Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zahtjev

Sberbank želi Ramljaku zabraniti raspolaganje imovinom u Srbiji

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
10.06.2017.
u 20:20

Privredni sud u Beogradu na ruski zahtjev donio rješenje o privremenoj mjeri kojom se Ledu zabranjuje “otuđenje i opterećenje 100 posto udjela u Frikomu”.

U četvrtak je na Trgovačkom sudu u Zagrebu odbijen zahtjev Sberbanka da se Agrokoru privremeno zabrani ugovaranje kredita uz roll-up model.

No, istodobno je ta ruska banka na privrednim sudovima u Beogradu i Zrenjaninu predala novi zahtjev u kojem traži zabranu prodaje imovine Frikoma i Dijamanta koji posluju u sastavu Agrokora. Srbijanski mediji tvrde da je Privredni sud u Beogradu još u srijedu donio rješenje o privremenoj mjeri kojom se Ledu zabranjuje “otuđenje i opterećenje 100 posto udjela u Frikomu”. Time su, tvrdi se, Rusi osigurali vraćanje posljednjeg kredita od 100 milijuna eura jer je Ledo bio solidarni dužnik za taj kredit, što bi, prema nekim tvrdnjama, moglo u konačnici značiti i da će se Rusi upisati na Ledovu imovinu u Srbiji. No, i tu tvrdnju treba uzeti s oprezom jer je prije rečeno da je kolateral za taj kredit bila privatna imovina Ivice Todorića. No jasno je da su tom sudskom zabranom željeli onemogućiti davanje u zalog dionica tih dviju kompanija za novi kredit.

Gotovo sa sigurnošću se može tvrditi kako je to bio novi pokušaj zaustavljanja u četvrtak dogovorenog kredita. Naime, jedna od analiza novog kreditnog aranžmana navodno je uključivala jamstvo tih dviju srbijanskih kompanija za novi kredit, a do takvog saznanja došli su i Rusi. No u Agrokoru su nam odgovorili da tim pokušajem Sberbanka odobravanje kredita nije spriječeno.
– Privremena mjera na raspolaganje dionicama Agrokorovih kompanija u Srbiji neće ni na koji način utjecati na realizaciju kredita. Ugovor je potpisan, a davanje zaloga na dionice kompanija u Srbiji i nije bilo predviđeno sredstvo osiguranja jer to ne bi bilo u skladu sa zakonom. Agrokor pod izvanrednom upravom poštuje zakone u svim zemljama u kojima posluje – kažu u Agrokoru.

I dok Sberbank ostaje zasad pri svojoj tvrdnji da ne želi ući u aranžman kreditiranja Agrokora zbog roll-up uvjeta, druga ruska banka VTB navodno je načelno za to da nastavi s kreditiranjem. No VTB je puno manje izložen prema Agrokoru nego Sberbank koji je koncernu dao 1,2 milijarde eura. Jasno je da Sberbanku roll-up uvjet ne odgovara jer je najveći pojedinačni kreditor, a sada bi se stavio u isti položaj s fondovima, koji su jeftino kupili Agrokorove obveznice na tržištu početkom godine, kada im je cijena pala 70 posto, a sada bi im se vratilo 100 posto tog duga. Činjenica je da svatko brani svoje interese, ali je jasno i da odnosi i komunikacija između ruske i hrvatske strane donedavno nisu bili zadovoljavajući.

Nedavno se potpredsjednica Vlade Martina Dalić sastala s čelnim čovjekom Sberbanka Hermanom Grefom na gospodarskom forumu u Rusiji, no nije jasno do koje je mjere to olabavilo odnose. Sastanak je navodno trajao dva sata, prošlo se po cijelom procesu koji je na snazi u Agrokoru pa i objašnjenjima zašto je taj zakon bolje rješenje za sve nego da se išlo u stečaj. No navodno je i na sastanku bilo trzavica. Jer, barem što se tiče dogovora o kreditu, dvije strane ostaju pri svojim stajalištima. S druge strane, slovenski mediji u petak naglašavaju kako oni, bez obzira na to što nisu vezani za ruske banke, imaju bolju komunikaciju s Rusima. Kažu da se na istom forumu s Grefom sastao i slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek, ali i da je posljednjih tjedana slovenska vlada više puta komunicirala s vlastima u Rusiji jer je zabrinuta za moguće posljedice u zemlji koje bi mogle nastupiti u slučaju sloma Agrokora. Tamošnji premijer Miro Cerar nedavno je predsjedniku ruske vlade Dmitriju Medvedevu poslao pismo u kojemu je predstavio situaciju Mercatora te izrazio brigu zbog stanja do kojega bi u Mercatoru moglo doći zbog mogućeg Akrokorova financijskog sloma. Hrvatska strana uvjerena je da će novi kredit od 480 milijuna eura spasiti situaciju.

Komentara 8

BE
beitsche
20:54 10.06.2017.

Mi to mozemo otplatit bez beda. .Al nek I banka malo pati zbog nepromisljenog financiranja. A konzum ako propadne. Doci ce neko drugi. Moda bolji.

HA
havrda
21:37 10.06.2017.

Htjelo se dvorac i elikopter i ergelu konja i vlastiti vinograd i stanove u Americi i Londonu i Zürichu i torbice za švalerke i privatne vakultete za unuke i kineske vaze i boktepita čega sve još i sve to ... na kredit. Teta u vrtiću nemere dobit kredit za garsonjeru, a na Kulmerovim dvorima doje se grbe deve... Po tom modelu bi Daimler, Porsche, Siemens, Bayer, Sandoz i slični davno stavili ključ u bravu. Arvacka ingenioznost i njuh za bizmis. Možđane bogu plakat.

Avatar UHROAP
UHROAP
07:42 12.06.2017.

ako je toliko puta vise duzan nego sto mu vrijedi imovina agrokor.. onda i moj pas zna da todoritj nije pojeo ostatak novca.. iva ipak nemoze toliko pojest :) di su racuni? vrati lovu.. vrati kredite! dosta ste zivili svi mafijasi na nasoj grbaci.. fimi.. ina.. agrokor i ostali! eto gdje je bio crni fond nasih gangstera!fore da si kupovao gubitase i pumpao u njih lovu ne pusimo.. na temelju ceg si dobio toliki kredit.. I jos dug dobavljacima.. itd.. u remetinec i racune na sunce!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije