Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravne bitke

Tri ureda provjeravaju zakonitost upravljačke strukture Ine

'08.09.2010.Zagreb - Zoltan Aldott, predsjednik Uprave Ine  Photo: Davor Visnjic/PIXSEL'
'Davor Visnjic/PIXSELL'
Autor
Gojko Drljača
30.05.2011.
u 08:00

Hrvatski predstavnici u NO-u neće lako odustati od toga da sebi osiguraju aktivniju ulogu u upravljanju Inom, a smatraju da izvršni direktor Tomislav Thur nije dostavio sve papire odvjetničkom uredu Madirazza i partneri

Iako je Ina već izvijestila javnost kako je odvjetnički ured Madirazza i partneri u ulozi pravnog eksperta zaključio da u upravljačkim strukturama Ine nema ništa što je u suprotnosti s hrvatskim zakonima, čini se da zanimljiva pravna bitka ipak nije završila. Naime, hrvatski članovi uprave koje podupiru hrvatski predstavnici u Nadzornom odboru, prema informacijama dostupnim Večernjem listu, neće lako odustati od toga da sebi osiguraju aktivniju ulogu u upravljanju Inom od one koju im jamči Polančecov Dioničarski ugovor s Mađarima.

Nejasne funkcije

Prema tom Dioničarskom ugovoru, u Ininoj upravljačkoj strukturi postoje kao ključna tijela Nadzorni odbor, Uprava te Odbor izvršnih direktora. Nadzorni odbor u Ini ima uobičajenu funkciju, ali su članovi uprave u Ini zapravo prema svojem statusu bliže funkcijama Nadzornog odbora. Operativno gledano, Inu vode izvršni direktori, a hrvatski članovi uprave željeli bi preuzeti njihova prava i ovlasti.

Nakon što je objavljeno mišljenje odvjetničkog ureda Madirazza i partneri, činilo se da tvrdnje predstavnika mađarskog MOL-a kako nema ništa sporno u Ininoj upravljačkoj strukturi imaju punu težinu.

Međutim, prema Večernjakovim izvorima, hrvatski članovi uprave Ine bili su nezadovoljni time što Inin izvršni direktor Tomislav Thur nije odvjetničkom uredu Madirazza i partneri dostavio jedan od navodno ključnih dokumenata – Listu o donošenju odluka (LODO). Tako je odvjetničko društvo Madirazza navodno donosilo pravno mišljenje bez uvida u svu potrebnu dokumentaciju. Kako je hrvatskim članovima NO-a i uprave zasmetao način na koji je T. Thur kao izvršni direktor posredovao u dostavi dokumenata odvjetničkom uredu Madirazza i partneri, angažirali su drugo ugledno odvjetničko društvo kako bi dobili još jedno pravno mišljenje. To drugo odvjetničko društvo, Hanžeković i partneri, zaključilo je pak da upravljačka struktura nije u skladu s hrvatskim zakonima.

Naime, odvjetnička kuća Hanžeković i partneri detektirala je kako iz punomoći danih određenim osobama (iako nije navedeno da su to izvršni direktori) te iz Liste za donošenje odluka proizlazi da je uprava prenijela svoje ovlasti na izvršne direktore.

Verificirano treće tijelo

"LODO je, uz pozivanje na sve opće akte Društva verificirao treće tijelo u obliku Odbora izvršnih direktora te postavio Odbor izvršnih direktora kao treće tijelo koje stvarno upravlja INA d.d.-om, a odgovoran je samo Predsjedniku uprave i MOL-u, čime su između ostalog u potpunosti razvlašteni ostali članovi uprave", piše u mišljenju odvjetničke kuće Hanžeković i partneri. Ta odvjetnička kuća odmah potom u svom mišljenju poručuje de facto da je Odbor izvršnih direktora u suprotnosti sa Zakonom o trgovačkim društvima.

Navodno da se Mađari, nakon što su čuli za stav odvjetničke kuće Hanžeković i partneri, spremaju zatražiti mišljenje i od odvjetničke kuće Žurić i partneri koja bi arbitrirala između stavova Madirazzine i Hanžekovićeve odvjetničke kuće. Žurić i partneri poznati su kao partneri MOL-a u više poslova u Hrvatskoj.

Ključne riječi

Komentara 4

LJ
ljuti
09:46 30.05.2011.

ČESTITAM VAM DAN DRŽAVNOSTI GOSPODO I VIDIMO SE NA MEDVEDGRADU

OB
-obrisani-
08:19 30.05.2011.

jadna nam majka s takvima

Avatar potrosnja-goriva.net
potrosnja-goriva.net
14:43 30.05.2011.

cijene benzina i prosječna potrošnja pojedinih modela vozila

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije