Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSKLUZIVNO

Thomas Wagner: Mi imamo najviše obveznica Agrokora

Agrokor
Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL
16.06.2017.
u 09:15

Preferiramo raditi zajednički s tvrtkama, državama i drugim dionicama, kako bi svima bila zajamčena maksimalna vrijednost

Vijest da američki fond Knighthead Capital Management kupuje Agrokorove obveznice u slobodnom padu za trećinu cijene (pa i manje), a potom jedini daje kredit posrnulom koncernu, prilijepila mu je epitet lešinarskog. Tko stoji iza tog hedge fonda specijaliziranog za kompanije i države u problemima, zašto su odlučili uložiti u Agrokor kad većina ulagača iz njega bježi, kakva je suradnja s ruskim bankama, prvi put za hrvatske medije otkriva suosnivač Knightheada i bivši bankar Goldman Sachsa Thomas Wagner.

Možete li predstaviti tvrtku? Tko su ulagači u KCM?

Knighthead Capital Management investicijska je tvrtka orijentirana na vrijednost, koja se fokusira na ulaganja u korporacije i države u situacijama s atraktivnim dugoročnim izgledima. Kao dugoročni ulagači, imamo mogućnost sudjelovati u situacijama koje drugi ulagači smatraju pretjerano složenima. Preferiramo raditi zajednički s tvrtkama, državama i drugim dionicima, kako bi svim stranama bila zajamčena maksimalna vrijednost. Naši su ulagači naši zaposlenici, državni ulagački fondovi, javni i privatni mirovinski fondovi, sveučilišni fondovi, osiguravajuće kuće, dobrotvorne organizacije, pojedinci i investicijski fondovi.

Reakcije na KCM-ov kredit od 400 milijuna eura Agrokoru bile su podijeljene. Na primjer, bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić tvrdi da su takvi fondovi pretjerano agresivni. Vaša reputacija nije pretjerano pozitivna. Kako to komentirate?

U hrvatskim medijima pojavilo se mnoštvo netočnih informacija o Knightheadu. Nastojimo izbjegavati sudske postupke, osim u slučajevima teških kršenja naših ugovora i/ili prava. Mi stvari preferiramo rješavati dogovorom, a s mnogim tvrtkama i vladama širom svijeta izgradili smo odlične odnose.

Koji su detalji vaših ulaganja u Argentini, Grčkoj i Portoriku?

Već osam godina sudjelujemo u državnom dugu Argentine, dugu njezinih pokrajina i drugim povezanim investicijama. Uključili smo se 2009., kada je Argentina bila u bankrotu zbog duga i tražila ulagače za sporazumnu razmjenu duga, što je potom znatno smanjilo nepodmireni dug i troškove duga. Konstruktivno smo surađivali s njihovom vladom, kako bi uspješno upravljala bankrotom i riješila tužbe drugih ulagačkih tvrtki. Knighthead ulaže u grčki državni dug i banke gotovo dvije godine. Naše ulaganje temeljimo na predviđanju da će grčka vlada pronaći konstruktivan dogovor s europskim vjerovnicima i MMF-om te da će se grčko gospodarstvo nastaviti oporavljati. U Portoriku smo uložili jedino u dug PREPA-e, tamošnju električnu kompaniju. Proveli smo restrukturiranje njihova duga, srezali opterećenje, smanjili kamate, produljili rokove dospijeća i period odgađanja plaćanja. Sve je to pomoglo stanovnicima Portorika. Kongres SAD-a prepoznao je učinkovitost naše aktivnosti u Portoriku, proglasivši ga jedinim sporazumnim dogovorom oko duga tijekom ondašnje gospodarske krize. Trenutačno čekamo odobrenje Saveznog nadzornog odbora.

Kako se Agrokor uklapa u vašu strategiju? Zašto ste odlučili uložiti u njega? Koliko Agrokorovih obveznica imate?

Knighthead je daleko najveći posjednik Agrokorovih obveznica. Već neko vrijeme pratimo tvrtku i imamo vrlo pozitivan pogled na njezino poslovanje u budućnosti. Proteklih smo godina uspješno ulagali u mnogo vrhunskih europskih prehrambenih tvrtki. Privukla nas je kvaliteta Agrokorovih prehrambenih brendova i maloprodajnih operacija. Vjerujemo da postoji značajan potencijal za rast i smatramo da će vladin povjerenik i njegov tim pomoći u vođenju uspješne reorganizacije tvrtke što će rezultirati snažnijom kompanijom koja će iskoristiti svoju vertikalnu integraciju.

Bavite se tvrtkama s problemima. Kakav je vaš vremenski horizont za Agrokor?

Sa Zagrebačkom bankom osigurali smo financiranje u vrijednosti od 400 milijuna eura s konačnim rokom dospijeća za više od tri godine, pa očekujemo da će barem toliko dugo trajati i naše investiranje. Vjerujemo da će Vladin povjerenik vratiti kompaniju na pravi put kako bi ponovno ojačao njezin položaj na tržištu, povećala se profitabilnost a s vremenom i doseg njezinih najboljih brendova. Za to će biti potrebno vremena. Očekujemo suradnju s ostalim dionicima, koja će osigurati da povjerenik i njegov tim budu uspješni.

Kako vidite budućnost Agrokora? Može li opstati u ovom stanju ili je neizbježno komadanje koncerna i prodaja nekih dijelova?

Tu odluku ne donosi Knighthead, ali vjerujemo da koncern može vratiti izgubljeni tržišni udio pa i dodatno proširiti međunarodni doseg nekih brendova. Smatramo da je Agrokor fantastična kompanija koje će najviše vrijednosti zadržati ako se održe na okupu njezine ključne sastavnice.

Ako se na planu restrukturiranja još radi, na čemu ste temeljili svoju odluku o ulaganju?

Mnogo smo se puta sastajali s g. Ramljakom i njegovim timom i imamo vrlo visoko mišljenje o njihovu profesionalizmu i integritetu. Jasno je da žele osigurati dugoročni uspjeh tvrtke te da svi dionici imaju fer tretman. Susreli smo se i s ključnim članovima Vlade, te su ti susreti dodatno osnažili naš pozitivan stav o Hrvatskoj kao zemlji usredotočenoj na razvoj gospodarstva, u kojoj se strogo poštuje vladavina prava.

Ne možemo ignorirati geopolitičku situaciju, tj. sukob ruske državne banke Sberbank i vas, američkog fonda za omeđivanje rizika. Što mislite o Sberbankovu neuspješnom pokušaju zaustavljanja roll-upa na Trgovačkom sudu? Je li doista riječ o velikom sukobu između SAD-a i Rusije ili je pozadina toga isključivo financijska?

Poštujemo Sberbankov tim profesionalaca i očekujemo da će učiniti ono što smatraju da je u najboljem interesu njihovih dioničara.

Kako komentirate pritužbe drugih kreditora (većinom ruskih banaka) – tvrde da ste kupovali obveznice po 30% njihove nominalne vrijednosti, a uspjeli ste ostvariti dvostruki senioritet?

Prema medijskim napisima očito je da smo bili jedini voljni jamčiti hitno potrebno financiranje po tržišno konkurentnim uvjetima, koje će pridonijeti dugoročnom zdravlju kompanije. Transakcija je otvorena za sve skupine vjerovnika i to je dobar ishod jer je time izbjegnuto mnogo skuplje i štetnije financiranje.

Kakvom ocjenjujete komunikaciju i odnos između Knightheada i Agrokorovih dobavljača?

Vjerujemo da je ovo trajno rješenje jer Agrokor više neće imati potrebu tražiti dodatna sredstva. Nadamo se da će dobavljači prepoznati vrijednost ovog financiranja i da će surađivati s drugim vjerovnicima u nadolazećim mjesecima. Predstavnici posjednika obveznica nalaze se u privremenom vjerovničkom vijeću uz dva predstavnika dobavljača i dosad smo se uspjeli složiti oko ključnih problema, što je vidljivo po rezultatima dvaju glasanja, koje je vijeće dosad obavilo.

Očekujete li da će se Sberbank pridružiti vašoj kreditnoj liniji?

Knighthead će poštovati svaku odluku koju Sberbank donese o Agrokoru. Sberbanku je ponuđeno razmjerno sudjelovanje u transakciji, no sam mora donijeti konačnu odluku.

Možete li pojasniti detalje vašeg kredita Agrokoru? Zašto ste tražili kamatnu stopu od samo 3,8% u slučaju bankrota, ako su se oni prošle godine, kao još uvijek stabilna tvrtka, zaduživali uz kamate od prosječno 9%? Kakva ste jamstva tražili?

Razlog čestom korištenju roll-up financiranja u Europi i Americi jest što on najčešće omogućuje najniži trošak financiranja. Zbog niske kamatne stope u tvrtki ostaje novac, koji će moći u većoj mjeri biti uložen u namirivanje duga prema dobavljačima i vjerovnicima. Vjerujemo da će ovo kreditiranje trajno stabilizirati financijsko stanje tvrtke i s vremenom omogućiti uspješnu reorganizaciju poslovanja.

Hrvatska je Vlada (potpredsjednica Vlade Martina Dalić) najavila izmjene Stečajnog zakona, koje bi dopustile roll-up financiranje. Brinu li vas kritike o tome da roll-up financiranje u Agrokoru tada nije imalo pravne osnove?

Smatramo da je zakon jasan, da je ta transakcija pravno ispravna i da je u interesu svih dionika. Tvrtka nije imala drugi izbor na raspolaganju, a prisilna bi likvidacija bila katastrofalna za vjerovnike, zaposlenike, dobavljače, kupce i javnost općenito.

Komentara 42

DI
Diesel
09:42 16.06.2017.

Sa kriminalaca na lesinare, bravo domoljubi, pardon, bravo profesionalni domoljubi.

ZA
zagabria1
09:53 16.06.2017.

Koja farsa i gomila neistina

LI
lika64
10:12 16.06.2017.

9% nije lihvarski kamata??? Rusi su ušli poštenim namjerama to???? OMG

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije