Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSAO STOLJEĆA

Tvrtka iz Stobreča kupila rudnike na Kosovu vrijedne milijarde eura

'Ethnic Albanian miners work in the Stari Trg mine, the centrepiece mine of Trepca kompleks in northern Kosovo, near by the town of Mitrovica, renewed its production on Monday for the first time after
'ERMAL META'
24.10.2010.
u 08:45

Golesh i Strezovce su najveća nalazišta magnezita u Europi, a godišnje će se iz njih crpiti ruda vrijedna 60 milijuna eura

Tvrtka Iming iz Stobreča potpisala je u petak u Goleshu kraj Prištine ugovor o ulaganju 112 milijuna eura (820 milijuna kuna!) u dva kosovska rudnika, Golesh i Strezovce, najveća nalazišta magnezita u Europi. Iming je na međunarodnom natječaju za privatizaciju prije tri i pol godine pobijedio 14 velikih kompanija. Ponuda tvrtke u vlasništvu kosovske obitelji Zogaj, koja već 20 godina živi u Hrvatskoj, bila je bolja od ponuđača iz Indije, Kine, Rusije i Njemačke. Od kupnje rudnika do početka ulaganja u njihovu obnovu prošlo je gotovo četiri godine, jer je globalna recesija odgodila ponovno pokretanje proizvodnje koja je u tim rudnicima stala daleke 1989. godine.

Zvat će i Mesića

– Ovo je najveće pojedinačno ulaganje na Kosovu, a riječ je o najvećim nalazištima magnezita vrhunske kakvoće u Europi. Ispitivanja su pokazala da se u oba rudnika nalazi 20 milijuna tona magnezita. Godišnje ćemo imati 160.000 tona prerađene rude čija je cijena danas na svjetskim burzama u prosjeku najmanje 400 eura po toni. Dakle, vadit ćemo magnezit vrijedan više od 60 milijuna eura godišnje, a u rudnicima leži nekoliko milijardi eura vrijedna ruda – kazao je Hysni Zogaj, suvlasnik Iminga i direktor MIM Golesha.

Na području rudnika nalaze se i golemi izvori pitke vode te u skoroj budućnosti planiraju otvoriti i punionicu vode. Sjedište tvrtke uskoro će iz Stobreča preseliti u Zagreb, tako da će se i sav izvoz te naplata obavljati iz Hrvatske. Hrvatski stručnjaci iz rudarskog sektora, koji rade kao savjetnici na projektu, smatraju da je riječ o poslu stoljeća. Magnezit je temeljna sirovina za metaluršku industriju i osnovni materijal za gradnju vatrostalnih obloga za velike zidane peći i sve što ima veze s čelikom i željezom. Osobitu pozornost dat će, kažu, proizvodnji 40.000 tona elektrotopljenog magnezita, čija je tržišna vrijednost u ovom trenutku iznad 3000 eura po toni.

– Nitko ga ovom dijelu Europe ne proizvodi, a do sada se uvozio iz Kine. Najviše se koristi u automobilskoj i vojnoj industriji – kazao je Zogaj.

Pokretanje proizvodnje u rudnicima, u kojima će zaposliti 600 radnika, od kojih 500 rudara, po ugovoru je predviđeno za svibanj iduće godine. Na svečanost će, kažu, pozvati i bivšega predsjednika Hrvatske Stipu Mesića.

U Imingu ističu da u skladištima imaju tri milijune tona sirovine spremne za početak proizvodnje. Magnezit je ruda koja se nalazi na svjetskim burzama, a najveće količine iz kosovskih rudnika predviđene su za izvoz u jake industrijske zemlje EU, ponajprije Njemačku.

Partner Imingu u projektu je slovenska tvrtka Prvomajska energetika iz Raše, koja je izvođač radova.

Žarište otpora Miloševiću

Zanimljivo je da je upravo Golesh, s Trepčom, bio žarište otpora Kosovara protiv režima Slobodana Miloševića. Rudari Golesha albanske nacionalnosti, njih 1200 od 13000 rudara koliko ih je tada radilo, napustili su svoja okna 23. ožujka 1989., kada je Milošević Kosovo izbacio iz Ustava. Neki od njih vratit će se nakon 21 godine u svoja okna, do 750 metara ispod površine zemlje.

Komentara 58

WO
Wolf23
10:46 24.10.2010.

E moji kosovarari sad kad imate državu, red je da vas malo vaši počnu pljačkat.

KR
krka
10:46 24.10.2010.

Od malog trgovca sa kioscima, do turizma i građevinarske djelatnosti...pozvati će druga dikobraza /mesića / albanska mafija evidentno, to je spoznaja o kojoj hrabri pojedinci iz Hrvatske govore godinama da je albanska mafija financirala dikobraza i njegove majmunarije, a za nagradu danas država Hrvatska novcem Hr. sirotinje istome nasilniku i debilu plača: stan, auto, vozača, osiguranje, režije, telefon i internet...Definitivno, to ne rade i mnogo bogatije države po svijetu! Pitam se čime je stari debil to zadužil državu i kaj je dobroga /osim velikih sranja i podjela među ljudima/ napravil, da ga se novcem sirotinje debelo uhljebilo. 1971 se zvlekel cinkajući prolječare da bi danas prodaval priče o svojem nazovi \'\'hrvatstvu\'\', a sve je samo velika farsa i laž za naivce, što smo i pokazali birajući ga dva mandata za presidenta po sistemu: \'\'protiv sviju i protiv svakoga\'\'.

OB
-obrisani-
10:29 24.10.2010.

eureka Danas sam dobre volje, nedjelja je pa cu si dozvoliti da se eto malo dopisujem cak i sa eurekom!!! E pa eureka kako si?! Da li ces se upisati na kakav dopisni kurs iz hrvatskog jezika?! Zasto volis vrijedjatiti ljude i da li te to cini sretnom?! Nije li ti netko rekao da nema losih naroda, da ima samo losih pojedinaca?! Zamisli kako bi bilo da svijet kaze \" Svi Hrvati su lopovi i mafijasi\"...samo zato sto su nas neki lopovi i mafijasi osramotili?! Ili svi branitelji su zlocinci...zato sto su neki pocinili zlocine?! JA nisam Srpkinja, a da jesam bila bih ponosna Srpkinja i ovo tvoje piskaranje me ne bi ni dodirnulo. S obzirom da ne govoris mojim Hrvatskim jezikom ne znam kojoj bivsoj Republici pripadas...ali, nema veze. Nastoj biti pristojna i nemoj se rugati. To nije lijepo. Nasa Hrvatska je isto rasprodana i tko zna koji ce sve narodi, rase i boje uskoro zivjeti s nama. I kod koga ce nasi ljudi raditi...dakle, prije nego sto se nekom narugas...pometi svoje dvoriste. Nadam se da ovo nije predugacko i da ce ti koncentracija izdrzati Hvala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije