječima, ostati na sadašnjoj razini ili će biti niža, u čemu će ključnu riječ imati tržište.

– Energetski sektor jedan je od najvažnijih investitorskih potencijala u Hrvatskoj i pokretač gospodarskog razvoja. U idućim će godinama investicije u tom sektoru najviše dolaziti iz javnih tvrtki, no želja nam je da se taj trend u nekoliko sljedećih godina promijeni i da ključne energetske investicije budu financirane i vođene iz privatnog sektora. Tada će potencijal koji ima energetski sektor biti potpuno iskorišten – poručio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak otvarajući konferenciju Energy Investment Forum 2014., koja je jutros počela u Zagrebu. Nakon uspješno održanog Energy Market Foruma 2013., jednodnevne konferencije koja je u Zagrebu okupila gotovo 200 sudionika iz energetskog sektora, Poslovni dnevnik 26. i 27. veljače organizira Energy Investment Forum 2014. (EIF).

Vrdoljak je rekao da je trenutačno ključni projekt ministarstva istraživanje i eksploatacija ugljikovodika. Ministarstvo na njemu radi posljednjih godinu dana, prihvaćen je Zakon o ugljikovodicima, a uskoro kreće i istraživanje i eksploatacija ugljikovodika. Osnovana je i Agencija za ugljikovodike u sklopu koje je uspostavljen i takozvani Data Room, u kojem će svi zainteresirani investitori uskoro moći pregledavati geološke podatke koji su u vlasništvu Republike Hrvatske te agencije koje su radile istraživanja.

– Nakon seizmičkih istraživanja koja su otkrila veliki potencijal za eksploataciju ugljikovodika u Jadranu, interes velikih energetskih kompanija je velik. Očekujem da ćemo u prvoj polovici travnja objaviti natječaje za off shore istraživanja i eksploatacije – kazao je Vrdoljak dodajući da bi predloženi financijski model državi donosio 60 posto prihoda. No, osim fokusa na istraživanja ugljikovodika Vrdoljak je napomenuo kako država svakako mora voditi računa da HEP postane konkurentniji te da Ina vrati svoju izgubljenu poziciju vodeće energetske kompanije u regiji.

 

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • Avatar Matija Gubec
  Matija Gubec:

  Pa šta ovi misle biti još godinu dana na vlasti

 • hordubal:

  a što će ministar napraviti ako se ispostavi da laže?, onda će valjda stanje u svijetu biti krivo za porast cijene energenata, a ne njegovo ministarstvo, a na kraju krajeva, tržište se liberaliziralo i svakog trenutka se cijene mogu mijenjati, ... prikaži još! a on govori o nekoj zajamčenoj cijeni?!, neozbiljno do bola, a njega predlagali da zamjeni linića, valjda bi i onda govorio kredite nećemo uzimati dok nam ih ne daju

 • Avatar Vuglec
  Vuglec:

  kkkuuukkkuurriikkuuu, a poslije izbora će biti kkkuukkkuullleelllee